• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Sgk Priminin Gerçek Maaşın Altında Ödenmesi Halinde Mahkemenin Kendiliğinden Araştırma Yetkisi Vardır.

Sgk Priminin Gerçek Maaşın Altında Ödenmesi Halinde Mahkemenin Kendiliğinden Araştırma Yetkisi Vardır.

Sgk Priminin Gerçek Maaşın Altında Ödenmesi Halinde Mahkemenin Kendiliğinden Araştırma Yetkisi Vardır.

Bilindiği üzere özellilke özel sektörde primler gerçek maaştan yatırılmamaktadır. Bu durumda işçi emekli olduğu zaman daha düşük maaş almakta, ve işsizlik maaşı gibi diğer hakları da yatan prim üstünden olacağı için düşük kalmaktadır. Bu sebeple işçiler iş mahkemesine gidip gerçek maaşı üstünden primleri tamamlattırabilir. Bu tip mahkemelerde hakimin yetkileri de oldukça genişletilmiştir, sadece işçinin sunduğu evrakları veya delilleri değil her türlü delili hakim araştırıp inceleme yapması gerekmektedir.
Ancak hakim bu tip davaları incelerken işçinin imzası bulunan ve aylık ücreti gösteren para makbuzları, banka kayıtları, ticarî defter kayıtları, ücret bordroları gibi belgelerin varlığının araştırılması gerekmektedir. Çünkü bu tip davalarda yazılı delil aranır. Çünkü çalışma olgusu her türlü delille ispatlanabilmesine karşın, ücretin ispatında bu denli bir serbestlik söz konusu değildir. Normalde bu tip davalarda tanıkla ispat mümkün değildir. Ancak iddia edilen ücret bedeli Yazılı delille ispat sınırın (bu sınır her sene ilan edilir) altında kalan miktar için tanık dinletilebilir. Bunun yanında Tespiti istenen miktar sınırı aşıyor olsa bile, varlığı iddia edilen çalışmanın öncesine ve sonrasına ait yazılı delil başlangıcı sayılabilecek belgeler (daha önceki yazılarımızda bundan bahsetmiştik elektronik posta, whatsap yazışmaları, ses kayıtları vs) bulunuyorsa tanık dinletilmesi mümkündür, tanık da lehinize konuşursa davayı kazandınız demektir.
Peki bu tip davalarda yemin delili kullanılabilir mi? Aşağıdaki hususlar yemine konu olamaz: a) Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyeceği vakıalar, b) Bir işlemin geçerliliği için, kanunen iki tarafın irade açıklamalarının yeterli görülmediği haller…” düzenlemesi gözetilerek ve sosyal güvenlik hakkının Anayasa ile düzenlenmiş temel haklar niteliğinde bulunduğu dikkate alınmak suretiyle, kamu düzenine ilişkin bu tür uyuşmazlıklarda yemin delilinin bağlayıcı olmadığı, göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu sebeple bu tip durumlarda yazılı delil elinizde varsa prim düzeltme davası açabilirsiniz. Yazılı delil yoksa bir hukukçuyla görüşerek başka şekilde davayı kazanıp kazanamayacağınızı öğrenip uzman bir hukukçuyla dava açabilirsiniz.

Av. Ekrem Çatalkaya

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM