• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Ahşap Evi 1000 Yıl Sonra Daha Sağlıklı Dayanıklı Olduğu Anlatan Mirza Mevlütoğlu İle Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

Ahşap Evi 1000 Yıl Sonra Daha Sağlıklı Dayanıklı Olduğu Anlatan Mirza Mevlütoğlu İle Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

Ahşap Evi 1000 Yıl Sonra Daha Sağlıklı Dayanıklı Olduğu Anlatan Mirza Mevlütoğlu İle Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

Mirza Mevlütoğlu Biyografisi

30 .05.1997 yılında Kazakistan ’da doğdum. Babam Bahaddin , annem yardımsever Safiye Hanım’dır. Dört kardeşiz, Kazakistan havası içinde dünyaya gelen örflerin ve adetlerini öğrenen mücadeleci bir babanın gül kokan evlatlarıyız. Kazakistan ’da pek çok sanatçı, şair, profesör, iş insanı, doktor ve Avukat Politikacı yetişmiştir. Kazakistan , ağaçlarıyla dolu yemyeşil oluşan bir yer. Böyle bir ülkede doğmanın ayrı bir anlamı var. Evliyim. Kazakistan ‘da büyüyen bütün çocukların hayallerini Öğretmen olmak süslerdi. Doğunun özellikleri içimize yansımış yerimizde duran değil mücadele eden kişileriz. Ben de Türkiye ‘de Sakarya Üniversitesinde okumak için gelen Türk kökenli ailenin çocukları olarak ana vatanda okumak , Türkiye hasretini çocukların okutarak geleceğe hazırlayarak yetiştiren ailelerin bir babanın oğluyum . İlk okulunu Kazakistan ’da okudum , orta lise okulu Kazakistan ’da okudum .Üniversitesi Sakarya Ulaştırma Fakültesi bölümünden mezun oldum. Kendi kendimize yetiyor, kimseye muhtaç olmadan yaşayıp gidiyorduk. Gel zaman git zaman okul devam ederken amcam İstanbul’da işlerin takıp etmeye başladım. Şirketin işlerini takip ettim, alım satım işlerin takip ettim . Okul bittikten sonra ahşap evleri ağaçların Rusya’dan getirmeye karar verdik. ve şirketin kurduk. Şimdi o şirketin başındayım. Rusya ve Türkiye Ticaret Yolun geliştiriyorum ve Kazakistan’ da ihmal etmiyorum. Doğduğum, büyüdüğüm suyunu içtiğim, havasını aldığım bizi kucaklayan saran sarmalıya  doğduğum yer. Bize kucak açan ülke. Bir Türklere hasret kalan Türklerden selam gönderebilirsiniz .Hepinize hasret çeken Türklerden mis kokulu güzel günler diliyorum.

 

Amca Nedir?

Amca baba yarısıdır. Çevreme bakıyorum tek çocuk olunca amca nasip olmuyor. Ama şükürler olsun ki benim amcam var. Amcam hep arkamda duran, el veren, seven, sevgisinden samimiyetinden ilgisinde hiç mahrum kalmadım. Amcamdan çok şey öğrendim Yarın bende amca olursam dayı olursam yeğenlerim kapıda karşılarım. Onlara zaman ayırırım. Onlarla birlikte sınava giderim, birlikte kitap okurum, birlikte top oynarım. Onların çocukluğun içinde kendim bulmak isterim. Tatillerde ben yeğenlerimle vakit geçirmek isterim. Onlara her pazar kahvaltı yapmak isterim. Bir hafta boş geçmemesi için dikkatli olurum. Gerçekten amca olmanın faydaları var ama model olacak amcaya ihtiyacım var. İnsan sıkıntıları olur, konuşacak bir büyüğe ihtiyaç olur. Onunla konuşabileceğim amcam çok kıymetli. Ben çok şanslıyım, çok bahtiyarım. Amcam ile gurur duyuyorum.

Baba Nedir?

Abı baba candır. Baba sırtını dayayacağım dağdır. Öğretmendir, rehberdir, evinizin direğidir. Ailenin rehberidir. Suyumuzdur, ekmeğimizimdir. Babamın hayalleri var. Hayallerini yapamadıkların oğlu devam etmesidir. Nerden geldiği bilmektir. Babam devamlı yürüten evlattır. Bizimde babam için hayırlı evlat olmak onun hayallerini yapmak ve yaşatmak isterim.

Bilgi Nedir?

Bilgi yoldur. Işıktır. Bize cesaret veren güçtür. Her konuda bilgin olursa aklın ve hislerin kullanarak engelleri aşarsınız. Bu sizin bilginize gücünüze bağlı. Bir deprem oluyor, 2 dakikada her şeyi unutuyoruz. Bize akıl veren, bize güç veren , bizi yaratan elindedir. Bizi yaratana sığınıp onun arzu ettiği doğru yoldan gitmek hayırlı ve insanlara faydalı işler yapmak, doğrudan ayrılmadan, nefise yenik düşmeden, insanların hakların yemeden insan değeri verenlerden olmak için bilgiye ihtiyacımız var. Hz. Ali’nin dediği gibi zenginliğin en iyisi akıl zenginliğidir. Allah bize aklı zenginliği nasip etsin.

Siz genellikle kimlerle çalışıyorsunuz?

Bizim müşterilerimiz mimarlardır. İşi bilen kişilerdir. Onun için biz mimarlara çalışmayı daha çok tercih ediyoruz. Onun için İstanbul’da mimarlarla bir kahvaltı yaparak ürünlerimi tanıtmak, çalışmalarım hakkında bilgi vermek istiyorum. Arkasından Ankara’da mimarlara bir araya gelip, kahvaltı vererek tanışmak arzu ediyorum. Arkasından Kıbrıs’ta mimarlara kahvaltı vererek tanışmak ve bilgileri sunum yapmayı arzu ediyorum.

Neden Kahvaltı?

Bu insanlar değerli kıymetli insanlardır. Bu insanları bir araya getirerek evimizde gibi misafire değer verdiğim, kıymet verdiğim gibi ikram ederek sevgi ile karşılamak hem de ağız tadıyla misafirlerime güzel bir gün başlangıcı yaparak 10 dakika içinde bir sunum yaparak, ürünümüzün bilgisini anlatarak hem kendimizi anlatma şansım olur hem ‘de biz de mimarların fikir ve görüşlerini öğrenmek istiyoruz. Bu güzel anımızı da Gazetede haberim olsun bir anımızı bir hikayemizin olmasının hayalini kuruyorum.

 

Rusya’dan Gelen Ahşap Evleri ağaç Hakkında bizi aydınlatır mısınız?

Ahşap evler depreme daha dayanıklı daha kullanışlı, ömrü uzun, 300 yıl ömrü olan bir yapı. Yazın serin, kışın sıcak tutan ahşap evleri Dünyanın en soğuk ülkesi Rusya’da bu ahşap evin ağaçların özelliklerden biri. İkincisi de havası, üçüncü toprağı, dördüncüsü ağacın cinsi. ve yılların tecrübesi , deneyimi, kendisini kanıtlamış ağaçlardır.

Ahşap yalıtkan bir malzemedir, iletken bir malzeme değildir. Bu sebeple ahşap malzeme ısıyı, yapının içinde tutma özelliğine sahiptir, hem fazla soğuk hem de fazla sıcak bölgelerde de son derece yüksek yalıtım sağlar.

Daha az enerji harcayarak daha çok serinlik veya sıcaklık sağlarsınız. Yazlık bölgelerde kullanılan ahşap yapılar ısıyı daha çok içerde hapsettiği için serinlemeniz için gerekli ısı derecesi yapının içinde daha uzun süre durmaktadır.

Rusya’daki Bu Ahşap Evlerin ağaçları Özel mi Yetişiyor?

Evlere uygun ağaçların yılı var . Nasıl elma yetişiyor, toplanma zamanı gelince yere düşer. Bu ağaçlar zamanında kesilir ve bunları kurutulur. İçindeki nemler alınır. Bunlar için kurumasa böceklenme yapar. Onun için bunu kuraları var. O kuralar yapıldıktan sonra satışa verilir.

Ahşabın hücre yapısı essiz bir ısı yalıtımı sunar, Ahşap malzeme bu nedenle aynı ebattaki betona göre 15 kat çelikten 400 kat ,alüminyumdan 1770 kat daha fazla ısı izolasyonu sağlar.

Bu ahşap Evlerin Yaptığımızda Pratik bilgileri nelerdir?

10 cm kalınlığındaki ahşap kütük duvar 55 cm kalınlığındaki beton duvara eşittir.

Deprem anında ahşap binada olmak daha güvenli”

“Ahşap, son derece hafif bir malzeme.

Deprem için Ne özellikleri var?

Yapının kütlesi ile doğru orantılı olarak düşünürseniz bir bina ne kadar ağır olursa hissedeceği depremin kuvveti de o kadar büyük olacaktır. Bu bakımdan ahşap, hafif olması nedeniyle avantajlı. Güçlü bir depremde binaların çöküp çökmemesi çok önemli bir gösterge. Yeni ve modern ahşap binalarda deprem olduğunda çökme olmaz hatta deprem anında böyle bir binanın içinde olmak çok daha güvenlidir. Bina sallanabilir ama üzerinize çökmez. Bina içindeki eşyalar sabitlendiği sürece böyle bir binada hayatta kalırsınız.”

Ahşap evlerin Yangın Konusunda Ne Söylersiniz?

Aksine ahşabın yangına direnci beton ve çelikten üstündür. Bugün ABD ‘de kapalı spor salonu gibi büyük kalabalıkların bulunacağı yerlerin, yangın tehlikesine karşı ahşap korkusu  olarak inşasına gidilmektedir, Almanya da gene aynı nedenle çelik konstrüksiyonlar ahşap kaplanmaktadır. Yangınlar üzerine yapılmış araştırmalar ve derlenmiş istatistikler taşıyıcı olarak kullanılan ahşabın en güvenli malzemelerden biri olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Yangının başlama nedeni hiçbir zaman ahşap değildir ve ısı geçirmeme, kömürleşme özellikleri nedeniyle ahşap-karkas yapının büyük yangınlara ne kadar dayanabileceği kesin olarak hesaplanabilmektedir.

Ahşap yapılar yangına 30-90 dakika dayanabilecek şekilde tasarlanabiliyor. Ancak çıplak çelik yapı (çeliğin genleşme katsayısının yüksekliği nedeniyle) normal bir yangına ancak 10 dakika dayanabilmekte, yapı ikaz vermeden anında çökmektedir.

İster beton ister çelik olsun tüm yapılarda başlıca yangın sebebi elektrik sistemindeki kısa devredir Ahşap yapıların ömrü diğer tüm yapı malzemelerinden çok daha uzundur. Gerekli bakım yapılmasa dahi ahşap yapılar 200 yıl rahatlıkla ayakta kalırlar.

Bir evi ahşap evin Ağaçları Nasıl Geliyor?

Evinizin mimarlık bilgileri, ölçüleri belli bunları hazırlanıyor. Adresinize geldiğinde bölüm bölüm montajlar yapılarak teslim ediliyor. Ne kadar ağaç gidecek, ne kadar gelecek bir evin maliyeti ne kadar çıkar her şeyi çok dikkati hazırlanır. Hesapsız hatasız  işler yapılarak teslim edilir. Tabii 1 villa ağacı ile 20 villa ağacı bir olmaz. Nakliyede bindiği için birinin yükü ağır olur ama ne kadar çok olursa o kadar da maliyet iner.

 

Dünyanın en eski ve en dayanıklı yapı malzemesi olan ahşaptan yapılan yapılar 800 yıl öncesinden günümüze kadar ulaşmıştır. Rusya, Almanya, , Türkiye de 800 yılı aşmış yapılar mevcuttur.

Sağlıklı Bilgi için: Evren House

+90 539 847 2719

Ayson Karabağ

Yazar-Gazeteci

0532 3910934

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM