• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Av.Ekrem Çatalkaya WhatsApp Kayıtlarının Mahkemede Delil Olması

Av.Ekrem Çatalkaya WhatsApp Kayıtlarının Mahkemede Delil Olması

Av.Ekrem Çatalkaya WhatsApp Kayıtlarının Mahkemede Delil Olması
Birçok kişiden duymuşuzdur “…bana WhatsApptan şöyle yazdı böyle yazdı, WhatsApptan şunu gönderdi bunu gönderdi…”  peki bunları mahkeme dikkate alır mı?
Şöyle söylenebilir ceza mahkemesinde zaten bunu tartışmaya gerek yok, hukuka uygun elde edilmiş her türlü delili mahkeme dikkate almak zorundadır.
Peki hukuk mahkemelerinde nasıl bakılır? Mesela biri diyor ki falan kişiden 500 bin alacağım var 100 tane de tanığım var, ama yazı almamıştım. Bu durumda tanık dinlenmez malesef, yazılı belge yoksa alacağınızı mahkemeden alamazsınız. Hukuk mahkemelerinde 2023 itibarıyla 14.800 TL’ye kadar olan alacaklar  hemen hemen her türlü delille ispatlanabilir.  Peki bu rakamın üstünde bir alacağı olduğunu iddia eden kişi ne yapmalıdır? Artık bundan sonra senetle ispat kuralı devreye giriyor. Böyle durumlarda Tanık olsa bile yazılı belge yoksa tanık hiç dinlenmez.  Ancak Yazılı bir belgeyle bu rakamın üstünde olan alacaklar ispat edilebilir. Peki elinde belge yoksa elektronik kayıt olan WhatsApp kayıtları işe yarar mı? İşte burda bir istisna getirilmiş. Eğer böyle bir kayıt elinizde varsa bu tek başına yeterli bir delil olmamakla beraber başka delillerle kuvvetlendirilirse (misal tanık gibi) o zaman iddianızı ispat etmiş olursunuz. Yakın zamanda bununla ilgili verilmiş bi Yargıtay Kararında;
Dava; ticari alım-satım ilişkisi nedenine dayalı açık hesap ve mutabakat formuna dayalı alacağın tahsiline yönelik icra takibine vaki itirazın iptali istemine ilişkindir.
Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film,görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları belgedir. Bu halde, davacı yanca delil olarak dayanılan mesajlar 6100 Sayılı HMK’nın 199. maddesi anlamında belge niteliğinde olduğunun kabulü gerekir.
Senetle ispat zorunluluğu bulunan hâllerde delil başlangıcı bulunursa tanık dinlenebilir. Delil başlangıcı, iddia konusu hukuki işlemin tamamen ispatına yeterli olmamakla birlikte, söz konusu hukuki işlemi muhtemel gösteren ve kendisine karşı ileri sürülen kimse veya temsilcisi tarafından verilmiş veya gönderilmiş belgedir.
Olayda, mahkemece ibraz edilen WhatsApp yazışmalarına ait belgeler, delil başlangıcı kabul edilerek uyuşmazlığa ve ihtilaf konusu olan faturalara yönelik davacı tanıklarının dinlenilmesi sonucunda taraf iddia ve savunmalarına göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, kararın kaldırılmasını gerektirmiştir.
Açıklanan nedenlerle; tarafların istinaf başvurularının yukarıda açıklanan nedenlerle kabulüyle kararın açıklanan gerekçeler doğrultusunda kaldırılmasına karar verilmesi gerekir, Diyerek başka delillerle destekleniyorsa iddiaların araştırılmasını ve davanın kabulü yönünde karar verilmesini istemiş.
Av.Ekrem Çatalkaya

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM