• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Konutta Haciz Mahkeme Kararıyla Yapılabilecek

Konutta Haciz Mahkeme Kararıyla Yapılabilecek

Konutta Haciz Mahkeme Kararıyla Yapılabilecek
Konutta haciz aile bütünlüğü açısından yaralayıcı bir durumdu. Yapılan düzenlemeyle sıkı kurallara tabi oldu. Daha önce konutta haciz İİK 82/3.fıkrasında haczedilemeyen mal ve haklar içinde sayılmış ve söz konusu maddede “Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri haczedilebilmekteydi, konuta girişe ilişkin herhangi bir yasak ve ön şart da bulunmamaktaydı.
İcra ve İflas Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunun konutta haciz başlığını işleyen maddesi 05 Nisan 2023 tarih 32154 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak aynı gün yürürlüğe girmiştir.
Maddeye göre; 7445 Sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununa 79 uncu maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
MADDE 79/a- İcra müdürü, haciz yapılması talep edilen yerin konut olduğunu tespit ederse, bu yerde haciz yapılmasına karar verir ve bu kararı derhal icra mahkemesinin onayına sunar.
Mahkeme, dosyanın tevdi edildiği tarihten itibaren en geç üç gün içinde dosya üzerinden yapacağı inceleme sonunda haciz yapılması talep edilen yerin konut olduğunun anlaşılması halinde kararın onaylanmasına kesin olarak karar verir. Bu kararın icra dairesine bildirilmesi üzerine haciz işlemleri yapılır. Haciz yapılması talep edilen yerin konut olmadığının anlaşılması halinde ise mahkeme, konutta haciz yapılmasına dair kararı kesin olarak kaldırır. Bu kararın icra dairesine bildirilmesi üzerine icra müdürü, mevcut haciz talebi hakkında yeniden karar verir.
Mahkemenin onaylama kararı üzerine hacze gidilen yerin konut olmadığının anlaşılması halinde hacze devam olunur. Ancak konut olmadığı kabul edilen bir yerle ilgili verilen haciz kararı üzerine yapılan haciz işlemi sırasında, bu yerin konut olduğu anlaşılır ve borçlu da haczin yapılmasına rıza göstermez ise haciz işlemine son verilir ve müteakip işlemler hakkında birinci ve ikinci fıkra hükümleri uygulanır. İhtiyati haciz hakkında, bu madde hükmü uygulanmaz.” hükmüme yer verilmiştir.
Bu şekilde kişilern barınma hakları ve aile birliğinin korunması hedeflenmiş oldu.

Av.Ekrem Çatalkaya

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM