• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Gazetecilikte Farkımızı Bakırköy Fark Etti

Gazetecilikte Farkımızı Bakırköy Fark Etti

Gazetecilikte Farkımızı Bakırköy Fark Etti

40 yılını geride bırakan, gazetecilikte, dergicilikte, televizyonculuk marka isim olan ve Türkiye gemisinden inip, ilçe gemisine binen Ayson Karabağ ile bir söyleşi yapalım ve bilgisinden faydalanalım.

Gazeteci Nasıl Olmalı, Gazeteci Kimdir?

Gazetecilik, Atatürk’ün buyurduğu gibi; gazeteci mehtaptır, okuldur, eleştirileri tatlıdır. Bizlere ayna tutuyorlar. Eleştirileri bizim yolumuzu da daha iyi gitmemizi istediklerinden, sevdiklerinden yazarlar. Sevgisi olmazsa yazamazlar. Kalemleri sihirlidir. Bakış açıları çok farklıdır. Bizim görmediğimiz kareleri yakalama şansları var. Gelin gazetecilerden yararlanın, faydalanın, iletişime geçin. Akıl vermeyin, dinleyin.

Bizde yöresel gazetecilikte fark yaratmak için bölgesel gazetenin ne olduğunu, nasıl çalışması gerektiğini çevremize, esnafa, yatırımcılara anlatmaya başladık. İlçesine sahip çıkan, ilçesinden okutan başka ilçelerin tanıtımı yaparak, okuyucularla buluşturduk. İlçemizi başka ilçelere taşımaya çalıştık. Bakırköy’ü; Şaphane ilçesine, Simav ilçesine, Karasu ilçesine, Kocaali ilçesine, Hendek ilçesine, Çerkezköy ilçesine, Silivri ilçesine, Çatalca ilçesine, Osmaniye ilçesine, İznik ilçesine, Yalova iline, Tekirdağ iline gazetemizi taşıdık. Okuyucular arasında bizi takip eden kitleler oluşturduk. Gazete bilgi veren olmalı, okunacak bilgi bulmalı, karamsar olan değil umut olan gazeteci olmaya çalıştık.

Başarı Hikayelerine Yer Verdik

Bir yazar diyor ki; tecrübeli insanları dinleyin. Acı faturalarından, başarılı faturalarından ders çıkarın. Siz o faturayı ödemeyin. Gazetemizde; iş adamlarımızla yaptığımız röportajlar, insanlara gerek sosyal medya gerekse whatsApp’tan çevremize okutuyoruz. Bölgemizde, Ermeni cemaati, Süryani cemaati, Alevi kardeşlerimiz, Kürt kardeşlerimiz, İranlı, Azerbaycanlı, Özbekistanlı, Pakistanlı, Etiyopyalı ve Sudanlı ülkelerden yatırım yapan, iş yapan, dostlarımızla okutuyoruz. Belediye başkanlarımızla okutuyoruz. İş insanlarımızla bir araya gelerek kahvaltı yaptırarak tanıştırmaya devam ediyoruz. Birbirleriyle iş yapan ortamlar oluşturuyoruz, biz de haber üretelim, güzel anılar olsun, iyi izler bırakalım. Güzel, akılcı haberler koyalım ki, google, youtube ve sosyal medyadan yayılmasına vesile olmaya devam ediyoruz.

En İyi Yatırım Nedir Hocam?

Eskiden insan kaynakları birimi eğitimci ders veren bilgiyi insanlara işleyen, şirket kurallarını iyi anlatan, öğreten, becerikli öğretmenleri ve gazetecileri alırdılar. Onların tornasından insan yetiştirerek hep kalıcı insanlar oldu. Şimdi becerisi olmayan, eğitimci olmayan kişileri insan kaynaklarının başına getirsen olmaz. En iyi yatırım insandır. Hz. Ali’nin bir sözü var. Zenginliğin en iyisi akıl zenginliğidir. Lütfen iş adamlarınıza, işçilerinize yatırım yapın. İşinize uygun adam yetişmesini sağlayın. Şikayeti bırakın, şirketin eğitimi için öğretici elemanları alın. Eğitsin, adam yetiştirsin. Eksikleri toparlasın. Sizde ticaretinizde savaşmayı, mücadele etmeyi düşünün. Eğitimcileri de insan eğitsin. Bir şirkete pazarlama müdürü şart, halkla ilişkiler şart, asistan sekreter ise çok önemli bir . Muhasebeci çok önemli. Asıl kadro bunlar. Bir müdürde iletişim iyi olmalı, kapı çalmasını bilmeli, mail atmasını bilmeli, telefonla iletişimi önemli, mektup yazmasını bilmeli. Her kapıları açan kapı çalan ve ürünleri pazarlayacak pazarlama müdürü ihtiyaçsa bu konuda eğitimci sizi istediğiniz değil ülkenin ihtiyaçlarına göre öğretelim ve alanında başarısını göstersin. Asistan yöneticisi ve şirketinizi iyi temsil etmesi için sosyal medyayı kullanmak, her gün mail atarak, telefon görüşlerine, yönetici ve şirket arasında köprü olan kişidir. Halkla ilişkileri, piyasayı araştıran istihbaratçı olan bu yetenekli kişiler, şirketi ve patronu iyi bir yere taşır.

Siz Farkındalığınızı Fark Ettirdiniz?

Bu yılların tecrübesi usta gazetecilerin yanında yetişmekten oluyor. Yayınlarımızla insanlara, çocuklara, annelere birşeyler öğretmek bizim için çok önemli. Onun için gazetemizin köşelerini keserek, buzdolaplarına yapıştıran çocukların okumasını sağlayan anneanne var. Biz inandığımız, güvendiğimiz insanların ve kurumların haberini yapmaktan gurur duyuyoruz. Asla selamına inanmadığımız insanların haberlerini çıkarmıyoruz. Etrafımızda çok politik kişiler var. Bunların hepsi ilçemize zararlı insanlar. Bunların çevresine hiç faydası olmayan insanlar. Bunların temizlenmesi gerekir. Siyasi partilerin içinde, sözünde durmayan iki yüzlü menfaat çetelerinin gülmeleri bile yalan. O kişilerin siyasi gömlek giymesi de o partiye zararlıdır. Onun için şimdi siyaset çevresinden uzak duran insanlarız. Biz vermeyi seviyoruz, onlar almasını biliyor. Onun için her alanda temizlik yapılmalı. Becerikli, dürüst insanlar ortaya çıkarılmalı.

Bakırköy’de Daha Ne Yapacaksınız?

Bakırköy’de film çektim. Mahalle mahalle insanları iyi tanıdım. Bunların içinde okumayan ve ağızdan dedikodu yapan bir kesim var. Bunlar ilçeye zararlı yabani ot gibidirler. Bunların o yüzlerini ortaya çıkarmak için derneklerimiz var. Başkan üyelerine birşeyler kazandıran olmalı.

Spor kulüpleri çocuklara spor öğretmeli. Yetenekli çocukların elinden tutmasını bilmeli. Bunlar sadece para endeksli oldukları için spor kulüplerinin haberini hiç yapmıyorum. Eğitimciler, eğitimle uğraşsın diye düşünüyorum. Sanatçı, sanatçı olsun diye düşünüyorum. Örnek verirsek, Basad daha iyi çalışabilir, daha çok gençleri geliştirebilir. Tiyatrosu olsun, resim sergisi olsun, müzik olsun onların kaliteli üyeleri var. Ama yönetim bir şeyler yaptığını zannediyor. Ama bizde bile haber olmuyor. Onun için Basad daha iyi yönetilmeli, daha çok üretmeli, daha çok çalışmalı. Bunun içinde yönetim ekibi çok önemli. Ben biliyorum diye kişilerden kaçınmak gerekir. Basad’a göre karar verilmeli, projeleri Basad’a yakışır olmalı, etkinlikler Basad’a göre yapılmalı, çalışılmalı, iletişim kanallarını iyi çalıştıracak ekibini iyi yönlendirecek ekibinin olması gerekir.

İlçemizde Çıkan Gazeteler ve Yöneticileri İçin Ne Söylemek İstersiniz?

Bakırköy’de pek çok gazeteci ve dergici var. Fakat aramızda iletişim yok. İlk iletişimi kurmak çok önemli. Her kişinin becerisine göre, gazete şekillenir ve dergi şekil alır. Onun için aramızda birbirimizi eğiterek, öğreterek, iletişim kurarak saygı ve sevgi içinde kendimizi yenileyerek gidilmesini isterim. Yanlış gazetecilik yapmaya gerek yok. Bir doğru yol var. O da gazetecilik yaparken gazeteciliğe yakışır hareket etmek. İlçesini seven olacak. Kendi becerisini daha iyi kullanmasını bilecek. Bunlara daha iyi geliştirecek ama ben biliyorum, ben bu işi uzun zamandır yapıyorum diyenlerin yanlış yolda gittiklerini bilmeleri gerekir.

Gazetecilik Pahalı, Değeri Yüksek Bir İş

Gazetecilikte grafiker çok çok önemli. Editör çok çok önemli. Web tasarımcısı çok çok önemli. Pazarlama müdürü çok çok önemli. İşi gücü abone etmek ve gazeteyi yaymak, maddi kaynak oluşturmaktan geçer. Reklam müdürü gazetesine reklam alarak, maddi kaynakları bularak geliştirebilir. Bu ekibi olmayan, bu ekibi kuramayanlar gazetecilik yapamaz.

Okumuyorlar Diyen Çok İnsan Gördüm, Nedir Bunun Kötü Tarafı?

Bu cümleyi öğretmenin söylemesi benim ağrıma gidiyor. Ama esnaf da olsa, annen baban da olsa, evde model olmalı. Eve bir gazete girsin ayda bir de dergi girsin. Araştırmalı, okumalı, onun için teknoloji bizim için süper ama okumuyorlar demeleri kendi ayaklarına silah

sıkmaları gibi. Onun için hepimiz bir çeki düzen vermeliyiz. Okutmayı sevdirmek için gazete, dergi, kitap okutmak konusunda model olmalıyız. Sahip çıkmalıyız, çaba harcamalıyız. Bilinçli insanların içinde yaşamak daha keyifli olur. Bunun için okuyalım, okutalım.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM