• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Dededen  Torunlara Kitabin Yazarı Kadir  Dikmen’den Baba Kime Denir?

Dededen  Torunlara Kitabin Yazarı Kadir  Dikmen’den Baba Kime Denir?

Dededen  Torunlara Kitabin Yazarı Kadir  Dikmen’den Baba Kime Denir?

Lügatlerde baba; bir çocuğun dünyaya gelmesinde etkin olan erkek olarak tarif edilir. Dünyaya gelen her çocuk anne kucağıyla annesinin baba sevgisiyle de babasını tanır. Onları gözleriyle takip eder. Biraz büyüyüp konuşmaya başladığında ise değişik sesler çıkararak onlara seslenir. Dünyaya gelen her çocuk, saf ve günahsızdır.

Çocuğun bütün sorumluluğu anne ve babasına aittir. O nedenle dünyaya gelen her çocuk babasının nüfus kütüğüne kaydedilir. Ve babasının soyadını alır. Baba Çocuğun hayatında çok önemli bir kişidir. Aynı zamanda evinin direği, Çocuklarının da güvencesidir. Ne yazık ki, günümüzde aile ve çocuklarına sahip çıkmaya kendinden başkasını düşünmeyen babalar da var ki, bunlara ve Şam baba denilmekte. Türkçe’nde baba kelimesi değişik anlamlarda da kullanılmakta Örneğin; Baba adam :Yaşlı erkeklere verilen bir unvan. Mafya babası: kanunsuz işlerle uğraşan adam vs. bir de Allah baba, Devlet baba, Baba ocağı vs. anlamlarında da kullanılıp olup, yalnız telaffuzu ve yazılışı farklıdır. İslam inancında din öönderleri ile onlara tabii tarikat şeyhlerine verilen bir unvandır. İslam inancında din öönderleri ile onlara tabii tarikat şeyhlerine verilen bir unvandır. Osmanlı Devletinin kuruluşunda bir kaçı .Bir diğer bir baba ise Üvey baba. Kendinden çocuğu olmayıp, bir başkasınınsın çocuğunu evlat edinen kişidir. .İslam dini evlat edinmeyi gerekir. O nedenle evlat edinme medeni kanunla güvenceyle alınmış ve takım şartlar getirilmiştir. Evlat edinmek isteyenlerin o şartları yerine getirmeleri gerekir. Çocuğun dünyaya gelmesinde ve yetiştirilmesinde bu kadar sorumlulukları, üstlenen babaların acaba kıymetini biliyor muyuz?

Bence hayır. Bu da toplumuzun ayrı bir yarası. Ne yazık ki, bugün biraz huzur ve bakım evi. Bu babalarla dolu. Bunun ne kadar yanlış olduğunu her ne kadar öldüklerinden sonra anlıyor. Ah vah ediyorsak da boşuna. Çünkü giden bir daha gelmiyor. Fatih kisaparmak, Bu adam benim babam, dizeleriyle nede güzel bu hasreti dile getirmiş ve babasına ağlama garip babam, bir kapıyı kapatan bir diğerini açar babam diye seslenmekte. Gelin hep beraber babamıza sahip çıkalım ve onları hak ettikleri yere koyalım.

Kadir Dikme

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM