• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Kıbrıs’ın Üçüncü Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu İle Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

Kıbrıs’ın Üçüncü Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu İle Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

Kıbrıs’ın Üçüncü Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu İle Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

 

İNSANLARI SEVEN OLUN

Dr. Derviş Eroğlu Biyografi

1938’de Gazimağusa’ya bağlı Ergazi Köyü’nde doğan Derviş Eroğlu, ilkokul tahsilini köy ilkokulunda, orta ve lise tahsilini Mağusa Namık Kemal Lisesinde tamamladı.

Dr. Eroğlu, 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 5 yıl Mağusa Sancağı’na bağlı olarak hekimlik görevinde bulundu. Ankara Numune Hastanesinde yaptığı üroloji ihtisasının ardından yeniden adaya dönerek 1973-76 yılları arasında Gazimağusa Devlet Hastanesinde üroloji uzmanı olarak çalıştı.1974 Bariş Harekatinda Cephe Gerisi seferi Hastanes’inde doktor olarak  görev yaptı. Magusa Bölgesinin Bütün yralı ve Şehitleri elinden geçmiştir. Genel seçimlerinde Ulusal Birlik Partisinden Gazimağusa milletvekili seçilerek 1976-77`de Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptı. 1977-1983 arası Ulusal Birlik Partisi Gazimağusa İlçe Başkanı oldu.1972-82 yılları arasında Gazimağusa Türk Kooperatif Bankası ve 16 yıl boyunca Mağusa Türk Gücü Yönetim Kurulu başkanlıklarında bulundu. 1983 yılında oluşturulan Kurucu Mecliste, Kurucu Meclis üyeliği ile aynı yılın Aralık ayında Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanlığına getirildi. 1981, 1985, 1990, 1993, 1998 yıllarında yapılan Genel Seçimlerde Ulusal Birlik Partisinden Gazimağusa milletvekilliğine seçildi. 1985 genel seçimlerinden sonra Başbakanlık görevini üstlenen Eroğlu, 1993 erken genel seçimlerine kadar görevine devam etti ve 1993 genel seçimlerinden sonra 1 Ocak1994- 16 Ağustos 1996 yılları arasında Ana Muhalefet Partisi’nin Genel Başkanı olarak çalışmalarını sürdürdü. 16 Ağustos 1996 tarihinden itibaren UBP-DP’nin, Koalisyon Hükümeti’ni kurmasıyla birlikte yeniden Başbakan olarak görev alan Eroğlu, 6 Aralık 1998 genel seçimlerinden sonra, 31 Aralık 1998 tarihinde UBP-TKP’nin kurduğu yeni Koalisyon Hükümeti’yle birlikte tekrar Başbakan oldu. Değişen UBP-DP Koalisyon Hükümeti’nde de Başbakan olarak görevine devam eden Eroğlu. 11 Dönem UBP Genel Başkanlığı yaptıktan sonra 29 Kasım 2008 tarihinde bir kez daha UBP Genel Başkanlığına seçildi. KKTC`de 19 Nisan 2009 tarihinde yapılan erken genel seçimlerinde 26 milletvekili ile salt çoğunluğun sağlanmasıyla 8`inci kez hükümeti kuran Derviş Eroğlu; 18 Nisan 2010 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turda kazandı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 3. Cumhurbaşkanı oldu.

KKTC üçüncü Cumhurbaşkanı Eroğlu, Meral Hanım’la evli olup, dört çocuk, beş torun sahibidir

ÖNCE İNSAN SONRA DEVLET

Gazeteci Ayson Karabağ’dan İstanbul’dan gelerek Kıbrıs temsilcimizi yardımcım Babak Gholami ile birlikte Lefkoşa’ya giderek biz de yardımcı olan asistan sekreter Meryem Özden yardımıyla ofiste buluştuk. Sayın Cumhurbaşkanım kahve içerek sohbet ederek bilgileri alıp okuyucularımla paylaşmak istedik..

Sayın Okuyucularım, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tecrübelerini bilgilerini ve tavsiyelerini siz genç siyasetçilerin olsun, liderlerin olsun okuyarak düşünerek belki içinden bir cümle bir fikir size çok şey kazandırabilir. Uzun bir siyasi yoldan geçti çok engeller ile karşılaştı çok haberini yapma imkanım oldu. Siyasetin yolunda gören, duyan, işiten ve yazan bir olarak parti başkan oldu milletvekili oldu , başbakan oldu ve cumhurbaşkanı oldu. Gördüklerini , tecrübelerini  genç siyasetçilerin yollarında ışık olsun. Tecrübelerinizden faydalansınlar. Bilginiz gençlere rehber olsun. Düşüncesiyle sizden aldıklarım, sizden öğrendiklerim genç siyasetçilere ışık olur düşüncesiyle paylaşarak aracı olmaktan minnet duyarım. Kişiliği ile kendisini sevdiren, randevularına çok çok önem veren, Gazetecilere değer veren; okuyan her geldiğimde masasında gazete bulunduran, halkın arasında yaşayan, halktan beslenen ve ilacını halktan alan lider.

Sayın Cumhurbaşkanım, siyaset ile uğraşan gençlere yaşadığınız tecrübelerden yola çıkarak tavsiyeleriniz ne olur?

Sevgi alan da veren de dermandır derler. Niyet emele göre , halka hizmet etmekse ve hizmetinizde başarılı olmaksa hedeflerine bakmalılar. Biz siyasetçilerde insan sevgisi olmalıdır. Siyaset için çalıştığınız da; vatandaşınızı çok sevin, onları tanıyın ve insan sevgisini arttırın. Duyarlı insan olmak; hislerinizi çalıştırın, insanlara dokunan , el olun , yardımına koşan ve insan sevgisi ile başlar.

Siz o insanın oyunu istiyorsanız siz de o insana sevginizi vermeniz gerekir. O insanları tanımanız gerekir; onların dilinden, sizden duyması gereken bilgileri verebilmektir, anlamaktır, hissetmektir, sevebilmektir, el verebilmektir, kucaklamaktır. Sevgi; dilinizde, gözlerinizde, yüzünüzde olmalı. Kullandığınız cümlelerde, ses tonunda olmalı. Ruhunda olmalı; sevgi mayası içten gelendir.

1) Çok okuyun

2) Bölgenizdeki gazeteleri inceleyin; günlük haftalık hepsini inceleyin. Okudukça bölgenizdeki sıkıntıları okumuş ve anlamış olursunuz.

3) Vatandaşın içerisinde olun; dolaşın, alıcılarınızı açın, duyun ve görün.

4) Sorunları da bilin, çözüm yolları da bulun. Kapılarınızı açmak için hedefinize doğru çalışın.

5) Ülkenizi sevin.

6) Ülkenin ilkelerine önem verin.

7) İnsanların dilinden konuşun ama susmasını da bilin. Konuşma; insanın aklını kullanma sanatıdır.

8) Dünyanın en zor şeyi sır tutmak ve kusur bağışlamak. Boş vakitleri değerlendirin.

9) Kendinizi iyi tanıyın.

10) Erdem, bilgidir. Bilginizi ve bakış açınızı genişletin.

11) İyiye varmadıkça her şey boşunadır.

12) İki noksanlığı iki türlüdür: Biri delilik, diğeri cahillik.

13) En faziletli insan; ruhen yükselmeye çalışandır.

14) Yapamadığınız şeylere pişmanlığın çaresi yoktur.

15) Başarı tamamıyla şansa bağlıdır.

16) Her davranışın atası bir düşüncedir.

17) İnsanı büyük yapan kendi azmi ve sebatıdır.

18) Başından geçenlerden nasıl yararlandığını göstermesini bilendir

19) Saygı istemek yerine değerli olmak elinizdedir.

20) Dürüst konuşmak gerekir; yıldızlara, kuşlara, bebeklere, hayvanlara doğaya… İşte benim senfonim bu.

 

Gelmiş geçmiş siyasetçilerimizden konuşursak kimleri anlatırsınız?

Ben şanslıyım, çok değerli siyasetçilerle çalıştım. Hepsi birbirinden dolu, bilgili, nerede nasıl konuşması bilen liderlerdi. Rahmetli Rauf Raif Denktaş gibi siyaset üstü lider olması, Kıbrıs için çok mücadele eden biri. Rahmetli Süleyman Demirel her bayramda ilk ben aramak için bekler, zamanında arardım. Gelmiş geçmiş en büyük siyasetçi hocaların hocası. Bülent Ecevit çok değerli bir liderdi. Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş, Turgut Özel, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller birbirinden bilgili liderler. Onlarla aynı dönemde olmaktan mutlu oldum.

 

Sayın Cumhurbaşkanım Türkler için gidecek bir ülke var mı?

Bizim yuvamız Türkiye. Gidecek başka Türkiye yok, birlik olmak zorundayız. Emanetiniz bizim emanetimizdir. Zaman, gaflet delalet ve hatta hıyanet içinde olma zamanı değildir. Birlik kenetlenme zamanı, ülke menfaatini görme zamanı, duyma zamanı. Onun için iyi düşünerek iyi görerek kararlarınızı ülke menfaatlerini düşünme zamanı. Tek noktamız ülke ve vatan.

Halk tarafından sevilmek nasıl bir duygu?

Vatandaş sevgisi benim için vitamin. Benim için ilaç onların güler yüzü, sevgileri benim yaşam kaynağım. Onun için vatandaşı dinlemek, onları anlamak, el vermek benim için mutluluk kaynağı. Lefkoşa’da her gün işe gider gibi ofisime geliyorum. Kapımız açık biz de emekliyiz ama ülkemizi düşünmek gençlere yol göstermek için çevremizi inceleyerek, okuyarak, halkın içinde yaşıyorum. Bizim derdimiz Kıbrıs bizim derdimiz Kıbrıs’ı hak ettiği yere gelmesidir. Verdiğimiz mücadelenin hedefinde oturması huzuru, barışı Dünya’ya örnek olmaktır. İnşallah görmek nasip olur.

Sayın Cumhurbaşkanım bilgili insan nasıl olur?

Bilgi ve kültürü sevenlerin içerisinde konuşmak harikadır ve duyguları kabartır. Büyük keyif alırsınız, bilgi çıtanız yükselir. Duygunu ve bilgini dök, içine boşaltmaktan korkma. Bilgili insan sizin yolunuzda ışıktır ve rehberdir. Yolunuza, işinize aydınlık kazandırır. Onun için bilgili insanlardan zarar gelmez. Farklı düşüncelerden zarar gelmez. ama senin gibi kafa dengi  Düşünen insanlardan  zarar görebilme ihtimali daha fazladır.

Sayın Cumhurbaşkanım Kıbrıs Yabancılara Algısı Nasıldır?

Biz misafiri severiz. Yabancıları içimizde yaşatmayı severiz. Biz paylaşmayı da bilen milletiz. Onun için burada ev yapan misafirlerimiz var, eğitim dediğinizde Kıbrıs geliyor. eğitim yuvası, daireler alarak burada yaşamak isteyen emeklilerim var. İskelede sitelerin gelişmesi, havuzlu sosyal tesislerinin gelişmesi, yabancıların buluştuğu bir nokta oldu. Kıbrıs her taraftan insanlar  geliyor. Her gelen Kıbrıs yasalarına kürarlarına uyarak sağlıklı yaşam sürdürenler mutlu insanlar  görüyorum, duyuyorum ve mutlu oluyorum.

Sayın Cumhurbaşkanım Kıbrıs İçin Çalışan İşkolik Birisiniz nedir hedefiniz?

Varılacak yer yok, bitmeyen yolculuklar var. Acelemiz yok, hayatı anlamlarıyla, kalitesiyle gençlere örnek olmak için, Kıbrıs ileriye taşımak için çalışmayı sevdiğim için mücadeleye devam etmek için her gün ofise gelip gidiyorum.. Bu fırsatı bana veren Kıbrıs insanlarının hayırlı duasını almak için, gençlerin önünün açmak için, iş insanlarımıza katkıda bulunmak için, sporcularımız için tüm engelleri aşarak çalışmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz. Çalışmak harika bir duygudur. Kimimiz eliyle, kimimiz becerisiyle kimimiz de bilgisi ile her konuda Kıbrıslıların yanında olmak içinde yaşamak o havayı almak benim vitaminimdir.

Sayın Cumhurbaşkanım Okuma Konusunda Ne söylemek istersiniz?

Bir söz vardır: Zenginliğin en iyisi akıl zenginliğidir derler. Tabi şimdi çok imkan var ellerinde akıllı telefonlar var, arzu eden okusun arzu eden dinlesin her türlü okuma imkanı var. Fakat ben kitaba dokunarak okumayı ve gazeteye elimle çevirerek okumayı seviyorum. Fark etmiyor, düzenli planlı okusunlar ama okusunlar. Çünkü her konuda bilgi sahibi olmak, çok önemli. Özellikle siyasetçiler  gazeteleri  toplasın masasın zaman ayırarak sayfa sayfa okuyarak not alabilir. Bölgesi hakkında bilgi sahip olmak, sorunları bilmek için siyasetçi vakit bulamıyorum yerine, okuması için zaman ayırması gerektiğine inanıyorum. Hem yazılı basına sahip çıkmalı hem de model olmalı; gençlere gazete ve kitap sevdirmek zorundayız. Bilgi toplamak için elinizde cımbız olsun. Gazeteden, kitaptan, internetten, diziden, filmden toplayabilirsiniz. Yeter ki alıcın acık olsun. O kapı o bilgileri kopyalıyor. Gazetecilerimiz bize ayna oluyorlar biz o aynadan eksikliklerimizi görmek çok önemli. Eleştiriler sevgiden geliyor. Sevmese zaman ayırıp yazmaz. Onun için bizim gazetecilerin sayfasından, fikirlerinden faydalanmak gerektiğine inananlardan biriyim.

Sayın Cumhurbaşkanım Çocuklara Kitap Okumayı Sevdirmenin Yolları Nedir ?

Bilgi zenginliği , zengin hayal gücü, sözcük dağarcığı, etkili konuşma yetkisi, entelektüel bilgi hazinesi ve bilgi zenginliği için çocukların kitap okuması son derece önemlidir. Üstelik kitap okurken doğru kitaplarla karşılaşıyorsanız bilgi kazanımı için en büyük değer olacaktır. Eğer benim çocuğum hiç kitap okumaz diyenlerdenseniz, çocuklarınıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın yollarını arayın ve geliştirin. Kitabı sevdirin.

Sayın Cumhurbaşkanım Başarı Nedir?

İki tür başarı vardır. Biri çok ender bulunur. Hiç kimsenin beceremediğini yapabilen bir avuç insanın başarısıdır. Buna dahi denir. Fakat başarı dediğimiz şeyi kazanan sıradan insan dahi değildir. O sadece başkalarının da sahip olduğu sıradan nitelikleri biraz daha fazla geliştirebilmiş biridir.

Sayın Cumhurbaşkanım Konuşma Nedir?

Konuşmada yaşanmış hikâyeler ile zenginleştirmek konuşmayı daha dinlenir kılacaktır. Konuşmanın ritmi, konuşmanın temposu, konuşmanın ses tonu, konuşmacının vurgusu, konuşmacının vücut dili, konuşmacının ses tonu, konuşmacının konuşmasına duygu getirmeli, konuşmacının beden dili, dinleyicilerin dikkatini çekecek. Konuların üzerine düşüneceksiniz, önemli olan konuyu güzel kelimelerle, onlara sunarken anlatırken, konu üzerinde kendisini hissetmesi önemli,

Sayın Cumhurbaşkanım nasıl lider olunur?

Gerçek bir lider ona güvenen, saygı duyan ve onun yolundan gitmeye hazır olan insanlar yaratır. Çalışanlarına ilham verir ve yönlendirir. Karar almaktan korkmaz, herkes ondan kritik bir noktada karar almasını ve emir vermesini bekler. Sayıca azdırlar, değişim için vardırlar. Liderlik ettiği şirketler olabilir. Ürün ve hizmette fark yaratır. Bağlı insan oluşturur ve süreklilik sağlarlar. Bu konuda eğitimle okuyarak kendinizi geliştirmenin yolunda olun . Kendinizi geleceğe hazırlayın . Hedefinize koşmak ve ar-ge çalışması içinde olun . Ülkenize ; hizmet yaparak güzel bir iz bırakın. Hizmet yolunda ilerlemesi, bilmek, çalışarak okuyarak mücadele vermek gerektiğine inanmak gerekir.

Sayın Cumhurbaşkanım İnsanları Seviyorsunuz, İnsanlara Hizmet Etmeyi Seviyorsunuz, Nedir Bu Sevgi?

Sevgi tarlasında olmak gerekir. Sevgiyi ruhunda hissetmek gerekir. Sevgi gözde olması gerekir. Sevgi dilinizde yüzünde elinizde olması gerekir. Ülke sevgisi, insan sevgisi içinde yetişmek gerekir. Ben emekli oldum gider Türkiye’de yaşayabilirim ama ben Lefkoşa’de  halkın içinde yaşayarak, duyarak, görerek

aralarında dolaşarak yaşarken birisiyle konuşarak birine fıkır danışarak birilerine yardımcı olmak da beni mutlu ediyor. Ben vitaminim vatandaşımdır,. halkımdır. İçinde yaşamak da benim mutluluk kaynağımdır.

Teşekkür ederim sayın cumhurbaşkanım

biz teşekkür ederiz bizim için Geldiniz ayakların sağlık emeklerinize sağlık.

Yazan Gazeteci Ayson Karabağ

Fotoğraf ve video çekim Babak Gholami

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM