• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Binaları Yenilemek İçin Harekete Geçin

Binaları Yenilemek İçin Harekete Geçin

Binaları Yenilemek İçin Harekete Geçin

Her gün deprem korkusu ile yatıp kalkıyoruz. Bizde gazeteci olarak vatandaşı bilgilendirmek için Bakırköy’de eski evler, 40 yıllık, 50 yıllık kiminle konuşursanız binanın risk raporunu almak için 25.000 TL para istiyorlar. Çok sağlıklı bilgiler alamıyoruz. Bizde Bakırköy vatandaşına faydalı olmak için Kahramanmaraşlı İnşaat Mühendisi, tecrübeli, pek çok inşaat yapmış, bilgisi ile, tecrübesiyle bina sahiplerini dinleyerek, sağlıklı bilgi vermeye hazır olan Sağında ile konuştuk. Devlet kredisinden, kira desteğine, nasıl bir yol izlenebilir konusunda bize kapılarını açtı. İncirli Caddesi No: 74 Ak Parti karşısındaki ofisine telefon açarak, randevu alın. Yanınızda tapunuzu götürün, sağlıklı bilgileri alın, sağlıklı karar verin, elinizi çabuk tutun, deprem kapıda bekliyor.

Mücahit Sağında Biyografisi

27.07.1962 yılında Kahramanmaraş’ta doğdum. Babam Kahramanmaraş’ta sevilen Lütfi Ağa diye anılır, annem komşular tarafından sevilen Şükran Hatundur. Arkadaşlarım bana inşaat mühendisi derler, biz dört kardeşiz. Eğitimimi Yıldız Teknik Üniversitesinde bitirdim. Mezuniyetten sonra özel ve resmi inşaatlarda çalışarak deneyim edinerek, bilgilerime bilgi katarak geldiğim bu uzun yolda pek çok iş adamının yetiştiği Kahramanmaraş’ta güle oynaya neşe ile büyüdük. Kahramanmaraş’ta büyümek her anlamda çok keyifliydi. Bütün çocukların hayalleri inşaatçı olmaktı. İnşaatçı olacağımız günlerin hayalini kurardık, ama öyle sıradan bir inşaatçı olmak değildi. Bizim hayalimiz kocaman kendimize ait inşaatlar yapmak, aile birlikte çalışmaktı. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı olacaktır. Bizi daha çok çalışmaya her daim teşvik ediyor. Vatandaşlarımızın depremlerde dayanıklı binalarda oturması, onları harekete geçirmek bir görevdir, bir sorumluluktur, bir vazifedir. Depreme dayanıklı binaların sayısını artırmak ve vatandaşımızın burnu dahi kanamasını istemiyorum.

Bir Hedefe Doğru Yol Almak İçin Ne Söylemek İstersiniz?

Hepimiz yapmak isteyip de yapamadığımız şeyleri düşünmüşüzdür. Sabırlı olmanın karşılığını alırsınız ve ne yapmak istediğinize bunu ne zaman yapmak istediğinize kendi başınıza karar verebilirsiniz. Onun için şimdi deprem dayanıklı  binalara kavuşmak için devletin desteği var. Kredisi var, 2 yıl sonra ödemesi var. Bu fırsatı iyi değerlendirip karar vermek gerekir. Hedefinize doğru, doğru kararlar alma dönemi olmalı.

Deprem Bize Nasıl Bir Uyarı Yaptı?

Kahramanmaraş’ta depremde yakın akrabalarımızdan 5 kişi enkaz altında kaldı, kaybettik. Halen o görüntüler gözüm önünde gece gündüz aklımızda  unutamıyorum. Unutturmayalım deprem için hazırlık yapmak gerekir önlem almak gerekir acil depreme dayanıklı binalar var. Derhal bu binalarda oturtulması  bir daha ülkemizde böyle bir afet yaşamamak için  bölgemizdeki komşularımızı uyandırmak  zorundayım. Hatırlatmalıyım, bilgiler vermeliyim  kapı çalmalıyım, bu bir vatandaş görevi ve birde işimin bir parçası. Deprem bölgesinde yaşıyoruz, deprem uzmanları sürekli konuşuyor, sürekli hatırlatıyor. Hocalarımızı dinleyelim, depreme dayanıklı binalar yapılmalı lazım. 40-50 yıllık binalarda oturmaya devam etmeyelim, beklemeyelim, harekete geçelim, ön yargıları bırakın, araştırın, doğru insanlardan doğru bilgileri alın, devlet kredi veriyor, ev kirası veriyor, 2 yıl sonra ödeme yap diyor ve 4 parsel bir araya gelin diyor. Bir kat vereyim, bu imar Bakırköy için çok iyi bir durum. Bir kat karınıza olur, 4 parsel bir araya gelmeye çalışalım, birlikte hareket edince sizin menfaatinize olacak. Hem metro şehirine yakışır, imar durumu hem de otoparkınız olacak. Depreme dayanıklı binanız olsun, deprem korkusu ile yaşamayalım.

Ne Tavsiyede Bulunursunuz?

Bina yöneticileri bir tapu örneği ile gelsin, bilgileri alalım, belediye durumunu inceleyelim, konuşalım, arsa hakkında yerinize, durumunuza, belediye imar durumunuza bir bakalım. Mimar çalışması yapalım, sizlere bir hesap çıkaralım. Nasıl bir bina yapılacak, neler kullanılabilecek, bir dosya hazırlayalım, ilk yöneticilere anlatalım, sonra bina sakinlerine anlatalım, sonra bina sakinlerine anlatalım. Bu çalışmalarımız için herhangi para pul istemiyoruz. Sadece depreme karşı elimizi çabuk tutalım, bende bir vatandaş olarak seyirci olmayalım, bilgilerimizi, tecrübelerimizi mezara değil, insanlara faydalı olsun. Onun için lütfen beklemeyelim, gelin konuşalım, sağlıklı bilgiler ile sizleri bilgilendirelim.

Kentsel Dönüşüm Ne Demektir?

Çarpık yerleşim ve riskli binalardan oluşan altyapısı yetersiz bölgelerin afet ve deprem risklerine karşı hızlı bir şekilde halkın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kentsel planlama ilkelerine uygun olarak yenilenmesi faaliyetlerini bütününe  kentsel dönüşüm diyoruz. Risk altındaki yapıların yıkılıp yeniden sağlam yapılara dönüştürülmesi kentsel dönüşümün önemli bir boyutudur.

Riskli Yapı
Ne Demektir?

Muhtemel bir afette deprem, sel, heyelan vb. içerisinde yaşayanların can güvenliklerinin olmadığı yapılara riskli yapı denir. 6306 sayılı kanun yürürlüğe girdikten sonra ikinci mevzuatlar yönetmelikler yayınlanacak mevzuat tamamlandığı zaman riskli yapının ne olduğunu resmi olarak tanımlayacak.

Devletin Konut Kredisi Hakkında Bilgi Alabilir miyiz?

Devlet kentsel dönüşüm için 1.250.000 TL kredi veriyor. 2  yıl sonra ödeme 10 yıl süreli kredisi çok çok özel devlet bankaları veriyor. Bu bir fırsat, iyi değerlendirmek gerekir. Binanız yenilendiği zaman değeri de artıyor. Devletin verdiği bu fırsatları değerlendirme zamanı. Ev kirası var, ev taşınma imkanı var, hepsini tek tek inceleyerek, tek tek bakarak iyi kararlar vermek gerekir.

Fiyatlar Hakkınd Bizi Bilgilendirir misiniz?

100 m2 10 dairelik bir binayı düşünelim. Bu ay içinde yapılmaya kalkarsanız 10 daire yapım maliyeti projesi dahil 25.000.000 TL maliyetli daire başı 2.500.000 maliyeti çıkıyor. Şayet 4 parsel bir araya gelirseniz, o zaman Bakırköy’de 4 parsel için 5 kata 1 kat veriyorlar. O zaman otopark oluyor, dubleks bir daire çıkıyor. O zaman maliyetiniz çok çok ekonomik olur. O çıkan daire, maliyet karşılanır, çıkarsa her daire için az bir para çıkar. O para içinde devlet 1.250.000 kredi veriyor. 2 yıl sonra ödeme yap diyor. Bu imkan iyi kullanıp bir an önce depreme dayanıklı binalarda oturun. Bu fırsat güzel bir fırsat onun için komşularınıza iletişime geçme zamanı. Hepinizin faydasına, hem otopark olsun hem de bir kat kazanma şansınız var. 4 parsel bir araya gelince ortak menfaatiniz için depreme dayanıklı binaların olması için durmayın, beklemeyin, hayata geçme zamanı.

Binalarda Riskli Yapılar Nasıl Tespit Edilir?

Binadan karot numunesi alınır. Zemin etüdü yapılır. Binanın röntgeni çekilir. Bina ruhsat projesine bakılır veya mimar gözüyle statik röleve projeleri yapılır. Oluşturulan projelerle bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak statik tahkik yapılır. Rapor yazılır. Yazılan rapor ilgili belediye, ilgili tapu dairesine şerh düşürür ve binada ikamet edenlere 60 günden az olmamak üzere süre verilerek tahliyeleri istenilir. Bu kanunla oluşturulan faiz destekli kredilerden yararlanabilir.

Bir Mimar, Bir Arsaya Baktığında Ora İle İlgili Nasıl Bir Tasarım Hayalinizi Kuruyor

Bu soruya kızım cevap versin. Buyurun. Mimarlık canlıların ihtiyaç duyduğu mekanları estetik değerler ile  birleştiren sanat ve bilim dalıdır. Bu sebeple içinde bulunduğumuzu çevreyi görsel olarak güzelleştirmeye çalışırken aynı zamanda bulunduğumuzu coğrafyada uygun eko sisteme zarar vermeyecek ve doğal dengeyi bozmayacak tasarımlar yapmaya özen göstermek gerekır tasarımlarım da tüm bunları göz önünde bulundurarak gerek çevresel gerekirse yapısal yasal düzenlemeler çerçevesinde projelerimizin hayata geçmesi için özel bir çalışma içerisinde süreçleri yönetiyorum. Mimarlık bir sanat dalıdır. Ve sanatla iç içedir. Yapılacak binan şehir imar planına uygun olup olmadığını inceler yapıyı kullanacak kişilerin isteklerini görüşlerini ve mali olanaklarını öğretir.
Her çeşit yapının kullanıcıların ihtiyaçlarına ve olanaklarına göre tasarımını yapan ve yapımını denetleyen kişidir.

MS SİSTEM YAPI
0532 3120808 -0532 3910934
İncirli caddesi No 74 -B Bakırköy
Ak-Parti Karşisi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM