• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
 Mimarlarin Bakiş Açilari  Farklı Olan ve Çalışmayı Tercih Eden Mimar Zekeriya Güney ile Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

 Mimarlarin Bakiş Açilari  Farklı Olan ve Çalışmayı Tercih Eden Mimar Zekeriya Güney ile Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

Mimarlarin Bakiş Açilari  Farklı Olan ve Çalışmayı Tercih Eden Mimar Zekeriya Güney ile Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

Zekeriya Güney Biyografisi

10 .08.1981 yılında Erzurum Aşkale ’da doğdum. Babam Selim , annem yardımsever Gönül Hanım’dır. Beş kardeşiz, en büyüğü benim. Aşkale, havası içinde dünyaya gelen örflerin ve adetlerini öğrenen mücadeleci bir babanın gül kokan evlatlarıyız. Erzurum Aşkale ’da pek çok sanatçı, şair, profesör, iş insanı, doktor ve Avukat Politikacı yetişmiştir. Aşkale , ağaçlarıyla dolu yemyeşil ve dağların ardından düz bir araziye yayılan bir ovada yeşillikler ile çevrilmiş bir ilçeden oluşan bir yer. Böyle bir ilçede doğmanın ayrı bir anlamı var. İstanbul’a göç ettik ama İstanbul’da yemeklerimizden düğünlerimize kadar Erzurum’u yaşayarak, yemeklerini yiyerek büyümek bize nasip oldu. Erzurum her güzelliğiniz biz İstanbul’da yaşayarak büyümek güzellikleri yaşayan gençlerden biri oldum.

Aşkale da büyüyen bütün çocukların hayalleri inşaatçı olmak İstanbul’da çalışmak hayallerini süslerdi. Doğunun ve Karadeniz özellikleri içimize yansımış yerimizde duran değil dalga üreten dalga yapan dalga dalga Türkiye yayılan bizde İstanbul’a taşınanlardan bir Erzurum Aşkaleliyiz. . İlkokulu Ovacık köyünde okudum ve ortaokulu Bahçelievler Halit Ziya Uşaklıgil okulunu bitirdim ve liseyi Necip Fazıl Kısakürek lisesinde okudum Üniversiteyi Bursa Mimarlıktan mezun oldum .Eğitim yolunda bilgi toplayarak hayaller kurarak kendimiz iş dünyasına hazırlayarak gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz.Kendi kendimize yetiyor, kimseye muhtaç olmadan yaşayıp gidiyorduk. Gel zaman git zaman okul bitince ata inşaat çalışmaya başladım ve babam ve çevremizde inşaat işleri yapan dostlarım projelerini yaparak destek vererek hem tecrübe edinmeye faydası oldu hemde iş tecrübem artmasın vesile oldu. İnşaat projeleri içinde çalışmaya başladım. Dışarıda başka firmalara proje çizdim. İnşaat alanında projelerimle çizimlerimle çalışarak mimarlık ofisini açarak bende vardım diyerek işe ve işime mesleğime başladım. Babam mahalle bazında inşaat işlerini yapan biri olarak büyük projelere girmek yerine küçük işler ve mahalle bazında çalışıyorlardı. ellerindeki imkanları çok daha büyüktü ama Erzurum verdiği mütevaziliği bozmadan şımarmadan insanlıktan çıkmadan azada şükür okuyan diyenlerden bir emekler inşaat dilinden anlayan severek çalışan, fedakar bir ticaret yapan inşaatcı bir babanın inşaat mühendisliği ve mimarlık eğitimleri alarak baba mesleği eğitimli olarak devam etmeye çalışıyorum. Babam hayal edip de yapamadığı yapmaya, gerçekleştirmeye çalışmak için çalışan bir erzurum Aşkale ilçenin evlatlarından biriyim. Yaşantınız boyunca bazen elinizdeki imkanlar yeterli olamayabilir. Bu çok doğaldır. Unutmayın ki bundan çok daha önemli bir şey vardır: inanmak başarıya giden yolun ilk ve en önemli basamağıdır. Bu sebeple hedefiniz ne olursa olsun önce başaracağınıza inanın sonra elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın. Erzurumlu Selami Gönderebilirsiniz .Hepinize Erzurum kokulu güzel günler diliyorum.

Mimarlık Nedir?

Mimarlık bir sanat dalıdır. Mimarlık sanatla iç içedir. El ve gözü eşgüdümle kullanabilme yeteneklerine sahip görsel sanatla ilgili ,yaratıcı estetik görüş başkalarını etkileyebilen yeniliklere ve eleştiriye açık dikkatli ve titiz bakış açılar, farklı gören, farklı düşünen hayal dunyaları çok geniş olan bunları dış görüntüsü ve iç görüntüsünü gören şehrim fotoğrafı çeken bilgi ile hayal ile dolu kimselerdir.

Ev ve İş Dekorasyonu konusunda ne söylemek istersin?

Masraf etmeden yapacağınız iş konusunda ve önüne çıkacak engeller konusunda masraf konusunda sizlerin onun bilgileri koyalım süprizlere karışmayın, emekleriniz kaybolmasın zaman ve paranız hibe olmasın onun için mimar sizin görmediğinizi gören duyan hissedenlerdendir. Mimar en son durumu görüntüyü size gösteren kişilerdir.

Mimarların özellikleri nelerdir?

Güzel düşünmek sanattır. düşünmek özgürlük fiilidir. Global bakış açıları vardı. Analitik odaklı düşünme kabiliyetine sahiptir. Mimar insanın içinde yaşamını sürdürebileceği yapılarını estetik ve kullanışlı ilkelerini göz önüne alarak tasarlama sanatıdır. Yapılacak binanın şehir imar planınına uygun olup olmadığı inceler yapıyı kullanacak kişilerin istediklerinin, görüşlerinin ve mali olanaklarını öğreten yol gösteren bilgi veren onun acan uyaran kişilerin vizyon evin için hazırlayan kişilerdir. Gerek içeriden gerekse dışarıdan al benisi çevresine yansıtan dikkat çeken mesaj veren konuşulmasın destek veren kişilerdir.

Mimarlar nasıl beslenmeli?

Çok okumalı: Geçmişteki mimar düşünceleri çok incelemeli okumalı ve yarını görmeli. Bakış açısı ile hayal dünyası içinde gorduğunu okuduğunu yeri ve zaman geldiği zaman hatırlayan ve bilgisini uygulayan kişiler olacak onun için her ülkenin mimar anlayışı mimar bakişin düşünerek bilgiler ile donatarak sürekli gelerek okuyarak dergi ve gazete video geçmişi geleceği için kendisin hazırlamalı. Yeri ve zamanı gelince sizde Paris Eyfel kulesi gibi sizde ilçenizde efe kulesi daha ne kullanışlı daha hizmet veren gelen misafirleri bünyesinde topluna gençleri çevresin topluyan evlilik teklifleri alan bir adres olması fotoğrafların çekildiği, videoların çekildiği noktası olması için mımarlik  ilçesi ilin evi projelerle gelecek nesile ders verir gibi ders çalışmalı.

Sizce Proje Nedir?

Bir yerde mimarin hayali olan arsayı ortamı yeri gördüğü zaman bu yerin konumuna uygun Arsanın yapısına fiziki şartlarına uygun hayallerimizi yapacağımız yer mimarin hayal dünyası doğayla insanın biyoloji sayesindedir.. Mimar insanın ve diğer canlıların iklim şartlarına hatta tamamen diş ortamına karşı var olma savaşını kazanabilmesini sağlayan bir araçtır. .Bu aracın doğru kurallara uygun bir şekilde başkalarına zarar vermeden kullanılması şarttır. Doğru yoldan çıkmamak esastır ve unutmayalım ki en iyi yol bildiğim inandığım güven duyduğum yerde eşlerime dostlarım yaşayabileceğim doğa ile iç içe yaşaması bilen dostlarım bir araya taşıyarak iyi komşu iyi arkadaş iyi yürüş yapacak arkadaş sohbet edecek bir dostların bir arada yaşamasın katkıda bulunmak ve bayramları birlikte yaşamak için yapılacak proje yapımıdır.

 Kentsel dönüşüm için mimar gözüyle bize nasıl bir yol göstermek istersin?

Bakırköyde olsun Büyükçekmece olsun Bahçelievlerde olsun kentsel dönüşüm için bına yöneticileri ilk bir araya gelsinler. kararların bir mimar versinler. Avukat nasıl sizi yasal olarak kuruyorsa mimarda sizi korumak için ve bınada kullanılacak malzemeleri listesi yaparak ve nasıl bir bına olacaksa nasıl bir eve olacaksa bunu mimarın planın göre olması sizin için en son nasıl bir daire ile nasıl bir bına ile karşı karşıya kalacağız gösteren anlatan mimarınız olmalı. Mimar gözü ile arsan durum göre komşularla bir araya gelme imkanı varsa uygunsa birlik içinde olursa bına altına park yapılıyorsa dışarıda bahçeye çıkabiliyorsak bunları üzerinde çalışma yaparak bınada kullanılacak malzemelere kadar markasın kadar liste yapılacak hazırlanır ve bina müteahhite verilecekse bina sakinleri müteahhit yanında en iyi temsil edecek mimardır.Mimar hem bina sakinlerine rahat edebilecek huzurlu yaşayabilecek yeri yapması ve mimarlık projesi yapması oturacak yerin durum plan projesinin mimar tarafından sakinlere göstermektir. Malzemelere kadar listesini verendir. En son doğru müteahhit mimar bina sakinlerinin yanında bina için fikrini söyleyen konuşan mimar olmalı pazarlığı mimar yapmalı bına sakınların rehberlik yapacak yol gösterecek kişi mimar olmalı. Onun için değerli yeriniz için değerli bınanız için mimara ile çalışın mimar ile konuşun aklınıza gelmeyen şeyleri mimar size yol gösterecektir. Onun için doğru kişi mimardır. Mimar müteahhiti denetleyen kişi olmalıdır, takip etmelidir.

Daire sahipleri siz mimardan nasıl faydalanabilir? Neden Mimarlara Çalışsın ?

Mimar daireyi daha ıyı kullanmanızı için nereye ne koyacağını anlatarak küçük daire daha kullanışlı hale getiren kiş demektir. Örnek verirsek salonda olurken bir işi sistemi yemek ayrı kitap okuma ışığı ayrı tv izleme ışığı ayrı kahve içerek rahatlama sohbet etme ışığı ayrı bu salon güzelliği yatak odası çok önemli. Yatağı durum odanın havalanması ışığı iyi olursa 5 saat okuyu sizi rahatlatır. Aksi olursa eşyaların basık yerinde üst üste olan eşyaların içinde uyku sizi bel ağrınızı, baş ağrınız daha fazla yaşatır. Mutfak çok çok önemli bu detaylar için mimar evi kullan kişi ile düşüncelerini iyi alarak kullanılacak yerin yapılması size mutluluk verir. ama bazı kişiler ne gerek var diyerek mimarın onun keserler ama mimar evi kullanacak kişilerin isteklerini yapan kişi demektir. Örnek her gün evde abdest alan anne için baba için uygun yer olsa oturarak daha iyi abdest alması daha iyi olmaz mı işte mimar bu detayları gören kişi demektir.

Siz Tadilat işleri olsun ev olsun iş yeri olsun villa olsun çatı işleri olsun anahtar teslim yapıyor musunuz?

Bu gibi işleri yapıyoruz ekibiniz var. Biz kişi evinde veya iş yerinde hayalini dinleriz düşüncelerin alarak çizim yapıyoruz. 4 boyutlu odaları salon mutfağı hazırlıyoruz eşyaları yerleştiriyoruz her alan iyi kullanmak için fikirleri düşünceleri yaparak evin son halini çalışmalarda gösteriyorsa hayalin yakalıyorsak isteklerin evet dıyorsa onun üzerinde protokolün yapara bir sure içinde başlar anahtar teslim yaparım.Bu çalışma yapmadan işe başlarsınızı yol da kişin aklın gelen fikirler evet evet diyerek yapılacak işlerde sıkıntı olur Maliyet artar, sözler tutulmaz onun içinde sıkıntı olur; sıkıntıya düşmeden hata yapmadan zaman kaybı olmadan sürekli fiyat değişti diyerek sürekli yeni fiyatları onun sürerek müşterinin güvenini kaybedersiniz. Bu da sizi sağlıklı iletişimi güçlendirmeyecek, sizi ilişkilerin bozulmaya sebep olur onun için biz kavgamızı baştan yapalım, fikirleri alalım yapılacak işlerin üzerinde protokol yaparak işimizi teslim etmek daha iyi oluyor. Biz de mutlu oluyoruz sizde teslimde ben basın davet ederek evi basın önünde teslim edıyoruz.

Hem başkasın model olsun hem’de ilişkiler dikkatli yapılsın, mesleklere zarar vermeyelim. Kalp kırmayalım verilen sözleri de tutalım bizde bir söz var: ekmeği ekmekçiye verin   bir de fazla verin ki ziyan olmasın . İşinde uzman işi seven işin yapan teslim edın referansları almadan vermeyin işin uzamasın fazla para çıkmasın sevgi ile başlayın sevgi ile teslim edin biz işi aldığımızda her çalışmayı whatsapptan bilgiler vererek çalışmaları sıkı takıp ederek işleri yapıyoruz ev sahibi de evde çalışmaları hakkında bilgisi olmalı, aşamaları bilmeli.

Emeklilere nerde yaşamlarında ne istersiniz? Onlara ne önerirsiniz?

Kıbrısta trafik yok stres yok dedikodu yok her türlü insan var. İnsanlar kendi gününü yaşıyor; hava güzel, moral yüksek olunca cevrede mutlu, güzel insanlar  olunca programlı  yaşayanlar için sabah çıkıp yürüyüş yaparsanız. Öğleden sonra havuz keyfi, sauna gibi etkinliklerden faydalanırsınız, denizden faydalanırsınız. Akşam yürüyüş yapacak bir yerin olursa yaşantınızı omzunuzu uzatmış olursunuz. Kıbrıs’ta ya daire alın veya kandınız özel villa yaptırın 1 donum arsa üzerinde harika bir villanızı olur. Çocuk ve torunda size gelir farklı yaşarsınız. ama gayrı menkul değeri arttı ilerde kiraya verirsiniz. Kira geliriniz olur onun için Kıbrıs’a yaşanacak yerler var. Sakarya ilinde veya ilçelerinden karasu olsun Kocaeli olsun Söğütlü olsun bölgesinde yeşillerin içinde olsun İstanbul yakın kişiye özel bir villa olabilir. Rusya’dan gelen ağaçlara bir eviniz olsun 300 yıl ömrü olan bir bina yapımı yazın serin, kışın sıcak tutan bir binada oturmak güvenilir olmak içinde düşünebilirsiniz.

Dünya İnsanlarına bakış açınız Nedir?

40 Yıl önce bir bakın yen  yerli insanlar  vardı. Şimdi Metro Şehirdeyiz dünyaya açılmışız. Pazar payımızı büyütüyoruz. Türkiye seven Türkiye inanan insanlar  geliyor; iş adamları geliyor. İran, Irak, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan’dan gelip şirketlerin merkezi İstanbul’da açarak dünya ürün pazarlıyorlar, ticaretimizi gelişiyor. Büyüyoruz bazı siyasi nedenlerden dolayı gelenler var. bu insanlara kötü davranmak değil insanlığı gösterelim bu insanların yetişme tarzları var örfleri var adetleri var. Yetişme biçimleri var. Bunları dinleyerek ve anlayarak empati yaparak bakış açınızı, kültürünüzü, bilginizi artırarak gerekirse dillerin öğrenerek, Türkiye’yi temsil ederek, sevdirerek yardımcı olursak daha iyi olmaz mı? Bu insanlar Türkiye aşkı için gelmiş olabilirler, Müslüman olabilirler, pazarın büyütme olabilir, siyasi nedenle olabilir. Buradan Dünyaya açılmak için kullanabilirler ama bu donem yaşarken kalp kırarak değil insanlığımızdan çıkarak değil daha iyi  davranarak azarlayacak değil ne işiniz var diyerek değil her yer yabancı diyerek değil Türkiye metro şehiriz ülkemizde ekonomiye katkıları var ekmek satılıyor bir evde bir hotelde kalanlar var yemek yiyenler var. ev alanlara var. bu insanlara bize gelmese başka ülkeye gidecek onun için pazarım buyuyor. işim gelişiyor bakış acım zorlayalım kabullenelim iletişim kuralım onları anlayalım ama Sizde ülkemizi temsil ederek öğretmen olarak yanlışları öğretmen tavrında öğretelim ülkemize sahip çıkalım pazarım gelişsin bakış acın genişlesin pazarın büyük düşün paylaşmayı sevelim, insanlığımızdan çıkmayalım kımısı siyasi neden olabilir dünya yöneten elinde dünya sürekli iç içe geçmesi yapiyor. toplum kavimler gittikçe değişiyor. Bir düşün Almanya gidenlerim şimdi üçüncü nesil yaşıyor eskiden köyden giden kimdir almanya vatandaşı olmuşlar almanya alman vatandaş olmuşlar orda iş adamların oldular. siyaset yapıyorlar bunu acıdan bakalım bizde çok konu taşıyorlar biz ayağımıza gelen kişilerin kimisinin bilgisinden kimine bir şey satarak bir şey vererek satış yaparak para kazancım kazan yaptırıyorlar bu acıdan bakmaya çalışın derim.

Bir Mimar Olarak 10 yıl ileriye görenlerden birisiniz bizlere nasıl bir tavsiyede bulunursunuz?

İstanbulda bir deprem yaşadık bir pandemi yaşadık burdan ders çıkaralım. Pandemide evden çıkmadık camdan dışarı baka kaldık. sokalara çıkamadık. bu dünya arsa daire kazandırıyor. istanbula yakın 1 saat mesafede bir yer düşünüyorum. Otoparkından ortak havuzun kadar sporundan saunasına kadar marketinden cafesine kadar bir ortam olsa cumartesin pazar bu evde yaşasanızı emekli olunca evinizde kalarak bahçeden domates ekerek biber ekerek sabahları yürüş yağarak havuza girerek iyi komşu seçerek birlik beraberlik içinde yaşamak daha güzel olmaz mı bir kenarda hobi bahçeler yaparak hem cocuklarım öğreterek yetiştirerek orda çalışarak gençlerim öğreterek yaşasak daha ıyı olmaz mı bir köşede köpeklerim olsa bir tarafda tavuklarım kazlarım olsa bunlara türküler çalarak gençlere model olsak bir cennet yaparak iletişim onem vercek bayramlarım birlik içinde yaşasak düğün nişan hayrılı işlerde el birliği içinde havuz başında yaparak mutluklarına mutlu olsak acılarım birlikte Mevlüt okutsak el birliği içinde yaşanacak bir yer yaparak eşim dostlarım abilerim sanatçı abilerim bu yere taşıyarak az ödeme yaparak aylık taksitlere ödeyerek gelecek için yaşamak için bir cennet yaparak hem paranızı az az ödeyerek size villa sahibi yapsam gelecek için bir ortam yapsam hem taksitle villa sahibi yapsam hemde harika bir yerde yaşamak için bir ortam hazırlasam ileride para ile alınmayacak bir ortam yapama şansımız var. bu projemizi yakında sizlere anlatmak isterim üzerinde çalışıyorum. 1 saat mesafede yeşilleri içinde havası oksijen ve özel villa projesi yapıyorum özel izim olacak prestij bir yer yapacam. Bahçeşehir yoktu yapıldı hayal bir kuramazdık onun için büyük düşünelim yanlış hiçbir şey yapamayız ama el birliğin içinde birlik beraberlik içinde kooperatif kültürü içinde yapabiliriz. .

İnsan akıl ile Yükselir bilgi ile büyür diyorlar siz ne dersiniz?

İnsanın şahsi teşebbüsler ile elde edilen soyluluğun ve şöhretin aklın ve bilginin insan bahşettiği necabete hiç bir zaman yetişemeyeceğine inanır insan için biyolojik değil tutum ve davranışlarla kazanılmış soyluluk önemlidir. akıl tek başına yeterli değildir. akla bilgi de eşlik etmelidir. Şimdi bir bölge dersinizi ileriyi görmez, tarlayı alıp gelecek için yaşam yer yaparsınızı 10 yıl sonra cennet olacağını anlatırsınız. İleriyi görmeyen anlamayan kişiler olacak onun için gerek şimdiki durum ucuca alıp gelecek için azar azar ödersiniz. Sizi sıkıntıya sokmadan gelecek için yaşam yeri yapıldığı zaman para ile alamıyacağı bir yer olacak onun için ileri görmek gerekir. Bakış acısı gerekir. 100 aile bir yere toplamak gerekir bunun içinde akıl gerekir beceri gerekir, bilgiyi hayat geçirmek gerekir. sizlere gelen teklifleri çok ıyı düşünerek değerlendirin düşünün, ileriyi görün .

O zaman mimar kayıtsız kalamaz çevresin de düşünmeli ekonomiyi de düşünmeli insanlarada inandırmalı de mi?

Mutlu toplum mutlu bir devlet mutlu bir siyaset mutlu bir ticaret ve mutlu bir gelecek için geleneklerimize bakarak yola çıkmak gerekir. Ehemmiyete inanarak bu

yöndeki projelerinizin sayısını artırmak tamamalamak ortak bir yaşantı yeri olması düşünmek projede anlatarak katılımcılarında fikirlerini alarak değerlendirmek gerekir. . Bilgi tohumu da bu şekilde gelişir buyur yayılır.

Hedefe Ulaşmak İçin Ne Söylemek İstersiniz?

Bazen elimizdeki imkanlar yeterli olmayabilir. Bu çok doğaldır. Unutmayın ki, bundan çok daha önemli bir şey vardır. İnanmak, başarıya giden yolun ilk ve en önemli basamağıdır. Bu sebeple hedefiniz ne olursa olsun, önce başaracağınıza inanın ,sonra elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın. okuyun araştırın becerilerinizi keşfedin, kendi gücünüzü ortaya çıkarın. Kendi hayallerinizi peşinde koşun karamsar olmayın umut içinde olun. Engelleri aşarak onun açacağınız fark edeceksiniz. .

Baba Nedir, Babanızı Bize Anlatır mısınız?

Babam çalışkan ailesini erzurum aşkaleden istanbula taşıması ,Büyük düşünmesi , bakış açısı büyük bir baba, ileriyi gören geleceği düşünen çocukların metro şehirinde yetiştirmeyi bilen bir baba. Tam Erzurum Toprakları gibi kokuyan bir baba 40 yıl önce şartlar imkanlara çok farklı olan bir ortamdan bakış acısı olan hayalleri olan bir baba istanbul gibi hareketli bir metro şehirde çalışarak cocukların yetiştiren, okutan mücadele veren bir baba örflerinden vazgeçmeyen tam bir erzurumlu. Baba, evin çırası, , evin direği, ailenin büyüğü, bayramlarda öpülecek eli aileyi bir arada topluyan kişi, ,Benim kahramanımdı. baba mesleği yaparak yolun devam eden olduğum için mutluyum, Onun için babanızın kıymetini bilin, o çıranın dibindeki ışığından faydalanın. Onun elindeki şifadan faydalanın, bilgisinden, tecrübesinden faydalanmasını bilin. Sevgide saygıda haddinden fazla vermesini bilin. Ne ekerseniz onu biçersiniz. Babanızla sohbet edin, bilgilerin içinden ders çıkarın, ders almayı unutmayın. Babam kışı bahara çeviren bir baba sahibim çok şukur başımızda Allah uzun ömür versin. daha birlikte yapacağımız çok işlerimiz var.

Anne Nedir?

Anne cennet kapısıdır. Annem bizim balimizdir. Evimizin şifası, servetidir. Bizim vitaminimizdir. . Anne öğretmenimdir. çocuklarını kollayan, koruyan, sarmalayan bir anne. Sevgi dolu biri. Benim hayatıma güç veren sihirli biri tam erzurumlu hanımefendisi, misafir seven insan seven ikram seven yürekten davran bir anne annem duası annem varlığı, benim enerji gücüm annem benim suyum, annem benim gıdam. Annem benim ilk öğretmenim, annem akıl hocam Allah başımızdan eksik etmesin.

Kardeş Nedir?

Kardeş kardeşe bakması bilen, kardeş gönül aynasıdır. Kardeşle beraber yaşamayı, beraber sohbet etmeyi, kardeşçe paylaşmayı bilendir. Kardeşi; konuştuğunda açığını kapatan, eksiklerini kapatandır. Kardeşin başarılarını görendir. Destekleyendir. Mutluluğunda yanında

olandır, sıkıntısında eli üstünde olandır. Acısında, yokluğunda ekmeğini paylaşandır. Aynı ortamdan, aynı odada aynı yatak da büyüdüğün, hayaller kurduğun, birlikte güle oynaya büyüdüğüm kardeşlerim benim vitaminim, benim derman ilaçlarımdır. Hayatta duruşumdur, sevincimdir. Benim gücümdür, Yaslandığım dağımdır. ne mutlu bize dayı olmak amca olmak bize nasip olmuş bizde amca olmanın kardeş olmanın hakkın vermek zorundayız. elimizi taşın altına sokmak zorundayız.

 

Güven Nedir?

Güven çekirge gibidir, kaçınca bir daha gelmez. Biz güven ve sevgiye önem vereceğiz. cevreme sıcak yuvalar kurmaya depreme dayanıklı binalar yapmaya çalışacağız; ilkemiz doğruluktan ayrılmadan güven kaybetmeden çalışmak başarılı günlerde birlikte yaşamak ileride güzel anılarım güzel hikayelerim olması için dikkatli çalışmaya prensip edinen biriyim. .

Kentsel dönüşüm için neler Yapacaksınız?

Hz. İsa’nın bir sözü var. Siz kapı çalarsanız kapı açılır. Bizde cevremizdeki bina sakinlerini tek tek gezeceğiz, kapıları çalacağız,önerilermizi anlatacağız; güven duyarak, hesaplarına bakarak, deprem dayanıklılığını binaları öğreneceğiz. 4 parsel bir araya gelmesi için konuşacağız, anlatacağız bir birbirimizi dinleyen bir birimize saygı duyan olmaz diyerek dinlemeyen kişileride anlayarak sabırlı konuşlara ilçemizi için istanbul metro şehir için yakışan bına yapalım kollanılacak bir ortam düşünelim: Dışarıdaki yabancı bakışı, fikrini alarak değerlendirenlerden olun. Hiç aklınıza gelmeyen, bilgiler almak istiyorsanızı araştırıcı olun; binanınızın durum bu komuşlarım durum bu bu yerden nasıl bir bına yapabiliriz? . nasıl bir yol izleyebiliriz? Diyerek sorun , öğretin, ders çıkarın.

Kitaplara Bakış Açınız Nedir?

Okumalarını teşvik etmeyi düşünüyorum. Gelen misafirlerimize kitap hediye etmeyi düşünüyorum. Şehrin kültürü, temizliği, iletişimi, paylaşımı için bilinçli olmak gerekir, aydın olunması gerekir. Empati kurmak gerekir. Okuyan bir şehrin etrafı da insanları da güzel olur. Bilgili insanların arasında yaşamak, bilgili insanların etkili kullandığı cümleler, sizi de daha etkili cümle kurmaya zorlar. Onun için kitap şehrini aydınlatan, sıcak tutan bir köprüdür. Kitap şehre ruh veriyor, can veriyor. Kalite kazandırıyor, mutluluk yaşatıyor. Atatürk’ün dediği gibi, ‘‘Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini kitaba vermeseydim bugün yaptığım işlerin hiçbirini yapamazdım’’ çevremde eşime dostlarım kitap hediye ederek yolum devam edeceğim.

Sizde Çalışanlara, Gençlere Ne Tavsiyede Bulunursunuz?

Bizde bir söz var; yiğit kendisine laf söyletmez. biz de işimizi hakkın vermek zorundayız doğru olan işi yapacağız ama kı çalışanlarım olsun işim olsun görevimizi olsun bize laf söyletmeyelim diyerek yolumuza devam ediyoruz.

1. Emanete ihanet etmeyin.

2. Halinizden şikâyet etmeyin.

3. Büyüğünüze emretmeyin.

4. Boş şeylerde ısrar etmeyin.

5. Cahillerle sohbet etmeyin.

6. Nefesinizi boşa tüketmeyin.

7. Çalışırken, işinize, görevinize ruhunuzu koyun.

8. İçten kalpten yapın.

9. Severek yapın

10. İnanarak yapın, başarı gelecektir.

11 sabırlı olun

Yeni İş Kuranlar için Ne Tavsiye Edersiniz?

Bildiğiniz işi yapın, sevdiğinizi işi yapın. Her konuyu siz biliyorsanız, işi hakimseniz ekibinizin size saygısı varsa, işlerinizi daha güzel yaparsınız. Yoksa sıkıntı yaşarsınız. Bakırköy ilçemizde yaşamayı, başarılı ve huzurlu olmayı düşünen, kavga etmeden, mahkemelere düşmeden işlerini dikkatli yapsınlar. Kavga etmeden, kalp kırmadan çalışma yolunu seçsinler. 1- Avukat seçin, her işinizi avukata danışarak yapın. 2- Muhasebecinizi iyi seçin. 3- Pazarlama müdürünüzü seçin. 4- Basın danışmanınızı mutlaka yanınızda tutmasını bilin. 5- Asistan sekreterinizi olmalı hem telefon bakmalı hemde gelenleri karşılayalım.. Hem de müşteri ile aranızda elçi olsun. Hiç bir telefon, hiç bir notu kaçırmamak gerekir. İyi bir yönetici, her gün arayanları, notları gelen ve gidenleri takip edendir. Bir müşterimizi 10 gün görmeyince merak ediyorum, arıyorum. Onun için duyarlı müşterisini takip edenlerden olmak çok çok önemli.Bu kadro ile işlerinizi yapmayı öğrenin. Sırlarınızı kimse bilmesin. Hedefinize odaklanın, eğitiminizi kesinlikle ihmal etmeyin. Seminerlere katılmayı kaçırmayın. Ticarette başarılı yol; bilgili, becerikli, tatlı dilli olmaktan geçe çevreniz ne kadar geniş olursa sizde yapacağınız işler o kadar büyük olur. Cesaretli olun, hayallerinizi gerçekleştirmek için çalışın.

Sevgi Nedir?

Sevgi kötülüğü yok eder. İyilikleri yayar. Katı kalpleri yumuşatır. Sevgi iki yönlüdür. Sevgisini veren için mutluluk kaynağı, sevilen kalbinde şefkat duygusudur.

İnsanı insan yapan varlık sebebidir.

İçimizdeki ateşi ortaya çıkaran sevgidir. Hırs sevginin önüne geçmemelidir.

Sevgi bittiği yerde cehennem başlar. İki aşk var. Biri İlahi aşk, ikincisi dünya aşkı. Özünde sevgi yoksa, yaşamın tadı, tuzu, lezzeti olmaz. İşinizi sevgiyle yapın, selamınızı da sevgi ile verin. Müşterinizi de sevgi ile karşılayın. Sevgi şerbetiniz daim olsun. Müşteriyi en iyi sevgi ile karşılayın, hoş geldiniz sefa getirdiniz demeniz gerekir ve işinizi, görevinizi, ruhunuzu koymalısınız; ruh yoksa başarı yoktur.

Siz Rızık Kapısını Nasıl Değerlendiriyorsunuz?

Rızık kapısı için mücadele etmek, kapı çalmak, koşmak, yorulmak, ter çıkarmak, hak etme, emek vermek o zaman o rızık kapıları açılır. Yoksa: o kapıda kilitler vardır. O kilidin anahtarı bizim çalışmamız, gelip gitmemiz, uğraşmamızdır. Bu kapının anahtarı açılmasının başka yolu yoktur. İstemeden almak, vermek hak değildir. Onun için çalışanlarımla birlikte işimize sevgimizi ve alın terimizi dökerek, sevgi besleyerek, bereketini alıyoruz. Böylelikle yaptığımız işe hayır ve bereket getiriyor. O aşkla gelip, gitmek gerekir. Yoksa aldığınız paranın değerini göremezsiniz. İnançlı olmak, yaptığınız işi temiz görmeniz gerekir. Risk Allah’tan yaşayacak kadar verir. Cenab-i  Allah lüks kefil değildir. Risk için kırmadan dökmeden, helalliği alarak şükür ederek, çalışmak gerektiğine inanıyorum. Her insan Allah’a kefildir. Ama işçi olalım, patron olalım. İnsanlığı bilerek, şükür ederek, işini doğru yapan, helalini yapan Cenab-ı Allah kısmetini verir. İnancı içinde olmak gerekir. Patronun içi de temiz olacak, işçinin de içi temiz olacak. Merdivenleri basamak basamak çıkmasını bilin. Her gün çevremize broşürlerimizi dağıtırız, whatsapytan tanıtım yapın , eşinizi dostların telefonlara arayın iletişim önem verin, yeni yeni insan tanıyın. Fuarları gezin, dolaşın, seminerlere katılın okumayı ihmal etmeyin;. araştırmayı ihmal etmeyin. Çevrenizde % 70 karamsar tohumların serpenlere olacak % 30 da umut peşine gidecek insanlara var siz umudun içinde olmaya çalışın, umut içinde olun umuttan çıkmayın.

Çalışma Azmi Başarıyı Getirir mi?

Kişi önce kendisine bir idol belirlemeli, mükemmelliği örnek almalı, ahlaki değerlere önem vermeli, açık sözlü ve dürüst olmalı, insanlara ilham veren çalışmalara imza atmalı, Hz. İsa’nın bir sözü var. Siz kapı çalmazsanız kapı açılmaz. 130 ülkenin insanları var. yatırımcı var iş adamlarım var. bu insanların içinde olmaya çalışın, bakış açınız gelişecektir. Düşünceniz büyüyecektir. Bilginizi güçlendirin, geliştirin elinizde projeniz olsun para getir kazan elde edersiniz ama o işe kendinizi hazırlayın.

Başarının Altın Kuralı Nedir?

Her şeyden önce kendinizi sevin, kendinize inanın, hedef belirleyin ve başaracağınıza inanın. İnandığınız yolda çalışmaktan usanmayın. İş hayatınızla özel hayatınızın dengesini iyi

kurmaya çalışın. Doğrudan ayrılmayın her gün öğrenmeye açık olun. Çevrenizi, müşterinizi dinleyin. Dinleyen toplayandır, konuşan tüketendir. Ben dinleyenlerdenim, bilgi topladıkça paradan çok daha değerli bir kazanç olacaktır.

Gönül Dili Önemli mi?

İnsan ne yediyse dilinde o dökülür. . Sevgi varsa sevgi dökülür, kötülük varsa kötülük dökülür. Onun için insanın hamuru çok önemli. Ağızdan çıkan kelimeler nereden geldiği önemlidir, kelimeler keskin, kırıcı olabilir. O kelimelerin ifade ettiği anlama göre değişir. Kelimeler gönül telinden geliyorsa tesiri de algılaması da farklı olur. Gönülden çıkan gönülle ulaşır.

İletişim Nedir?

Her işin can damarıdır. İlişkinin başarısı karşındaki kişinin benzerliği nedeniyle uyum sağlamasıdır. Konuşma tarzı, ses tonu, mimikler, fiziksel görünüm iletişime katkısı vardır. Biz telefona çıkınca iyi dinleriz, nota önem veririz. Siparişleri sıkı takip ederiz. Bu da bizi işimizde ve görevimizde başarıya taşıyor.

Şükür Nedir?

Rızkına kefil benim diyen, diyen bir inançlı yoldan geliyoruz. Sağlığımız için oturup şükür edelim. Elimiz, ayağımız, gözümüz var şükür edelim. Sağlıklıyız şükür edelim. Metro şehirde yaşıyoruz şükür edelim. Ama sıkıntılar olacak. Onun için de çalışmak gerekir. Aklımızı ve hislerimizi kullanmak gerekir. Becerimizi doğru yerde kullanırsak kıymetli olur. O da sizi başarıya taşır. Olmaz demeyin olur ve kısmetinizin ayaklarınızın ucunda olduğunu unutmayın. Ayağımızın ucunu göremeyebiliriz bazen. İslam âlimleri şükrü şöyle tarif etmişlerdir: Şükür, her nimetin Allah’tan geldiğini bilip dil ile de hamd etmektir. Allah Teâlâ’nın emirlerini yapıp yasak ettiklerinden sakınmak şükretmek olur. İnsanların hidayeti için çalışmak, onları irşat etmek de şükür sayılır. Şükür, Allah Teâlâ’nın verdiği nimetleri yerinde sarf etmek, günahlardan kaçınmaktır. İnsan, Rabbin verdiği nimetlerle günah işlerse, nankörlük etmiş olur. Şükür, nimeti değil, nimeti vereni görmektir. Nimeti vereni bilip gereğiyle amel etmektir.

İnsan Beslenmesi İçin Ne Yapmalı?

Bizi yaratanın ilk emri okuyun diyor. Akıl vermiş, his vermiş, hayali geliştirmek için okumak gerekir. Kitap okumak barut gibidir. Bir kere tutuşunca hiç sönmez. Hz. Ali’nin dediği gibi: Zenginliğin en iyisi akıl zenginliğidir. Kitap, gazete dergi okuyun. İnternetten okuyun, ama dokunarak okursanız size daha iyi gelir Bazı kitaplar sadece tadına bakarsanız, bazılarını yutarsanız, bazılarını ise çiğneyip sindirirseniz iyi olur. Kitap seni öfkelendirmeyen, üzmeyen ve sana öğüt veren en yakın arkadaştır. İnsanın görmesi mümkün olmayan şeyleri kitap öğretir. Çünkü onlar kilometrelerce uzaktadır. Senin bir gecede okuduğun kitabı ben senelerce yazabilmek için saçımı ağarttım diyenleri bilin. Dalgın kafayla bir şeyler öğrenmeye çalışmak, rüzgarlı havada ateş yakmaya benzer. Onun için 10 dakika okuyun.

Bilgi toplamak için okuyun. Hayallerinizi geliştirmek için okuyun. Vizyonunuzu geliştirmek için okuyun. Ailenizi düşünüyorsanız, okuyun. Yaradan’ın emrettiği gibi okuyun.

İş Beğenmeyen İşsizlere Mesajınız Ne Olabilir?

Çalışan insanı kim sevmez, çalışanı her insan takdir eder. Çalışan insanı anne baba da çok sever. Her iki tarafta iyi niyetli olmayan, sürekli bahane üreten, çalışmayı benimsemeyen insanlar var. Eskiden işi göre adam seçiliyordu. Ustanın yanında iş öğreniliyordu. Ustayı geçen çıraklar hep takdir edilen bir dönemden geliyoruz. Daha ilk kez iş arayanlara, kısmetinize ne gelirse girin ve çalışın. İşinize giderken işe gidiyorum demeyin. işime gidiyorum diyen. İnşallah bugün verilen işin hakkını veririm diyenlerden olun. Belki Yaratan sizi farklı farklı yollardan, çalıştıra çalıştıra, yetiştire yetiştire, belki hayallerinizin işine götürür. Kaderinizde varsa ve yazılmış ise buna inanıyorsanız, karşınıza ne çıkarsa değerlendirin, sabırlı olun. Her ortamdan tat almasını bilin. Çevreye bakmayın, pahalılığa bakmayın. Bu kadar maaş alırsam, bu şekilde yaşarım diyerek olmuyor. Onun için elinize gelen para ile yaşamasını öğrenin. Bizde bir söz vardır: Ayağını yorganına göre uzat. İşinize zamanında gitmesini bilin.

Umut Nedir?

Umut olunca hayalin gelişiyor, umudun peşinde koşuyorsun. Hayalinizdeki ışığın peşinde umudunuz olsun. O ışığa ulaşmaya umudunuz olsun. Çok okuma umudunuz olsun. Ses tonunuzun etkili olmasına umudunuz olsun. Spiker gibi konuşarak, insanların kalbini kazanma umudunuz olsun. Her konuda bilgi sahibi umudunuz olsun. Bir alanda gelişme umudunuz olsun .Aranacak biri olma umudunuz olsun.

Yöneticilere Tavsiyeniz Nedir?

Vicdanınızı cüzdana sığdırmayın. Hedefinize ulaşmak için yanınızdaki insanların fikirlerini alın. Her gün öğrenilecek yeni şeyler varmış gibi davranın. Yeni bilgiler öğrenmeye kendinizi amaç olarak seçin. Kapınızı herkese açık tutun. Her zaman kilonuza dikkat edin. Kitap okuyun, seminerlere katılın, fuarları gezin, ihmal etmeyin. Yetenekli kişileri bünyenizde toplamasını bilin. Kalemini kullanan gazetecileri yanınızda tutmasını öğrenin. İyi, ehil kişileri kahvaltıda ağırlayın. Riskleri almaktan kaçının. Yüksek hedefler belirleyin.

Ayson Karabağ

Yazar-Gazeteci

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM