• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
İşlenen Suçlarda Uzlaşma Yolu

İşlenen Suçlarda Uzlaşma Yolu

İşlenen Suçlarda Uzlaşma Yolu

Uzlaşma basit suçlar için getirilen, yargının yükünü azaltan, taraflardan mağdurun zararını giderme veya özür dilenmesi halinde şikayetinden vazgeçip uzlaşması yoludur. Uzlaşma ile ilgili savcı dosyayı inceler dava açmadan önce uzlaşmaya gönderir ve bir uzlaştırmacı atar. Atanan uzlaştırmacı tarafları arar bir araya getirir, uzlaşma ihtimali olup olmadığını sorar. Ben davasına baktığım bir müvekkilimin aracına zarar veren kişiden hayvan barınağına 1.000 TL bağışlaması halinde şikayetinden vazgeçeceğini söylemişti. Gerçekten de zarar veren kişi parayı yatırıp dekontu bize attı bu şekilde şikayeti düşürmüş uzlaşmıştık.

Yine Yakın zamanda Eskişehir’de görev yapan cumhuriyet savcısı, otomobille trafikte seyir halindeyken, motosikletli B.Çağlar ile tartıştı. Çağlar, kask kamerasının kaydettiği görüntüleri sosyal medyada paylaştı. Cumhuriyet savcısı da aralarında geçen diyalogdan görüntülerin sosyal medyada yayınlaması üzerine Çağlardan özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa ettiği gerekçesiyle şikayetçi oldu.

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada dosya, Uzlaştırma Bürosu’na gönderildi. Müşteki cumhuriyet savcısı, B.Çağlar ile 15 çocuğa mont ve bot alması karşılığında uzlaşacağını belirtti.

Çağlar da savcının şartını yerine getirerek ceza alma ihtimalinden kurtuldu. Çocuklar için alınan mont ve botlar, Eskişehir Vali Sami Sönmez İlkokulu Müdürü Ömer Yıldırıma teslim edildi. B.Çağlar, ceza alma ihtimali olduğu dosyada çocuklara yardım ederek olayın böyle neticelenmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi.

Bu şekilde uzlaşmalar hem sulh ile sonuçlanırken hem de toplumda örnek davranışların artmasına sebebiyet vermektedir. Ayrıca kişi bağış karşılığı uzlaşabileceği gibi kendisi için de bir bedel talep edip uzlaşmaya gidebilir.

Av. Ekrem Çatalkaya

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM