• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Hatay Defne Giden İHH Motorize Kurtarma Ekibinden Muhammet Salihoğlu ve Abdul kerim Kır Yaşadıklarını Gazeteci Ayson Karabağ’a Anlattı

Hatay Defne Giden İHH Motorize Kurtarma Ekibinden Muhammet Salihoğlu ve Abdul kerim Kır Yaşadıklarını Gazeteci Ayson Karabağ’a Anlattı

Hatay Defne Giden İHH Motorize Kurtarma Ekibinden Muhammet Salihoğlu ve Abdul kerim Kır Yaşadıklarını Gazeteci Ayson Karabağ’a Anlattı

Sevgili Kardeşlerim; Muhammet Salihoğlu ve Abdul kerim Kır sizler, deprem için İstanbul’dan gittiniz, ilk gidenlerdensiniz. Gözlerinizle gördüğünüz, kulaklarınızla duyduğunuz bilgileri, önerileri bizimle paylaşır mısınız? Biz buradan hem ders çıkaralım hem de deprem konusunda önünüze çıkan engelleri bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Bu Depremin Ne Özelliği Vardı?
Bu deprem değil, bu 11 ilde meydana gelen bir afetti. Afette çalışacak arkadaşlarımız bile bina altında kalmışlardı, polisler enkaz altındaydı, yapacak bir şey yoktu. Artık imkanları değerlendirerek sıkı bir şekilde el ele vererek çalışıldı. Biz Afad ile iş birliği içinde Hatay’da buluştuk.

Muhammet Salihoğlu
Biz İHH motorize arama kurtarma gönüllü ekibiyiz. Çantamıza kadar hazırız. Bize bir haber gelir gelmez kiminle konuşacağız, nerede buluşacağız, her şeyi biliyoruz. 1 saat içinde biz o noktaya yöneliriz. Motorize kurtarma ekibi selde de vatandaşlarımızın yanında, depremde de en kısa zamanda kuryelerimizin hızıyla hemen bölgeye intikal eder.
Sabah Nasıl Toplandınız?
6 Şubat’ta saat 05.00’te haber geldi. Deprem saat 4’te oldu. Saat 6’da Ümraniye’de toplandık. Bizim ekibimiz bu konuda sabah kimden haber gelirse hemen çantamızı alarak hazır vaziyete geçtik. Kimseye yük olmamak için yiyeceğimizi, içeceğimizi, eşyalarımızı her şeyimizi alır buluşacağımız noktaya gideriz. Sorumlu arkadaşlarımızla irtibata geçerek oradan Sabiha Gökçen Havalimanına gittik. Saat 09.00’ta uçağımız kalktı. İlk kalkan uçakta biz de vardık.
Nereye İndiniz?
Biz Hatay’a inecektik ama inemedik. Havaalanında sıkıntı vardı, oradan Adana’ya geçtik. Adana’ya saat 11’de indik. Adana Afad Sorumlusu binada kalmış, kimseye ulaşamadık. Askerden yardım ile araç ayarlandı. Karayolu ile Hatay’a yola çıktık. Hatay’da tecrübeli bir polisten yardım isteyerek, bildiğimiz yoldan bizi götürdü. Bizi Defne ilçesine yönlendirdiler. Biz Defne’ye gittik. Saat 4 oldu. Afad ekipleri orada bizlere araç ayarlamışlardı.
Defne’ye Gittiğinizde Durum Nasıldı, Hava Şartları Nasıldı?
Bizim ekibin sorumlusu arkadaşlar şok geçirmeyin, biz yardıma gidiyoruz, yardımcı olacağız diyerek bize akıllı düşünmemiz konusunda konuşmalar yaptılar. Yağmur yağıyor, çok soğuk, çalışma şartları ağır, elektrik yok. Her yer yıkılmış, bazıları ateş yakmış, binanın yanında bekliyorlar. Kimisi aracında oturuyor, her bina sahipleri kurtarma ekibi bekliyor. Buraya gelin, buraya gelin diyenler var her yerde. Biz bir binanın başında incelemeye başladık. İlk işimiz elimizdeki aletlerle ölçüm yapmaktı. Sonra incelemeler yaparak bilinçli olmak gerekir. Bir taraftan da devamlı artçı deprem sürüyordu.
Nasıl Bir Duygu, Ne Hissediyordunuz, Korkmadınız mı?
Biz arkadaşlar olarak Allah için yola çıktık. Bir can kurtarmak inancı içindeydik. Bir can kurtarmak için canımızı tehlikeye atacak kadar gözümüz döndü, yardım etmek, el vermek için çalıştık.
İlginç Bir Anınız Var mı?
Bir kardeşimiz daracık bir yerden içeri girdi. Bir abla kalmış, abla diyor ki, sen gelme tehlikeli burası. O zaman geçmedi bir türlü. Bir yandan devamlı deprem oluyor, bir yanda da sizden umut bekleyenler var. Bu tehlikeli ortamda tüm insanlar canlarını hiçe sayarak başkasının acısını bir an önce dindirmek için umutla çalıştılar.
Başka Yaşadıklarınız Var mı?
Yağmur yağıyor, hava çok soğuk. Bir haber geldi, baraj taşmış buraları su basacak diye.. Şaşkınlıkla nereye gideceğimizi bilmiyoruz, nereden geleceğini bilmiyoruz, telefon çekmiyor, haber doğru mu öğrenemiyoruz. O anda sizden yardım bekleyenler var. Bir taraftan yağmur, bir taraftan su basacak endişesi. Sonra bir arkadaşımız geldi, barajda sıkıntı yok rahat olun dediler. Kendimizi işe verememiştik, bu haberle tekrar işimize yönlendik. Boşu boşuna bizi 5 saat oyaladılar. O sürede çok kişiye ulaşabilirdik. Ben bu 5 saatimizi çalanlara hakkımı helal etmiyorum. Kirli bilgiyi yayan kişileri Allah’a havale ediyorum. Bilende konuşuyor, bilmeyende konuşuyor. Onun için bu kirli yalan bilgiler yüzünden doğru dürüst çalışamadık. Bu zaman boşa gitti buna üzülüyorum.
Size Yardımcı Olan Kişiler Var mıydı?
İnşaatta çalışan kardeşlerimiz’a yardımcı oldular. Enerji güç vermeye çalışanlar kafamızı meşgul eden, huzur depolayan, hiç unutamayacağım bu dostlarımıza çok teşekkür ediyorum.
Deprem Kurtaran Ekiptesiniz, Tecrübeniz Var, Bizlere Neler Tavsiye Edebilirsiniz?
Başınıza böyle bir iş geldiğinde;
Enerjinizi tüketmeyin.
Aklınızı kullanın.
Soğukkanlı olun.
Telefon şarjınızı tüketmeyin.
Doğru yerde mesaj çekin ve kapatın.
Suyunuz mutlaka yanınızda olsun.
Kolunuzdaki saat çok kıymetli, onu kullanın.
Cebinizde düdük olsun.

Deprem Bölgesinde Yaşıyoruz, Nasıl Bir Hazırlığımız Olsun?
Bir çantanız yanınızda olsun.
İçinde 1,5 litrelik suyunuz olsun.
Çantada bisküviniz olsun.
Konserve kutularınız olsun.
Giyeceğiniz giysiler olsun.
Telefonunuz akşamları yanınızda, şarjları dolu olsun.
Gönüllü dernekler var, vakıflar var, onlarla bağlantıya geçin.
Afet ile ilgili eğitimlere katılın.
Bilinçli insan olalım.
Yardıma giderken ne yapacağımızı iyi bilmek gerekir.
Bir ekibin içinde organize olmak gerekir.
Onun için duyarlı olalım, eğitim alalım, bir ekibin içinde olalım.
Deprem Olan Bölgede Dikkat Edilecek Konu Nedir?
Deprem bölgesinde akan suları kullanmayın, güven olmaz. Onun için o bölgede kapalı suların kullanılması gerekir. Bir şeyler yememek gerekir buna dikkat etmek gerekir.
Ayson Karabağ
Yazar-Gazeteci

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM