Rusya’dan Gelen Ahşap Evin Özellikleri
Mirza Mevlütoğlu diyor ki: Ahşap evler depreme daha dayanıklı daha kıllanışla, ömrü uzun, yazın serin, kışın sıcak tutan ahşap evleri Dünyanın en soğuk ülkesi Rusya.
Ahşap yalıtkan bir malzemedir, iletken bir malzeme değildir. Bu sebeple ahşap malzeme ısıyı, yapının içinde tutma özelliğine sahiptir, hem fazla soğuk hem de fazla sıcak bölgelerde de son derece yüksek yalıtım sağlar.
Daha az enerji harcayarak daha çok serinlik veya sıcaklık sağlarsınız. Yazlık bölgelerde kullanılan ahşap yapılar ısıyı daha çok içerde hapsettiği için serinlemeniz için gerekli ısı derecesi yapının içinde daha uzun süre durmaktadır.
Ahşabın hücre yapısı essiz bir ısı yalıtımı sunar, Ahşap malzeme bu nedenle aynı ebattaki betona göre 15 kat çelikten 400 kat ,alüminyumdan 1770 kat daha fazla ısı izolasyonu sağlar.
Bu su demek;
10 cm kalınlığındaki ahşap kütük duvar 55 cm kalınlığındaki beton duvara eşittir.
Deprem anında ahşap binada olmak daha güvenli”
“Ahşap, son derece hafif bir malzeme. Yapının kütlesi ile doğru orantılı olarak düşünürseniz bir bina ne kadar ağır olursa hissedeceği depremin kuvveti de o kadar büyük olacaktır. Bu bakımdan ahşap, hafif olması nedeniyle avantajlı. Güçlü bir depremde binaların çöküp çökmemesi çok önemli bir gösterge. Yeni ve modern ahşap binalarda deprem olduğunda çökme olmaz hatta deprem anında böyle bir binanın içinde olmak çok daha güvenlidir. Bina sallanabilir ama üzerinize çökmez. Bina içindeki eşyalar sabitlendiği sürece böyle bir binada hayatta kalırsınız.”
Genel kanının aksine ahşabın yangına direnci beton ve çelikten üstündür. Bugün ABD nde kapalı spor salonu gibi büyük kalabalıkların bulunacağı yerlerin, yangın tehlikesine karşı ahşap karkas olarak inşasına gidilmektedir, Almanya da gene aynı nedenle çelik konstrüksiyonlar ahşap kaplanmaktadır. Yangınlar üzerine yapılmış araştırmalar ve derlenmiş istatistikler taşıyıcı olarak kullanılan ahşabın en güvenli malzemelerden biri olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Yangının başlama nedeni hiçbir zaman ahşap değildir ve ısı geçirmeme, kömürleşme özellikleri nedeniyle ahşap-karkas yapının büyük yangınlara ne kadar dayanabileceği kesin olarak hesaplanabilmektedir.
Ahşap yapılar yangına 30-90 dakika dayanabilecek şekilde tasarlanabiliyor. Ancak çıplak çelik yapı (çeliğin genleşme katsayısının yüksekliği nedeniyle) normal bir yangına ancak 10 dakika dayanabilmekte, yapı ikaz vermeden anında çökmektedir.
İster beton ister çelik olsun tüm yapılarda başlıca yangın sebebi elektrik sistemindeki kısa devredir Ahşap yapıların ömrü diğer tüm yapı malzemelerinden çok daha uzundur. Gerekli bakım yapılmasa dahi ahşap yapılar 200 yıl rahatlıkla ayakta kalırlar. Dünyanın en eski ve en dayanıklı yapı malzemesi olan ahşaptan yapılan yapılar 800 yıl öncesinden günümüze kadar ulaşmıştır. Rusya, Almanya, , Türkiye de 800 yılı aşmış yapılar mevcuttur.
Sağlıklı Bilgi için:
+90 539 847 2719
Villa Görüntüleri Dijital ‘da
https://m.terem-pro.ru/upload/terem-vtour/20.html
Haber
Ayson Karabağ
Yazar-Gazeteci