• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Kentsel Dönüşüm, Bina Risk Raporu, İmar Affi Konularında  İnşaat Mühendisi Yunus Taşkapılı  ile Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

Kentsel Dönüşüm, Bina Risk Raporu, İmar Affi Konularında  İnşaat Mühendisi Yunus Taşkapılı  ile Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

Kentsel Dönüşüm, Bina Risk Raporu, İmar Affi Konularında  İnşaat Mühendisi Yunus Taşkapılı  ile Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

Deprem bizi korkuttu, uykudan uyandırdı. Bizde bina konusunda uzman, işinde tecrübeli, abilerin kapılarını çalmak, soruları sormak için Bakırköy sevdalısı , inşaat mühendisi aynı zamanda Kastamonlu  oluşu sebebiyle büyüğümüz, abimiz, bina sahipleri için bina risk raporu konusunda, kentsel dönüşüm konusunda, kat mülkiyeti konusunda, ruhsata aykırılık, yapı kayıt belgesi, zemin tespit tutanağı,Kat Mülkiyet Tapusu Alınması, bina iskanı konusunda inşaat mühendisi, Bakırköy’de sevilen, güvenilir, Seytaş yapı İnşaat Mühendisi Yunus Taşkapılı  ile Bakırköy vatandaşlarının sorunlarını sorduk. Bakırköy bina sakinlerini aydınlatmak ve bilgilendirmek istedim. İşte size deneyimli, tecrübeli, inşaat konusunda kefil olabileceğimiz abimle söyleşiyi siz okuyucularımıza sunmak istiyorum.

Bina Rısk Raporunu Almayı Unutmayın?

Zemin Tespit Tutanağını  Almayı İhmal Etmeyin?

Bina İskemi  için  Barış affını Kaçırmayın?

Seytaş Yapı Hakkında Bilgi Alabilir miyiz?

 şirketimiz, pek çok projeye imza atmış, pek çok İnşaatin yapimin’da , Ruhsat aykırılıkta, Zemin Tespit Tutanağin’ da İskem konusunda ,yapı kayıt Belgesi, Roleve Projesi, Kat mülkiyet Tapusu Alınması,iskana Aykırılık Kat fazlası sorunları  hizmet vermektedir. Yılların bilgi birikimi ve deneyimini inşaat sektörüne kanalize etmek, yol göstermek, doğru adımlar atılması için hareket ediyoruz. Amacımız Bakırköy’e yakışır işlere imza atmak.

Bizim felsefemiz işi doğru yapmak, dürüst olmak, doğru olmak, sözlerimizde durmak, işimizi sıkı takip etmek. İhmal gelecek bir noktayı kaçırmak istemiyoruz. Bizde bir söz vardır. Yiğit kendisine laf söyletmez. Biz işimizi doğru yapmak zorundayız. Bize yakışanda budur.

İnşaat Projelerine Nasıl Başlıyorsunuz?

Bir projedeki en önemli unsur arsadır; arsanın konumu, topoğrafik özellikleri, iklimi, ulaşımı, manzarası, güneşlenme koşulları, tasarımın şekline etki eder ve tasarım kriterlerini oluşturur. Bunun yanında imar durumu, yasal yükümlülükler, tasarlanacak olan yapının işlevi, müşterinin beklentileri projeyi şekillendirmede etkilidir. Bu gözle bakarak, inceleyerek, geniş bilgi toplayarak, bina sakinlerine aydınlatmayı, yol göstermeyi seve seve yardımcı oluyoruz. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın referansıdır.

Bir Projeyi Hayata Nasıl Geçiriyorsunuz?

Yatırımcıların veya arsa sahiplerinin proje talebi doğrultusunda ya da bazen bir yarışma ilanı projelerimizi hayata geçirmemizi sağlıyor. Her iki tarafın haklarını korumak adına talepler doğrultusunda yasal platformda sözleşmelerimizi yapıyoruz. Sözleşmeden sonra arazi koşulları, ihtiyaçlar listesi, imar durumu derken ön çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz. Daha sonra sunumlar ile tasarım şekillenmeye başlıyor akabinde de yasal platformlarda gereken izinlerin alınması ile proje hayata geçmeye hazır hale geliyor.

Biz Güven Kaybetmişiz, İnsanlara Nasıl Güven Veriyorsunuz? Önyargıları Nasıl Yıkıyorsunuz?

Güven çekirge gibidir, kaçınca bir daha geri gelmez derler . Bizim için güven her işin başında geliyor. Güvendiğimiz insanların işlerini yapıyoruz. Tasarım ve projelerimiz hukuki danışmanlarımızın sözleşmelerimizin güvencesi altında olduğu için bu konuda herhangi bir zorluk çekmiyoruz. Dürüstlük, dostluk, samimiyet, saygı gibi insani değerleri tasarımlarımıza da katabilirsek doğru tasarıma ulaşmışız demektir. Biz her müşterimize, her projemize aynı samimi ve sıcak duygularla yaklaşmaya çalışıyoruz bizim temel politikamız budur.

Zemin Etüdü Yaptırmak Önemli mi?

Zemin etüdü, deprem yönetmeliği gereğince yapının yapılacağı arsanın taşıyacağı yüklerin tespiti açısından yerinde yapılan bir çalışma. Belediye kayıtlarını kontrol etme dolayısıyla zemin etüt raporunun bir kopyası deprem yönetmeliğine uygun mu bunları ortaya çıkarmak gerekir. Ona göre yol haritasına bakmak gerekir. Nasıl insanların film çekerek hastalık durumunu öğrenmek ve önlem almak gerekirse binanın zemin etüdü de sağlıklı binada oturup oturmadığına bakmak için zemin raporu çok çok önemlidir.

Bina Risk Raporu Nasıl Alınır?

Risk tespiti başvurusu, tapu belgesi ve kimlik belgesi fotokopisiyle yapılıyor. Riskli yapılar, Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre tespit ediliyor. Riskli olduğu tespit edilen binalar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildiriliyor. Ne olursa olsun, binanın durumunu öğrenmek ve önlem almak gerekir. Onun için bina konusunda bilgilerinizi gelin birlikte öğrenelim. Önlem almaya başlayın. Çocuklarınızı, ailenizi düşünüyorsanız, her şeyi unutun. Ama binanızı asla unutmayın, ihmal etmeyin.

Bakırköy’de İskan Hakkında Ne Söylersiniz?

Bakırköy’de çok işyerlerinin, evlerin iskanı yok. Eskiden kiraya verebiliyordun, şimdi veremezsin. İskan şartı, rapor şartı lazım. Binaların iskanı yoksa şimdi af çıkıyor. Bu aftan faydalanmak gerekir. Bu fırsatı kaçırmadan iskan işlemlerinin yapılması gerekir. Çok işyerlerinin iskanı yok, imar affı bina sahipleri için bir şanstır. Bu fırsatı kaçırmadan iyi değerlendirmek gerekir. Hem bina sahiplerine büyük faydası olacak, şehircilik bakanlığı ile muhatap oluyorsunuz. Bu konuda işi bilenle yola çıkarsanız, hatasız, hızlı yapılarak binanın iskanını almak fırsatı geliyor. Bina ruhsat aykırılık varsa, bunları imar affından faydalanarak binanın değerini koruma fırsatı ayağınıza geliyor, kaçırmayın. Şimdiden doğru bir görüş alarak karar vermek ve bilinçli olmak gerekir.

Kentsel Dönüşüm Konusunda Ne Söylemek İstersiniz?

Binanın risk raporunu alarak, durumuna bakarak, belediyedeki kayıtları inceleyerek, arsa durumlarını iyi tespit ederek, devletin sizlere verdiği imkanları, yardımları, hesabınızı kitabınızı yaparak sizleri bilgilendirelim. Doğru adımlar atarak, depremde dayanıklı binalarda oturmanızı dilerim. Ömrünü tamamlamış eski binalarınızı talebiniz doğrultusunda kredi desteği, harç ve muafiyetlerden yararlanmanızı sağlayacak şekilde depreme dayanıklı, yaşanabilir alanlar olarak yeniliyoruz. Kendi evinizi, binanızı, sitenizi, mahallenizi başka bölgeye kaydırma korkusu yaşamadan kendi insiyatifiniz ile kentsel dönüşüm konusu kapsamında yaşanabilir, depreme dayanıklı, kaliteli yaşam alanlarına dönüştürme sürecinde size rehberlik yapalım, bilgilendirelim. Doğru adımlar atarak, çocuklarınızla birlikte depremde dayanıklı binalarda oturmanızı dilerim. Bakırköy vatandaşı için kapımız ardına kadar açıktır. Hiç çekinmeyin. Tapunuzu alın gerin. Rehberlik yapalım, bilgilendirelim. Depreme dayanıklı binalarda oturmanızı dilerim.

Bakırköy vatandaşı için kapılar ardına kadar açık. Hiç çekinmeyin, tapunuzu alın, gelin inceleyelim. Ömrünü tamamlamış yerlerinizi yenilemek isteyenler, parsel numaraları ile gelirlerse yer hakkında sizi bilgilendirebiliriz. Doğru bilgilerın ışığında depreme dayanıklı 8 ayda biten binalarınızda oturun.

 Unutmayın; gayrimenkul dünyasından doğru karara giden yol, doğru kişilerle işbirliği yapmaktan geçer.

Sizce Proje Nedir?

Proje ait olduğu yerin konumuna, topoğrafyasına, fiziki şartlarına uygun sağlamalı ve ben buradayım, burası için tasarlandım diyebilmelidir. Mimarlık doğayla insanın biyolojik savaşıdır. Mimari, insanın ve diğer canlıların iklim şartlarına hatta tamamen dış ortama karşı var olma savaşını kazanabilmesini sağlayan bir araçtır. Bu aracın doğru, kurallara uygun bir şekilde başkalarına zarar vermeden kullanılması şarttır. Doğru yoldan çıkmamak esastır ve unutmayalım ki en iyi yol bildiğin yoldur.

Değişim Nedir Sizce de

Değişmek istiyorum bana bunu nasıl yapacağımı söyleyin diyen kişi çok samimi çok ciddiymiş gibi görünür ama değildir istediği iç dünyasına çeki düzen vereceğini umduğu bir otoritedir. Dışarıdan zorla kabul ettirilen bir düzen daima düzensizlik yaratmaya mahkumdur.

Değişim İnsanı Nasıl Etkiler?

Nesillerdir içinizde taşıdığınız ama yanlış olan bir şeyi reddettiğinizde bir yükten kurtulmuş olursunuz ve enerjiniz, kapasiteniz, gayretiniz artar, kuvvetlenirsiniz. Yalnız olmaktan korkmayın yalnız kaldığınızda gerçek halinizle yüz yüze kalırsınız ve gerçeklerle yüzleşirsiniz işte o zaman değişimi başlatmak kolaylaşır. Deprem korkusu ile  yaşamaktansa bir an önce yeniliğin peşine düşmektir.

Kişiler Kendini İyi Tanıyor mu Sizce?

Herkesin kendisini tanıması gerekir. Kendini anlamak bilgeliğin başlangıcıdır. Korkularınızdan kaçıyorsunuz bilinmeyenden de korkuyorsunuz günlük hayatınızda hem görünür alanınızda hem de iç dünyanızda neler olup bittiğini gözlemlemeniz gerekir. Onun için kendimizi tanıyorsak, binanızı da iyi tanıtalım. Bilgilenme yolu ile bina risk raporunu bilmek gerekir.

İnşaat Konusunda Bir Durgunluk mu Yaşıyoruz?

Eskiden 5 yılda bir fiyatlar değişiyordu. Şimdi günlük değişiyor, şartlar ağırlaşıyor, imalat zorlaşıyor. İşçilik yükseldi. Bir sürü sebepler var. Metro şehirlerde yaşayan bunların sıkıntılarına katlanacak. Onun için eskiden 5 yılda bir fiyatlar değişiyordu, şimdi günlük yaşıyoruz. Onun için bu döneme ayak uyduran, binasını depreme dayanıklı yaparak, devletin vereceği imkanları, şartları bilerek, hesabınızı kitabınızı yaparak işinizi yapın. Hesabınızı kitabınızı yapmayanda bekliyor, sanki ucuzlaşacak. Öyle bir olmayacak ağırlaşıyor, zorlaşıyor. Bina işine girerken, bina gereken malzemeleri fiyat varken sıkıntı olur düşüncesi içinde kimse riske girmiyor. Onun için bekleniyor. Hesabını kitabını yaparak, kimseyi zor durumda bırakmadan helalinden işleri almak, verdiğimiz sözleşmeye uymak ve sözümüzde durmak çok çok önemli. Bizim sözümüzü yemek ölüm demektir. Onun için kontrollü, bilinçli masaya oturmak gerekir. Sözleşme yapmak değil, verilen sözde durmak gerekir. Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanunun ne olduğu ve amaçları anlatıldıktan sonra kentsel dönüşümün ülkemizde nasıl işlediği, riskli yapıların nasıl tespit edildiği ve uygulama sürecindeki sorunlar gibi merak edilen konular üzerinde konuşulduğunu belirtti. Bilen de konuşacak, bilmeyen de. Ama en önemlisi inşaat mühendisi, mimarlar ve belediye yetkilileri, devletin uyması gereken kuralları okuyarak, dinleyerek, doğru kararların verme dönemine geldiğini bilin. Bina sahipleri sizin için en önemli yor rehberidir. Yola çıkarken işinde uzman, işini sıkı takip edebilen, referanslı doğru insanlarla yola çıkın. Yolda üzülmeyin. Binada sıkıntı varsa acele edin, yaparız hallederiz diyenlerle yola çıkmayın. Yolda kalan, inşaat bitiremeyen kişilerle sakın yola çıkmayın. Bilinçli kişiler, doğru çalışan kişiler 8 ayda bitirir, teslim eder.

 

Bina Sahiplerinin Çekingen Olmasının Sebebi Nedir?

Bina sahipleri binalarını inceletmek için, çekiniyorlar. Risk rapor için yüksek para isteyenleri duyuyoruz. Güven vermeyenler var. Onun için yoğurdu üfleyerek yedikleri için temkinli olanlar var. Bu zamanda daha çok dikkat etmek gerekir. Sürekli zamlanan, değişen fiyatları kullandıkları için malzemeleri aynı fiyattan alamıyoruz. binamız çürük çıkarsa ne yaparız, nereye gideriz, kirayı nasıl öderiz endişesi yaşamaktalar. Bunun için de binaları çürük çıksa dahi gizli tutmaktalar ama deprem gerçeği  unutulmamalıdır. Bu noktada belediyeler vatandaşa yardımcı olmalıdır. Zaten kira yardımı sistemi vardır ama bürokratik zorluklar var. Bu bürokrasi sadeleştirilmeli riskli binalar hemen boşaltılmalı ve yıkılarak risk ortadan kaldırılmalıdır. Endişeli yaşayacağınıza, bilinçli olun, doğru kişilerle birlikte olmaya çalışın.

Deprem Bizi Uyardı mı?

Çürük binalarda oturmaya devam ediyoruz. Özellikle Bakırköy’de, Yenimahalle’de, Zeytinlik Mahallemizde, Osmaniyemizde, Kartaltepe Mahallemizde çürük binalarımız var. Bu konuda ilk binanın risk raporunu alalım. Bina hakkında bilgilerimizi masaya koyarak, doğru adımlar atmanıza destek verelim. Bu rapora göre değerlendirmeye alınan binaların yapım yılı, yapım türü, kat sayısı, nüfus yoğunluğu, teknik alt yapı sistemleri ve olası ihtiyaçlar açısından ele alınmıştır. Mw=7,5 büyüklüğündeki senaryo depreminde, Bakırköy’deki binaların ortalama %21’inin hasar görmeyeceği tahmin edilmektedir. Binaların ortalama %33’ünün hafif, %28’inin orta, %11’inin ağır ve %7’sinin de çok ağır hasar görmesi beklenmektedir. Bakırköy’de, analiz edilen toplam bina sayısı 11.950’dir. Ağır ve çok ağır hasarlı binaların aldıkları deprem hasarının, onarılamayacak boyutta olabileceği ve bu hasar seviyelerindeki binaların yıkılıp tekrar yapılması gereğinin ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Öte yandan, orta hasarlı binaların da onarım yerine yıkılıp yeniden inşası çoğunlukla daha uygundur. Senaryo depreminde, Bakırköy’deki binaların ortalama %46’sının (yaklaşık 5.482 bina) orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilmektedir. Yaklaşık 6.468 binanın ise, hasarsız veya hafif hasarlı olması beklenmektedir.

Bilgi için 0507 436 22 37

Seytaş Yapı Mühendislik

Teyyareci Hayrettin Sok No 14 /3 Bakırköy/istanbul

0532 3910934

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM