• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Sağlıklı Olmak İçin Beslenme

Sağlıklı Olmak İçin Beslenme

Sağlıklı Olmak İçin Beslenme

Vitaminsiz hayat, pervanesiz gemiye benzer. Ocağa ne kadar kömür atarsanız atınız, bi kibritiniz, çıranız yoksa, yakamazsınız. Hastalıkların %80’inin, kötü beslenmeden ileri geldiği, bir gerçektir, İyi beslenen kişiler, daha az hasta olurlar veya hastalığa yakalandıklarında, daha kolay iyileşirler. Beslenme bilgisinden yoksun olan ve varlık içinde darlık çeken insanlar vardır. İyi besleniyorum kanısı ile, tek yönlü ve aynı tür besinlerle beslendiklerinden, kendilerini bilmeyerek hastalığın kucağına atarlar. Birinci Dünya Savaşı’nı izleyen günlerde Belçika’da kepeksiz buğday unundan ekmek yapmak, yasaklanmış; bir yıl sonra kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, kanser ve şeker hastalığından ölenlerin sayısının azaldığı görülmüştür. Demek ki kepeğin içinde bulunan vitaminler bizi hastalıklardan korumaktadır. Görülmektedir ki, beslenmenin önemi, her şeyin üstündedir. ruhsal bozukluklar da yetersiz beslenmeden kaynaklanırlar. günümüz sağlık ve güzellik anlayışına uygun olmayan, bir tür hastalık olan şişmanlık da dengesiz, tek yönlü beslenmenin sonucudur. Özellikle unlu,tuzlu ve şekerli besinlerin fazla alınması, şişmanlığa sebep olur.

Sağlığımızı korumak, hastalıklara karşı yenik düşmemek ve güzel, çekici bir görünüm sağlamak, ancak ve ancak bilinçli beslenme ile sağlanabilir. Bir toplumun, sağlıklı olabilmesi; o toplumu oluşturan bütün bireylerin ihtiyaçları olan besin maddelerini yeterli ve dengeli bir şekilde almaları ile mümkündür. Sağlığı bedence, ruhça, akılca ve sosyal yönden, tam bir iyilik hali olarak tanımladığımıza göre, vucudun ihtiyaç gösterdiği besinlerden bir veya birkaçı yetersiz alınırsa, vucudun büyümesi, gelişmesi, normal çalışması aksayacak ve sosyal ilişkileride, zayıflayacaktır.

Dengeli ve yeterli beslenme, organizmanın normal hayati görevlerini yerine getirebilmesi için, gerekli olan protein, karbonhidrati yağ, madensel maddeler ve vitaminlerin, uygun oranda alınmasıdır. Yetersiz beslenme, vucudun enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda besin maddelerinin alınmaması, yani açlık veya yarı açlık anlamına gelmektedir.

Dengesiz beslenme ise; vucudun ihtiyacı olan enerji sağlandığı halde, vucut sağlığı için gerekli protein, vitamin veya madensel maddelerin bağzılarından, yeterli kadar alınmaması durumudur. nişastalı yiyecekler, açlık hissini kolayca giderdikleri halde, vucudun zihin ve bedence gelişmesi ve sağlığın korunması için ihtiyaç duyulan besin maddelerini sağlamaktan uzaktır. Böyle bir beslenme şekli dengesiz beslenmeye örnektir. Yine vucut ihtiyacından çok fazla besin alarak, vucut ağırlığını normalin üstüne çıkarmak, dengesiz beslenmenin örneğidir.

Yetersiz ve dengesiz beslenme durumlarında vucudun büyüme, gelişme ve normal çalışmasında aksaklıklar olacağından, yeterli ve dengeli beslenme, sağlığın temelidir diyebiliriz.Alınan yiyecekler, fizyolojik fonksiyonları bakımından genel olarak üç gruba ayrılır.

1.Vucuda enerji sağlayan besin maddeleri;

2.Vucutta büyümeyi ve yıpranmış dokuların onarımını sağlayan besin maddeleri;

3.Çeşitli vucut faliyetlerinde regülatör rolü oynayan besinler.

Dr. Muhammed Ahmedov

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM