Saç Bağı Yapan Mehmet Emin Güngür İle Şanlıurfa Elçisi Gazeteci Ayson Karabağ Söyleşisi
Şanlıurfa’da birde kadınların Saç Bağı veya Zaza Püskülü diye kadınlarımızın 7’den 70’e kadar kullanılan ve sevilen saç bağı olmazsa olmazlardan bir süstür. Bu saç bağı zamanında çok sevilen ve çok kullanılan bir saç süsüydü. Şanlıurfa’nın markası ve simgesidir. Bu ürünü tanıtmak, kadınlara sevdirmek için mücadele ediyorum. İstanbul’a Şanlıurfa Belediye başkanı getirdi ve bizlere bu ürünü yaşatmak için destek verdi. Bu hediyelik ürünü, Şanlıurfa’nın simgesi olarak tanıtmaya, sevdirmeye çalışıyorum. Bu ürünü, el becerisini seven kadınlara, gençlere kurs vermek istiyorum diyen bu meslek bana para kazandırdı, mutlu oldum. Bu mutluluğu, sevinci yaşadım. Bu güzelliği korumak ve yaymak istiyorum.
Mehmet Emin Güngür Biyografisi
Okuyamadım, meslek öğrendim, çırak olarak 6 ay çalıştım. İşini göre göre, duya duya öğrenenlerden oldum. El becerimi ve sanata düşkünlüğümü ustam öğrenince bana iş kurdu ve destek verdi. Onun sayesinde işim oldu, mesleğim oldu. Şimdi Urfa’da benden başka usta kalmadı. O dönemlerde ürünümüz yıldızdı. Ben çıraktım, şimdi Şanlıurfa’nın tek ustası ben kaldım. Ustalarıma Allah rahmet etsin, mekanları cennet olsun. Bana çok iyi patronluk yaptılar.
Saç Bağı Nedir?
Saça takılan renklı iplerle yapılmış saç süs eşyası.
Nasıl Başladınız Bu İşe?
O dönemlerde her baba çocuklarına sanat veriyordu ki bir mesleği olsun. Babam beni götürdü, ustaya dedi ki, kemikleri benim eti senin. Bu çocuğa mesleğini öğret demişti. Sabah giderdim, oraları süpürür, çay getirirdim. Sağdan soldan bir şeyler isterlerdi yardım ediyordum. Onların çalışmalarını izledim. 6 ay gidip geldim ustam bana 50 kuruş yevmiye veriyordu. Bir gün abdest almaya gitti. Ustanın yerine oturdum. Ustanın yaptığının aynısını yaptım. Bana destek oldu, artık burada çalışacaksın, sende bu işi yapacaksın. Ben başladım çalışmaya 10 TL günlük kazanıyordum. Babam, sen benden çok kazanıyorsun dedi o dönemde. Çok önemli bir meslekti. Kadınların 7’den 70’e saç bağı olmazsa olmazlarıydı. Her kadın, kız, hala, teyze mutlaka alırdı. Onun için kadınlara yaptığımız bu ürün bölgemizde yok satıyordu. Kadınlarımız, kızlarımız; saç bağı olmazsa, ayakkabısı çıkmış gibi hissederlerdi kendilerini. Eksik görürlerdi. Onun için bölgemizde çok sevilen saç bağıydı. Saç bağı veya Zaza püskülü diyerek adı çok dikkat çeken bir işti.
Bu Mesleği Neden Bırakmadınız?
Ben mesleğimi sevdim. Benden başka yapan yok. Bu meslek bizim dönemde yıldızdı. Çok para kazandırdı. Bizim için güzel günlerin yaşanmasına vesile oldu. Bu mesleği yok etmemek için kadınlarımıza, kızlarımıza sevdirmeye çalışıyorum. Sürekli iş değiştirmek iyi bir şey değildir. Ben bu işten para kazandım. Teknolojiye karşı direnmek istedim. Bu Şanlıurfamızın simgesidir. Bunu yaşatma gerekir. Şanlıurfa’ya gelen misafirlerimiz hediye için alıyorlar. Bu hediyeden Şanlıurfamız kazansın isterim. Kadınlarımızın saçlarını bağlaması güzel bir duygu. Onun için bu mesleğe, bu ürünlerimize Belediyemizin sahip çıkmasını arzu ediyorum.
Belediye Başkanından Beklentiniz Var mı?
Bu saç bağı, Şanlıurfa’nın bir simgesidir, markasıdır. Belediyemizden, valimizden bu meslek için kurs açılmasını rica ediyorum. Her kadına kendi bölgesinde, çevresinde üreteceği saç bağlarını satmalarını ve kendilerini geliştirmelerine ve kazanç sağlamalarını arzu ediyorum. Kadınlarımızı yetiştirelim, ayakta tutalım. Benden sonra bunu sürdürecek kadınlarımız olsun, gençlerimiz olsun derim. Bu mesleğe sahip çıkmalarını kurslarda eğitim ve sertifikalar vererek bu mesleği sevdirelim.
Bu mesleği Öğrenmek ve el becerisini çevresinde satarak ailesine katkıda bulunacak kadınlarımızı ve Gençlerimizi beklıyorum.
Mehmet Emin Göngür 0544 3063160