• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Geleneksel El Sanatları Kemik Tarak Ustası Mahmut Çaycı İle Şanlıurfa Elçisi Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

Geleneksel El Sanatları Kemik Tarak Ustası Mahmut Çaycı İle Şanlıurfa Elçisi Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

Geleneksel El Sanatları Kemik Tarak Ustası Mahmut Çaycı İle Şanlıurfa Elçisi Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

Şanlıurfa girişimcisi cana yakın, ilini temsil eden, geleneğine sahip çıkan kahraman Mahmut Çaycı’yı tanıtmak istedim. Araştırmış, Denizli’de ustasını bulmuş, Denizli’de ustanın yanında 1 yıl kalarak öğrenmiş ve daha sonra Şanlıurfa’da bu mesleği devam ettirmiş. Şu anda kültürünü tanıtmak ve yeni nesillere geleneksel kültürü yaşatmak için, Şanlıurfa’ya gelen misafirlere yaptığı ürünleri kazandırmak istiyor. Atalarımızın kullandığı tarak, hamam tarağı bir tarafı geniş ve çok kullanışlı. Kemikli tarak ise kaval kemiğinden yapılıyor. Koç boynuzundan, manda boynuzundan yapılan taraklar çok değerli ve kıymetli. 100 yıl önceki sanat nasıl yapılıyorsa Mahmut Usta da bunları yaparak İstanbul Yenikapı’daki Şanlıurfa Belediyesi standına taşıyarak büyük bir katkı sunmuş. Emeklerinden dolayı büyük bir teşekkürü hak ediyor. Geleneksel el sanatlarına sahip çıkarak, bugünlere gelen ustamızı şimdi tanıyalım…

Mahmut Çaycı Biyografisi

01.01 1979 Şanlıurfa doğumluyum. Ortaokul mezunuyum. Evliyim. Yokluk içinde çocukluk yaşadık. Çok imkanım yoktu. Ekonomik şartlarımız olmadığı için okuyacak durumda değildim. Bir an önce çalışıp evimize faydalı olmayı düşündüm. Onun için okuyamadım. Şimdi çevremizde değerli insanlardan hem eksiklerimi tamamlıyorum, hem okuyorum, hem araştırıyorum. Keşke okusaydım, o sıraların tadını alsaydım. Bana nasip olmadı, bugünlere şükürler olsun.

Neden Okumadınız?

Okula başladığım zaman doktor olmayı düşünüyordum. Babam yoktu, yönlendiren yoktu. Okulda öğrenciler içinde mutlu olmadım. Derse ilgim yoktu, itici geliyordu, içim huzursuzdu. Bir an önce çalışıp eve faydalı olmayı düşünüyordum. 12 yaşındaydım. Bir gün karar verdim, okul çantamı çöpe attım, terziye gittim. Beni yanında yetiştirmek istermisin dedim. Ne istersin dediler. Ben parandan ziyade bana meslek öğret dedim. Onlarda bana sahip çıktı, mesleği öğretti, terziliğe devam ettim. Öğretmenim geldi, okula neden gelmiyorsun dedi, ilgilendi. Öğretmenim ilgimi çekmedi. Ben meslek sahibi olmak istediğimi söyledim o da sağolsun bana saygı duydu.

Geleneksel El Sanatlarına İlginiz Neydi?

Çocukluk yıllarımda annem, nenemin kullandığı tarağı ve çocukken oynadığımız topacı bende yaparım satarım düşüncesi içinde oldum ve araştırdım. 2017 yılında harekete geçtim. Kemik tarağıyla ilgili düşündüm. Denizli’de ustasını buldum. Gittim 1 yıl yanında çalışarak işi öğrendim. Ustam elinden geleni yaptı. Bu mesleği Şanlıurfa’da yaşatmak ve sürdürmek için çalışmalarıma devam ediyorum. Geçmişimizde annemizin, nenelerimin kullandığı tarağı yapmak, geçmişi gelecek nesillere aktarmak beni çok duygulandırdı. Bu mesleği Şanlıurfa’da yaşatmak istiyorum. Belediye başkanımız ve valimizin geleneksel mesleğe sahip çıkmaları, destek vermeleri benim çalışmalarımdaki zevkimi artırıyor. Bu ürünü, İstanbul’da, Avrupa’da tanıtmak, Şanlıurfalıların Sıragecelerinin, isotlarının yanında kemik tarağı da ver dedirtmek için tüm gücümle çalışacağım.

Hayalleriniz Var mı?

Bu mesleği halk eğitim bünyesinde; gençlere, hanımlara kurs vererek yaymak ve öğretmek arzusu içindeyim. Şanlıurfa’da bu ürünleri, hediyelik olarak satmayı düşünüyorum. Bu ürünleri hayata kazandırmayı çok istiyorum. Geçmişimizdeki güzel, etkili ve yararlı oyuncakları kadınlarımız tarafından kullanılan ürünler arasına sokmak en büyük dileğim. Hem Şanlıurfa’mızı temsil etmek hem de geleneksel el sanatlarına sahip çıkmak ve yaşatmak arzusu içindeyim. Her şey bir tarafa, değerli ürünlerimizin değeri ne olursa olsun değerlidir, yararlıdır, faydalıdır, kıymetlidir.

Hedefinize Varmak İçin Ne Düşünüyorsunuz?

Gerek gelenekler el sanatları, gerekse hediyelik ürünler adında; çevremize, yabancılara anlatmak için kalemi kuvvetli, kalemi sihirli biri ile çalışmak gerekir. Videoları montajlayacak, youtube’a koyacak, doğru bir kişiyle çalışmak gerekir. Bizde bir atasözü vardır: “Ekmeği ekmekçiye ver bir de fazla ver.” Web sitemizden, ürünleri anlatarak inandırarak güven vererek anlatmak ve günlük yazılarımızı yayınlayacağım. Youtube’a videolarımı ve resimlerimi koyacağım. Sosyal medyada mesaj veren olacağım. Tecrübelerimi, bilgilerimi yeni çıkan gençlere model olmasını sağlayacağım. Sektörü zedelemeden, yıpratmadan, sektörümüze sahip çıkmaktan geleneksel el sanatlarını çevremize, Türkiye’ye, dünyaya tanıtmak, anlatmak, eğitimleri vermek öğretmek olacaktır. Becerikli, uçuk fikirli insanlara saygı duymayı anlatacağım. Bu görevi seve seve yapacağım. Yolumuzu temizleyerek, taşları kaldıracağım. Çünkü o yoldan çok değerli sanatçılar geldi. Bizde o yoldaki taşları temizleme zamanı gelmiştir diye düşünüyorum. Artık sosyal medya zamanı. Artık geleneksel el sanatlarını sevdirme zamanı. Hediyelik ürünleri anlatma zamanı. Hediyeleşme duygusunu yaşatmak arzusu içindeyim.

Şanlıurfalıları Tanıyalım Sizin Ağzınızdan

Şanlıurfalılar için misafir kutsaldır, değerlidir, kıymetlidir. Şanlıurfa insanı, misafir geldiğinde en kıymetli özel yemekleriyle ağırlarlar. Akşam yatılı olursa iki döşek sererek başına hiç kullanılmamış kuş tüyü yastıkları hazırlarlar. Yanına suyunu da ihtiyaç olarak koyarlar. Rahat uyumasını sağlarlar. Sabah kahvaltı için hazırlık yaparak ikramda bulunurlar ve yol hediyelerini hazırlarlar. Bunları da bizi unutma diye hediyelerimizi kabul ederseniz sevinirim derler. İşte Şanlıurfa milleti, bu kültürden gelen milletin evlatları, örflerini adetlerini korumuşlardır. Şanlıurfa insanı doğa ile baş başa, mücadele eden doğadaki hayvanlara karşı çok duyarlı davranan, toprak ekerek, biçerek, doğal beslenerek, içten davranan, içten seven, sevgisi de samimi, ilgisi de samimi, saygısı da samimidir. Her mahallede sıra geceleri olur. Konu komşu gelir. Çocuklar, büyüklerine saygı sevgi içinde sıra gecelerini yaşar. Çiğ köfteler ikram ederek eğlenilir. Sıra geceleri, Şanlıurfa’nın okulu oldu, eğitim yuvası oldu. Yüreği ateşi oldu, sevgisi oldu, insanı seven tohumu oldu. Bu aşk bizi Şanlıurfalı yaptı. Her Şanlıurfalı yedirmeyi sever, ikram etmesini sever. Peygamberler şehrinin bereketini, hakkını verenlerden oldular. Her Şanlıurfalı ile gurur duyuyorum

İbrahim Tatlıses, Size Nasıl Bir Mesaj Veriyor?

İbrahim abi, bize örnek oldu, model oldu. Kimse utanıp söyleyemezdi, o mağarada büyüdüğüm dediği zaman, mağarada yaşayan çocukların umudu oldu. Okumamış ama kendisini çok güzel eğitti, öğrendi. Biz okumayanlar içinde bir şeyler yapabilir dedirtti. Onun için İbrahim abi, Şanlıurfa için yol açtı, gözümüzü açtı, ufkumuzu açtı, bize cesaret verdi, umut verdi. Urfa’yı İstanbul’a taşıdı. Ciğeri, çiğköfteyi sevdirdi İbrahim Abi. Kebabı sevdirdi İbrahim abi. Yaptığı iyilikler, mütevazi duruşu, çıktığı yerden gurur duyan bir İbrahim Tatlıses bizim için bir okul, bir öğretmen oldu.   Sıra gecelerini yaşatan, sevdiren İbrahim abi oldu. Onun sayesinde Türkiye’nin her tarafında düğün için, nişan için, toplantılar için, sıra geceleri için davet ediyorlar. Bir gün proğramında topaç oynar topaçi da sevdirir kendisi de mutlaka oynamıştır.

Sevgi Nedir? 

Sevgi kötülüğü yok eder. İyilikleri yayar. Katı kalpleri yumuşatır. Sevgi iki yönlüdür. Sevgisini veren için mutluluk kaynağı, sevilen kalbinde şefkat duygusudur.

İnsanı insan yapan varlık sebebidir.

İçimizdeki ateşi ortaya çıkaran sevgidir. Hırs sevginin önüne geçmemelidir.

Bilgili İnsan Nasıl olur?

Bilgi ve kültürün sevenler içinde  konuşmak harikadır ve duyguları kabartır. Büyük keyif alırsınız, bilgi çıtanız yükselir. Duygunu ve bilgini dök, içini boşaltmaktan korkma. Bilgili insan sizin yolunuzda ışıktır ve rehberdir. Yolunuza, işinize aydınlık kazandırır. Onun için bilgili insanlardan zarar gelmez. Farklı düşüncelerden zarar gelmez aynı düşünceli olandan zarar görebilme ihtimali daha fazladır.

Başarının Altın Kuralı Nedir?

Her şeyden önce kendinizi sevin, kendinize inanın, hedef belirleyin ve başaracağınıza inanın. İnandığınız yolda çalışmaktan usanmayın. İş hayatınızla özel hayatınızın dengesini iyi kurmaya çalışın.

Hediyeleşmek Önemli midir?
Kalplerdeki sevgiyi artırmanın yolu hediyeleşmeden  geçer, tüm bunlar kalbi yumuşatır. sizde Annenize  kemik tarak Hediye götürün , geçmişi  günü hatırlatın duygulanacaktır. çocuklara topaç götürün  geçmişi  eve taşıyın. unutulmaz hediye geçmiş de  evde konuşmasına vesile olacaktır.

Sıra Geceleri İçin Vitamin Diyorlar, Ne Söylemek İstersiniz?

İnsanlık hastalıklarının ilacı yoktur. En iyi ilaç, içtenliktir. Bizim arkadaşların içinde yürekten, sevgi kanalından, sevgi gözleriyle, sevgi kulaklarıyla, sevgi elleriyle hareket ediyorlar. Müzikleri; sesleri, yürekleri sızlatan, duygulandıran, ağlatan, sevdiren, oynatan, eğlendiren her şarkının içinde kendini arayanları görüyorum. İçinde bir parça kendinizi fark ediyorsunuz. Biz Urfa Sıra Geceleri olarak, arkadaşlarımın içten sevgisi ile yaptıkları, insana insan değeriverdikleri ve misafirleri sevdikleri için kalpleri kazanma şansımız çok oluyor. Bu şansı bence Şanlıurfa’nın bereketli topraklarına borçlular.

Sizce Akıl Hocası Nedir O Zaman?

İster iş adamı ol, ister sanatçı ol, ister yazar, ister doktor ol, bu işinde başarı için, kariyer için, marka olmak için bir akıl hocasına ihtiyaç vardır. Akıl hocası; yol gösteren, rehber eden, eksiklerine ayna olandır. Bu kişileri yanına alan, onların fikirlerini, düşüncelerini dinleyerek, eksiklerini kapatana ne mutlu. Çünkü bir kişi hem senaryo yazacak hem de oyun oynayacak hem de seyredip pazarlayacak. Yeteneğini yerinde kullanmasını bilmeli insan. Size eksiklerinize ayna tutacak hoca ile çalışmak, daha akıllı bir marka olmak ve kariyer yapabilmek için akıl hocasının şart olduğunu söyleyebilirim.

Kemik Tarak Neden Yapılır?

Öküz boynuzu, keçi boynuzundan yapılır.

Bu kemik daha kullanışlı, daha doğal. İnsana daha faydalı olduğunu bilmek gerekir.

Şifalı Kemik Tarağının Faydaları Konusunda; Annemden, Nenemden Duyduklarımı Anlatmak İsterim

1- Saçı masaj yaparak tarar.

2- Saçın diplerinin oksijen almasını sağlar.

3- Saçta kırılma yapmaz.

4- Saçta elektriklenme yapmaz.

5- Saç köklerine masaj yaparak, beyindeki kan dolaşımını hızlandırır.

6- Saçınızı kemik tarakla taramanın keyfini, lezzetini yaşamakta mutluluktur, huzurdur ve el emeğini yaşatmaktır.

7- Bu kemik taraklar annenize, nenenize en iyi hediyedir.

8- Gençler de bu kemik tarağı kullanmalıdır.

9- Her Şanlıurfalı iş adamlarımız bu ürünü çevresine hediyelik olarak vermelidir. Anne ve nenelerimizin kalbini böylece uzun zaman kazanabiliriz.

Topaç Nedir?

Topaç, çoğunlukla köşeleri yuvarlatılmış koni şeklinde, sivri ucu üzerinde ve dikey bir eksen etrafında dönen oyuncak. Çalışma prensibi ve fiziksel özellikleri jiroskopa benzer. Dönen bir topaca hafifçe vurulursa eğimli bir şekilde daireler çizmeye başlar.

Topaçın Faydaları Nelerdir?

Doğal ağaçtan yapılması ve doğal ip bu geçmişte yaşayanları, oynayanları şimdi torunlarımıza hediye olarak götürmenin sevincini yaşıyorum. Topaca ipi sarmak, sabırlı olmak, yere atarak döndürmek, dönerken avucun içine almak, bunu çocuklara sevdirmek, çocuklara öğretmek en güzel spor, en güzel hediyedir. Geçmişte dedesi, babası ile oynadığı oyunu torunuyla oynamasını sağlayabilirsiniz insanların. Çocuklara en güzel hediye olacaktır. Bunu ilk okul öğrencilerinin oynaması için okullarda hediye verebilirsiniz. Çevrenizde anaokullarında hediye olarak verebilir, okul isimleri yazılarak güzel bir hediyeye dönüşebilir. Geçmiş günlerimizin o güzelliğini bugünlerde yaşatabiliriz. Bu konuda duyarlı iş adamlarımızdan destek bekliyoruz. Kemik tarakla ilgili anne ve nenelerimizin mirasıyla güzel hediyeler kazandırabiliriz.

Topaç 5 topaç 125  TL adresinize kargo ile  gönderilir. (Kargo bizden)

Kemikli Tarak

+90 530 2460781

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM