• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Ayson Karabağ
Ayson  Karabağ
ayson@bakirkoydenhaber.com
Mimar Oktay Ekşi ile Mimarlığa Yeni Bir Bakış
  • 0
  • 505
  • 14 Aralık 2021 Salı
  • +
  • -

Mimarlığın avantajlarını ve dezavantajlarını bilmek gerekir. Mimarsız bir işe girmemek gerektiğine inananlardanım. Bizde bir söz var, “Ekmeği ekmekçiye ver, bir de fazlasını ver, ziyan etmesin.” Elma ile armudu karıştırmamak gerekir. Mimarı mimarla karşılaştıralım. Dairenize yeni bir simge kazandırmak için mimar seçin.

Oktay Ekşi Biyografisi

Rize’de dünyaya gelen üç çocuğun en büyükleriyim. Abileriyim. Açık işletme mezunuyum. 2 yıllık mimarlık kursuna giderek mimarlık diplomamı aldım. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

İş Hayatına Nasıl Başladınız?

Lise dönemlerimde Sirkeci’de dükkanımız vardı. Hem okudum, hem de çalıştım. Okuldan sonra satış müdürü olarak işe başladım. İşimizde resim, tasarım ve mutfak işleri içinde kendimi buldum. Tabi yapı olarak işlerin bir an önce bitmesi ve müşteriye sunum yaparak okeyi almak için tasarımcı ile uğraştım. Zamanında işi çıkarmıyordu, bende ant içtim, mimarlık tasarımı dışarıdan hayatıma ekledim. Sirkeci’de beyaz eşya içinde çalıştım. Askerlikten sonra Sirkeci Sony bayiliğinde distribütörlük pazarlamasında görev yaptım. Sonra Sony’den Panasonic’e geçiş yaptım. Daha sonra Samsung Türkiye’de çalıştım. Ayrıldıktan sonra şimdi cam-fayans işleri ve kişiye özel mutfak veya kişinin evini komple yapıp teslim ediyoruz. Ama mutfak için alt yapımız ve işimiz elimizde var. Ve müşterilerimiz için mülklerinin satışını yapacak emlak ofisimiz de mevcuttur.

Neler Yaptığınızdan Bahseder misiniz?

Mimar tasarımı, uygulama ve yapım, kişiye özel villa dekoru, kimisine sadece mutfak, restaurant-hotel görselleştirme, rölöve ve restitüsyon, sunum ve paftalama, proje onayları gibi işler yapıyorum. Müşterilerimin yerine birlikte gideriz. Fikirlerini, düşüncelerini dinlerim. Yere göre, malzemelere göre iç tasarım için hem tasarruflu, hem şık, hem de ekonomik olması için fikirlerimizi sunarız. Yaptığımız tasarımlar üzerine ikinci bir toplantı yaparız. Eksiklerimizi veya ilave edilecekleri bir daha gözden geçirerek hazırlıyoruz. Üçüncü toplantıda evet deniliyor. Biz de tasarım üzerinde durarak aynı işleri, aynı görüntüyü yaparak teslim ediyoruz. Tasarım; yapılan işin omurgasıdır ve hayallerin görülebilmesidir. Sonradan bunun 4 boyutlusunu hazırlayıp sunuyoruz.

Bir Şehri Markalaştırmak, Daha Zengin ve Güçlü Kılmak İçin Ne Yapılabilir?

Bir şehri marka yapmaktaki amaç, daha fazla turist çekmek, yatırımcıları canlandırmak, değerli katkılar sağlayabilecek yaratıcı insanları kentte yaşamaya ikna etmek, şehrin kalkınmasını sağlamak, şehirde yaşayanlara daha iyi hayatlar sunmak, onların mutluluklarını artırmaktır. Bir şehri, marka yapmak, geri dönüşü en yüksek olan yatırımlardan da birisidir. Bu anlamda şehirlere, marka perspektifinden de bakabiliriz. Çünkü sadece ürünler değil, insanlar, kitaplar, filmler, ülkeler gibi şehirler de markalaşmaktadır. Çoğu insana göre, Venedik ve Paris, aşıkların şehridir. Bu anlamda Venedik, evlenme teklifi için, Paris ise balayı için ideal bir şehirdir. Türkiye’de de en marka şehir İstanbul ve değerli ilçelerden birisi de Tuzla ve Kocaali’dir. İstanbul’da yaşayanların büyük çoğunluğu hayallerini Kocaali’de yaşamaktadır. Pekçoklarına göre de Tuzla’nın taşı da, toprağı da altındır. Ancak yabancıların gözünde İstanbul; tıpkı Paris ve Venedik gibidir. Özeldir.

Bir Mimar Olarak Bir Arsaya Baktığınızda Ora İle İlgili Nasıl Bir Tasarım Hayali Kuruyorsunuz?

Mimarlık, doğa ve insanın biyolojik bir savaşıdır. Mimar insanın ve diğer canlıların iklim şartlarına, hatta tamamen dış ortama karşı var olma savaşını kazanabilmesi için verilen bir araçtır. Bu yeri de kurallara uygun ve başka canlılara zarar vermeden kullanmak gerekmektedir. Bu süreçte yoldan çıkmamak esastır. Ve unutmamak gerekir ki en doğru yol, bilinen yoldan geçer.

İstanbul’da Binaları Çürük Olan Kişiler Kime Müracaat Edeceklerini Bilmiyorlar, Kentsel Dönüşüm Konuşuyorlar Ama Yardım Eden Yok, Bu Konuda da Yardımcı Olabilir misiniz?

İstanbul olarak binaların kontrollerini yaptırıyorum, arsanın durumu hakkında da bilgilendirme yapıyorum. Bina yaptırmak için şartnameleri hazırlıyorum. Eğer ki; yaşlı bir bina yapılacaksa, onun görsellerini hazırlayarak, sahiplerine de sunuyorum. Bu durum eğer ki ev sahiplerinin de içine yatarsa, 3’üncü bir müteahhitten teklif alıyorum ve teklifi de bina sakinlerine sunuyorum. Hangisi güven veriyorsa, hangisinin daha iyi işi yapacağına inanıyorsak firma ile buluşmalarını da sağlıyorum. İnşaatta yapılacak işleri, markaları, su musluklarını, mutfağı, banyoyu yani kısacası her detayı isimleri ile yazarak daire sakinlerinin de onayını alıyorum. Sonrasında ise onay sürecinin ardından anlaşma yapılıyor. Benim mimarlık bedelim, müteahhittin de işinin karşılığı böylece verilmiş oluyor. Ben her işi detaylıca inceliyorum, whatsapp üzerinden gerekli bilgileri veriyorum ve iş bitimine kadar da takip ediyorum. İş bittikten sonra da daire sahipleri bizleri yemekte ağırlıyorlar.

Neden Bu Mesleği Tercih Ettiniz?

Bu meslek beni tercih etti. İlk işimde tasarım ve mutfak vardı. Ama mimarımız, tasarımı elinden geldiğince bitirmiyordu, ağır çalışıyordu. Bizde müşterimize zamanında sunum yapamıyorduk. Onun için beni çok yordu, çok uğraştırdı. Bende o gün itibariyle ant içtim. Dışarıdan 2 yıllık mimarlık kursuna giderek bu iyi hayatıma kattım. Demek ki benim içimde de bu iş varmış. Bence o arkadaş, benim içimdeki aslanı dışarıya çıkarmama vesile oldu. Onun sayesinde her işe mimarlık penceresinden bakmaya çalışıyorum. Bana çok faydası olduğuna inanıyorum. Her konuda mimar penceresinden bakmak, insanın vizyonunu, bakış açısını geliştirdiğini fark ettim. İyi ki bu tasarımı yapmama vesile olmuş.

Ne Gibi Sıkıntılarla Karşılaşıyorsunuz? 

İnsanlara güvenemiyorlar. Hep sorun çıkaran veya güven olmayan yerde iş olmaz. İnsanlara bu kadar para verin, mimarlığınızı yapalım diyerek başlamışlar işe. Bu da güvensizliği getirmiş. Onun için biz ilk tanıştığımız insanlara güven vermek zorundayız. İlk tanıştığımız kişilerle, kahvaltı yaparak konuşarak güven ve saygı oluştursak işe başlıyoruz. Bazı zaman yol, bazı zaman da arsa almak zorunda kalınıyor. Bazı yerlerde Marmaray’a yakın konumda olunması, demiryollarından izin alınması şartını gerektirebiliyor. Bu çalışmaları da işi bilmeyen, emekli insanların nasıl yapsınlar? Bana da bir vesile ve referans ile geliyorlar, ben de bu insanların yüzünü kara çıkarmamak için elimden geleni yapıyorum, gerekirse de para harcıyorum. Yeter ki bina yapım aşamasına geçsin, doğru düzgün çalışanlar işini yapsınlar. Bu şekilde planlı çalışılırsa, 8 ayda inşaatın sonuna gelinmiş olur. Bu da insanların yüzlerini güldürecek ve benim de en büyük kazancım olacaktır.

Genç Mimarlara Yönelik Düşünceleriniz Nelerdir?

Gençleri iyi anlamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu uzun yolda onlara fırsat vermeli ve hayallerini gerçekleştirmek için ön ayak olmalıyız. Çünkü yaratıcılığın en etkili olduğu süreç, genç yaşlar oluyor. Bunları da ortaya çıkaracak gençlere son derece ihtiyaç var. Bu süreçte de iş arayan ve kendisini yetiştirmeyi düşünen genç mimarları ben bizzat beraber çalışabilmek adına bekliyorum.

Emlak İşlerine Nasıl Başladınız?

Su akar yolunu bulur derler, inanmazdım. Gerçekten müşterime yaptığıma dair, sen sat, sen ilgilen diyerek müşterilerimin yerlerini satmak için emlak kursuna katıldım ve emlak işine bu şekilde başladık. İlk müşterilerim diyerek yola çıktık. Şimdi hem mimarlık, hem tasarım, hem mutfak ve dekorasyon işleri derken buradayız.

Emlakçılara Güven Yok, Sanki Biz mi Yanlış Biliyoruz? Siz Nasıl Güven Vereceksiniz?

Her meslek yara aldığı gibi emlak sektörü de çok yara almış. Daha tanışmadan önce bütçeniz nedir sorusu çok çok ters karşılanıyor. Onun için soruları; nerede ve nasıl sorulması gerektiğini iyi bilmek gerekir. Avrupa’da emlakçılar; rehber, yol gösteren her konuda bilgi veren, hatasız işler yaptıran, her şeyi kitabına uygun, güvenilir yaptıran kişi anlamına geliyor. İnşallah ülkemizde de bunu yaşamak bizlere nasip olur. Biz Tuzla’da pazarlıyoruz evlerimizi. Ağırlıklı bir yabancı Tuzla’da daire aldığı zaman biz ilk olarak Tuzla’yı anlatıyoruz. Tuzla’da yaşayan insanların okul seviyesi, hangi bölgenin insanları olduğunu anlatıyoruz. Havasını, iklimini, ulaşımını anlattıktan sonra elimizdeki daireleri veya villaları sunum yaparak gösteriyoruz, değerlerini söylüyoruz. Hangisini görmek isterlerse, onları da yerinde gösteriyoruz. Bu şekilde güven ve saygı oluşuyor. Biz de kendimizi iyi anlatarak, hizmetimizi ve iletişimimizi iyi kurarak gönülleri kazana kazana gelmek arzusundayız. Yanlış anlaşılmalara izin vermeyeceğiz ve bu mesleği de hak ettiği yere taşıyacağız.

Yabancı Müşterilerinize Nasıl Bir Hizmetiniz Var?

Yabancı müşteriler, nerede oturacaklarını bölgesini veya semtte villa ya da daire konusunda bizlere fikirlerini söylüyorlar. Onların isteğine göre hazırlıyoruz, randevuya gelerek gösteriyoruz. İlk görüşmede en az hedefimizi görmüş oluyorlar. Burada oturacak kişiler geliyor veya çocuklarını okutmak için gelmişler. Avrupa’dan emekli olmuş, kalan ömrünü de burada geçirmek isteyenler de var. Bu şekilde dışarıdan gelenlere de elimizden geleni yapmaya kararlıyız.

İstanbul’da Her Semt İçin Kentsel Dönüşüm Üzerinde Çalışmalarınız Nasıl Gidiyor? 

Maltepe’de, Pendik’de, Bakırköy’de 20 dairelik, 10 dairelik, 50 dairelik, 100 dairelik yerleri hazırlıyoruz. İlk aşamada yerde sorun var mı, yok mu. Arsadan yola arsa terki var mı, yok mu? Her şey inceleniyor. Sonra yeni yapılarda dairelerin kaç metrekare olacağına kadar hazırlıyoruz. Kullanılacak malzemelerin listesine kadar seçiyoruz. Sonra müteahhiti seçerek teslim ediyoruz. Tüm sorunları bitiriyoruz, artık hazır işi yapmaya kalıyor tüm iş.

Tadilat ve Dekorasyon İşleri Yapıyor musunuz?

Anahtar teslim fabrika, bina, villa, işyeri, ofis, ev, daireye mutfak banyo mimarisinin en seçkin ürünlerini hazırlayarak, mekanlara uygun proje tasarımlarıyla değer katarak ferah yaşam alanı oluşturuyoruz.

Mal Sahiplerine Hatırlatmak İstediğiniz Mesajınız Var mı?

Mal sahiplerine veya uzman emlakçılara, yöneticileri pazar günü sabah kahvaltıda misafirimiz olmaya davet ediyoruz. Konuyu masaya yatırarak işleri, sorunları konuşalım. Ortak ve güvenilir bir tarzımız olursa işlerinizi yapmaya aday olarak hazır olduğumu bilin. Konuşalım, siz bizim misafirimiz olun. Sizi dinleyelim, bizim de size katacaklarımızı alın. Doğru çalışmalar içinde yürümenizi dilerim.

İletişim için 0541 41332 47

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM