• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Yatırımlara Yönelik Kılavuz

Yatırımlara Yönelik Kılavuz

Yatırımlara Yönelik Kılavuz
Mevcut Türkiye Ekonomisinde İnşaat Sektörü Paydaşlarından Orta ve Küçük Ölçekli Müteahhitlik Şirketleri Yatırımlarına Yönelik Minik Bir Kılavuz
Bir önceki yazımda, Türkiye’de mevduatını değerlendirmek isteyen orta gelir grubu için, ağırlıklı olarak 1+1 konut tipine yatırım yapmanın uygun olacağını belirtmiştim. Şimdi ağırlıklı olarak 1+1 konut tipinin hangi bölgelerde inşa edilmesinin daha uygun olacağını anlatmak istiyorum.
Bunun için Türkiye’de kısa-orta vadeli yerleşik yabancı nüfus dağılımını ele almak gerekir. Bu nüfusun, konutları daha çok kiralamak eğiliminde olan önemli kısmı, ağırlıklı olarak erasmus gibi değişim programları ile ülkemize gelen üniversite öğrenci nüfusunun yoğun yaşadığı bölgelerdedir. Erasmus ile yüksek sayıda öğrenci kabul eden üniversitelere örnek olarak, Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesini sayabilirim. Bu üniversitelerin yerleşkelerine yakın mesafedeki alanlarda 1+1 konutlar ve bu konutlara destek fonksiyonlu mekanlar oluşturulabilir (sağlık, avm, eğlence yapıları gibi).
Ayrıca değişim programı nüfusu çok yoğun olmasa dahi, genel olarak Türkiye’deki tüm özel üniversite yerleşkelerine komşu mesafede bu tip konutlar oluşturulabilir. Özel olarak ta, barındırdığı yoğun öğrenci nüfusu ile Yıldız Teknik Üniversitesi yerleşkesi civarında, 1+1 konutlar oluşturulabilir.
Türkiye’de kısa-orta süreli konaklayarak yaşayan öğrencilerin haricindeki “yabancı nüfus” ise daha çok Türk vatandaşlığı almak/mülk edinmek için konuta yatırım yapıyor. Bu ülkeler arasında ilk sırada Rus vatandaşları/zenginleri geliyor. Daha sonra, BAE ve Suudi Arabistan vatandaşları gelmektedir. Türk vatandaşlığı elde etmek için 400.000 dolar yatırım yapmak şartı bulunuyor. Bu yöntemi tercih edenler ise, tek konuta 400.000 dolar vermektense, misal daha çok “3-4 adet farklı konut” satın alma eğilimindedirler. Bu konutları hem yaşamak hem kiralamak maksatlı satın alma eğiliminde olan Rus vatandaşlarının yoğunlaştığı bölge ağırlıklı olarak Antalya, Alanya, Marmaris il/ilçeleri dir. Yatırıma başlamadan önce bu bölgelerde konut satın alacak olan Rus vatandaşlarının satın alma eğilimleri araştırılmalıdır. Konu ile ilgili detaylı fizibilite raporları hazırlanmalıdır. Konu ile ilgili olarak gayrimenkul pazarlama şirketlerinden ve araştırma şirketlerinden yardım alınmalıdır. Düşünceme göre ise, toplam konut arzının kabaca üçte biri, değeri ortalama 400.000 dolar olan villalar ve üçte ikisi ise yine 1+1 konutlardan oluşturulabilir. Aktob.org.tr den edindiğim verilere göre, Antalya’da 100.000 yerleşik Rus, Alman ve İran vatandaşı yaşamaktadır. Bu nüfusun 17.000 ini Rus’lar oluşturmaktadır. Ve bu nüfusun artacağı öngörülmektedir. Gerek Türk vatandaşı olmak maksadı ile, gerekse bölgede tatil maksatlı konaklamak için konut satın alan bu üç ülke vatandaşları haricinde, her yıl turizm sektöründe istihdam edilen ve kısa ve orta vadede konaklayabileceği konut ihtiyacı olan 100.000 civarında bir yabancı nüfus ta mevcuttur.
Ayrıca yine vatandaşlık için konut satın alma eğilimi gösteren BAE ve Suudi vatandaşları ise daha çok, öncelikle Trabzon olmak üzere, Karadeniz bölgesini tercih etmektedirler. Bu bölgelerde de, kişilerin yaşam tarzı eğilimleri araştırıldıktan sonra ilgili konutlar arz edilmelidir. Düşünceme göre, kişilerin yaşamaları için villalar ve yatırım maksatları için de ağırlıklı olarak şehirdeki öğrenci nüfus ta dikkate alındığında, 1+1 konutlar oluşturulabilir…
Son olarak değinmek istediğim başka bir yabancı nüfus ise, Türkiye’deki yabancı askeri üslerde görev yapan askerler ve aileleridir. Uzun yıllardan beri Türkiye’de yerleşik olan bu nüfusun ikamet ettiği konutların tipleri/nitelikleri, ilgili bölgelerdeki gayrimenkul şirketleri aracılığı ile araştırılmalı ve gerekiyorsa yeni konutlar arz edilmelidir. Türkiye’deki yabancı askeri üsler Adana, İstanbul, Ankara, Şile, Konya, Balıkesir, Muğla ve Diyarbakır illeri kapsamındadırlar. Ancak bu üslerde yaşayan/yaşayacak olan nüfus için, gerekiyorsa üretilmesi gereken daha çok kiralık konutlar, bir istisna olarak 1+1 ve 1+2 tipteki konutlara ilave olarak, aynı zamanda konforlu geniş aile konutları olarak ta arz edilmelidir diye düşünüyorum. Yabancı askerlerin mülk edinmeleri kısıtlı olduğu için, daha çok kiralama yöntemi tercih edilecektir.
Umarım yukarıdaki anlattıklarım ışığında da Türk İnşaat sektöründe doğru yatırımlar yapılır. Böylelikle hem bu sektörde orta vadede istihdam yaratarak hem de “balon konutlara” değil de pazarı olan konutlara yatırım yapılarak, Türk ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründe, orta & uzun vadede ekonomimizi kalkındırmaya yönelik sağlam ve istikrarlı adımlar atılabilir.

Y. Mimar Nursel Dadaş (MBA)

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM