Yazılım Eğitim Başladı?
Yazılım Eğitim Başladı?
Yazılım Mühendisliğini Geleceğin Çocuklarına Öğretmek Benim İçin Sünnettir, Duadır!
Cem Redif Sizi Tanıyabilir miyim?
1970 Londra doğumlu. Oxford Brookes Üniversitesi’nde Yazılım Mühendisliği bölümünü bitirdim. Yoğun eğitim programını tamamladıktan sonra aslen Kıbrıs kökenli bir ailenin evladı olarak evlilik nedeniyle Türkiye’ye döndüm. Şimdi Türkiye’de yaşıyorum. Çocuklarımı Türkiye’de yetiştiren biri olarak hayatıma devam ediyorum.
Çocuklarımıza Yazılım Mühendislik Eğitimi İçin Nasıl Bir Yol İzleyeceksiniz?
Bilgi paylaşmak sünnettir. Türkiye’de Oxford Üniversitesi’nin hayalini kuran çok insan vardır. Bende öğrendiğim bu bilgileri, geleceğin mesleği olan yazılım mühendisliğini şimdiden 5-7 yaşlarında çocuklara yavaş yavaş işlersek, çocuklarımız o programların hayallerini kurarak, istek uyandırarak, sevdirerek, teknolojinin imkanlarını kullanarak, hayal güçlerini artırarak, eğitim yolunu açalım derim. Yazılım, tasarım yolunu öğrenerek, yazılım kodlamalarını şimdiden sevdirerek verdiğimiz çocuklarda daha büyük hayallerin gelişmesine vesile olacağız. Onun için çocuklarımızı bilgisayarın başında oynayarak değil, yazılım eğitimini öğrete öğrete eğitim verilirse, aklını, fikrini ve hayalini daha güzel bir şekilde geliştirerek daha faydalı bir nesil oluşturacağımıza eminim. Çocukları yaşken hazırlayalım, hedefleri belirleyelim, yönlendirme de yardımcı olalım. İstediğimiz gübreyi şimdiden serpmesini bilelim.
Bu Eğitimin Süresini Nasıl Planlıyorsunuz?
Hayallerim bir mahallede 4 kişi veya 6 kişi; bir evde haftada 2 gün 2 saat çocuklarımızın çalışmalarının devam ettiğinde, 4 yıl süre içinde o çocukların tam gelişme döneminde birlikte yol alırsak, sıkı iletişim içinde olursak, onların haberleri alarak, onlarla konuşarak, yazılım teknolojisine ilgilerini artırarak, öğreterek, geliştirerek devam edebilirsem, ileride 4 yıl sonra öğrendiklerini kanıtlamaları için pratik eğitim verdirip diploma aldırmak istiyorum. Yazılım mühendisliği benim mesleğim olduğu için, çocuklara çok katkım olacaktır. İşte evrakım diyebilmeli ve eğitime devam eden çocuklarımızın, ortaokulda, lisede, üniversite gelişmelerine ve üniversite sonrası hayatında katkıda bulunmak istiyorum. Gelecek teklifleri çocuklarımıza aktararak, onları bünyelerine alacak firmaların peşinden koşacaklarına inanıyorum. Böyle uzun bir yol içinde tek arzum, bu çocuklarımıza rehber olmak, dualarını kazanmak, onların başarılarına şahit olmak istiyorum. Siz de başarılı öğrencilerimizi gazetenizde haber yaparak, patronların, yatırımcıların dikkatlerini çekerek bizlere destek verirseniz bizim için çok kıymetli olacaktır. Öğrencilerimizin içinde güveni artıracak gazeteci benimle röportaj yaptı diyecek ve bu işe daha çok asılacaklardır.
Hocam Derler ki, Bir Oğlum Var Evde, 2 Saat Gel Ver Dediklerinde Olur mu?
Yüz yüze verilen eğitim daha iyi olur. Direkt bir kişiye odaklanılırsa gerekirse hem İngilizce hem Türkçe yazılımı öğrettiğimizde, İngilizcesi de gelişecek. Onun için asıl en doğrusu bu. Yeter ki; babalarımız, annelerimizin inancını kazanarak, çocuklarımızın evinde eğitim vererek, kapılarını açtığında sorumluğumuz çok daha artacak. Benim tek arzum o çocukları geleceğe yazılım tasarımı, yazılım kodlama verilerini iyi öğreterek, sistem mimarlığını sevdirmek olacak. Hayallerini iyi kurdurmak ve çocuklarımızın ilgisini uyandıracak bir sistemi hayata geçirmek istiyorum. Bilgisayarın başında ne kadar olacaklarını onlar bilir, sonra dinlenir ve gözlerini rahatlatırlar. Programlı çalışmayı sevdirdiğimizde bizim çocuklarımız teknolojiyi daha iyi kullanacaklar, bunları iyi öğretmek ve sevdirmemiz gerekir.
Sizde Bir Baba Olarak, Bir Eğitimci Olarak; Çocuklarımız İçin Nasıl Fedakarlık Yapmalıyız?
Çocuk yetiştiren aile; 1 yaşından 10 yaş arasına kadar sağlıklı bir öğretmen şeklinde, yemek yemekten, düzenli ve sağlıklı yaşamaya kadar eğitimci olmalılar. Anne baba eğitimci olarak, bu akşam ne yemek yiyelim diye bir konu açacak. Çocuğun fikrini almasını bilecek, fikrini ortaya atmasını sağlayarak evde listeye hazırlayacak. Alacaklarını listeleyecek o zaman gidelim bu listeyi alalım diyecek. Bu kadar paramız var diye hatırlatarak evden çıkılacak, Markette ne alırsanız, çocuğun seçmesini sağlayın. Markette çocuk bir şey alırsa “ama yavrum bu listemizde yok”. Para konusunda elimizde yok, haftaya listeye yazalım, haftaya alalım olur mu gibi para durumunu öğretelim. Hayır demeyi de öğretelim. Her istediğinin olmayacağını da bilmeli. Yemek yemeyi de bilmeli, pişirmeyi de… Beraber masaya koymalı ve yemeği toplamayı da ihmal etmemeliyiz. Kitap okuma saatleri, film izleme saatleri mutlaka olmalı. Planlı, programlı yaşamayı çocuklarımıza aşılayarak geleceğe hazırlamalıyız. Bu tarzı bozmadan sabah birlikte spor yapmayı öğreterek çocuklara model olmamız gerekir. 10 yaşına kadar çocuklarımıza ne yüklersek o bilgi ile, o yetişme tarzı ile devam edecek. Onun için anne baba şimdi yazılım mühendisi, yazılım için bir hoca ile anlaştık sana 2 gün eğitim verecek, bu yazılımı öğrenirsen ileride bir şeyler icat edersin, daha büyük işler yapabilirsin diyerek çocuklarını hazırlamak istediği hayata yönlendirebilirler. El birliği içinde öğretmeye devam edersek, çok bilinçli çok programlı çocuklarımızı geleceğe hazırlayabiliriz.
Hocam; Çocuklarımızın Müzik ve Sanata Karşı İlgilerini Nasıl Oluşturabiliriz?
Çocuklarımızın müzik için bir alet çalması, arzu ettiğimiz varsa, sevdirerek öğreterek kursa göndermeliyiz. Sanat ruhun gelişmesi, kulağın gelişmesi, sesin gelişmesi adına çok iyi olur. Kafası meşgul olsun. Çocuklarımızı sanata ve müziğe yönlendirerek gelecek adına aşılamalıyız. Ne verirsek çocuklarımdan alacağımızı bilmeliyiz.
En Önemli Konular Neler Olmalı?
Evde anne baba, iletişimde, dinleme konusunda model olmalı. Konuşmada model olmalı. Konuşan gözlerle bakarak dinlemesini sağlamalıyız. Dinlemeyi, konuşmayı iyi öğretirsek ileride dinleyen ve cevap veren bir birey olur. Her şeyin başı dinleme sonra konuşmadır.
Neden Bakırköy’de Çocuklara Eğitim Vermek İçin Çalışıyorsunuz?
Annem Bakırköy’de oturuyor. Anneme sık sık gelmeme vesile olacağı için, hem annemi göreceğim, hem annemin duasını alacağım. Hem de çocuklarımıza eğitimi sıkı sıkı vererek geliştireceğiz. Başarılı çocukların Bakırköy’den çıkmasını arzu ediyorum.
Derneklerimizin Çalışmaları Var, Bu Yol Nasıl Olacak?
Bazı dernekler üyelerinin çocuklarını grup yaparak derneklerde haftada 2 gün eğitim vererek, hem dernek üyelerini bir araya getirerek faaliyetler altında çocuklarımızı geleceğe hazırlıyorlar. Hem yazılım mühendisliğini öğretmek hem de başarılı çocukları ortaya çıkarmak harika olacaktır.
Hocam; O Zaman Ders Verdiğinizde Gelir İzlerim, Onu Haber Yapmak İsterim
Sizin aramıza gelmeniz, haber yapmanız, çocuklarımız üzerinde basın gücüyle tanışmaları harika olacaktır. Çünkü çok şey öğreniyoruz ama o öğrendiğimiz bilgileri, becerileri basın yolu ile iş adamlarımıza, eğitimcilerimize okutmalıyız ki, gençlerimiz için teklifler gelsin. Onun için sizin yanımızda olmanız harika bir duygu bizler için. Siz bizleri izleyerek, görerek, yaşayarak ve habere dönüştürerek bizim içimizdeki cevheri işlemeniz bizim için büyük bir mutluluk olacaktır.
Hocam; Bilgiyi Paylaşmak Sünnettir Dediniz, Bu Bilgi Konusunu Biraz Açabilir misiniz?
Hz. Ali diyor ki; Zenginliğin en iyisi akıl zenginliğidir. Cenab-ı Allah bize akıl vermiş, akıl için bilgiyi göndermek gerekir. Becerilerimiz için hayalimizi devreye sokmak gerekir. Hayalimizin devrede olması demek bilginin akılda dolaşıyor olmasıdır. Hayal etmezsek, evde oturduğumuzda çayı önümüze nasıl getirebiliriz? Bu konuları, hayal kurmadan, topluma yararlı icatları ortaya çıkarmasını sağlayabiliriz. Bir geriye bakalım, radyo, tv, kitap, kaset, cd’ler nasıl günümüze kadar geldiler… O zaman daha çok üretmek gerekir. Aklımızı, hislerimizi, teknolojiyi birbiriyle birleştirerek gençlerimizi geleceğe hazırlamamız gerekir. O yolu sevdirmemiz gerekir. Onun inancı içindeyim.
Çocuklarla Birlikte 4 Yıl Hedefliyorsunuz, Başka Sürprizler de Olacak mı?
Çocuklarımızı teknoloji yarışmalarına sokmak istiyorum. Başarılı çocuklarımızı liselerde öğrencilerimize sunum yapmalarını çok arzu ediyorum. Öğrencilerimizin bu sayede özgüvenlerinin gelişmelerine vesile olacağız. Avrupa’da teknoloji yarışmalarına sokacağız. Bu etkinlikler, öğrencilerimizin özgüvenlerini daha ileri seviyelere çıkaracak. Öğrendiklerini çevresinde arkadaşlarına ücret karşılığı eğitime vermelerini düşünüyorum. Teşvik etmek, çalışmalarına katkı sağlayarak kendi bütçelerine katkı sağlamaları için elimden geleni yapacağım.
Cem Redif
0537 381 34 11
www.iltplatform.com
Bir Yorum Bırak