• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Tokat Sevdalısı  Necdet Karasu Tokat’ı Anlatıyor?

Tokat Sevdalısı  Necdet Karasu Tokat’ı Anlatıyor?

Tokat Sevdalısı  Necdet Karasu Tokat’ı Anlatıyor?

Tokat’ı Tanımayan Tokat’a Gitmemiş, Keşkeğini Yememiş,

Tokat’ta Yaşamak Gerekir

İstanbul-Yenikapı Tokatlılar fuarına her yerden geldiler. Bölgelerine sahip çıktılar. Kimisi sarmayı özlemiş, kimisi oyun havalarını özlemiş, kimisi yöresel sanatçıları dinlemeyi özlemiş, kimisi de Tokat kebabı ve yöresel yemeklerin lezzetini özlemiş, kimisi ekmeğini, kimisi pekmezini, kimisi peynirini özlemiş, her taraftan hanımlar aldıklarıyla elleri dolu dolu gittiler. Tokat’ı seven, Tokat’ın ürünlerini beğenen, ekmeğini seven, ceviz ekmeği için gelenleri gördüm.

Tokat Sevdalı Karasu’yu Tanıyalım
Tokat Yeşilyurt Ekinli köyünde doğmuş. İlk ve ortaokulu köyünde, liseyi Tokat Gazi Osmanpaşa Lisesi’nde bitirmiş. Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünden mezun olduktan sonra Tokat’ta öğretmenliğe başlamış. Eğitimin her kademesinde öğrenciler yetiştirmiş. Meslek alanında birçok kişi mesleki eğitimler vermiş ve ücretsiz belgeler kazandırmış. İstanbul’da da bir Tokat sevdalısı olarak her zaman Tokatlılara yardımcı olmaya çalışmış. Tokat’ı her alanda, her ortamda tanıtmaya çalışmış. Ömrüm yettikçe Tokat’ta çalışmaya devam edeceğim diyor. Tokat sevdalısı olan, Tokat’a faydalı insanları, Tokat’a ne kazandırabilirim düşüncesi içinde hayatını idame ettiriyor.

Sayın Hocam Necdet Karasu, Gazeteci Ayson Karabağ’ı Neden Yenikapı’ya Getirdiniz?

Bir insanı seversiniz, ama gel bunu yapalım dediğinizde yanlış anlaşılırsınız. Onun için zamanı gelmeli, ortam olmalı ki yararlı insanları buluşturmalı ve tanıştırmalıyız. Bende bugün yaptım. Onun gözlemleri, onun fikirleri, onun haber yazarak çevresinin dikkatini çekmesi için, ilimizi, ilçemizi tanıtmak için getirdim. Ben Tokat’a nasıl faydam olur düşüncesi ile kavrulan biriyim. Becerikli insanları birbirleriyle tanıştırarak, iletişim kurdurarak iş yapmalarını sağlamak istiyorum. Birini çok seviyorsanız, ortam hazırlayacaksınız ki, çocuklarını evlendirsin, bende Tokat’la nasıl evlendirebilirim, nasıl kazanabilirim aşkı için de getirdim. Karabağ’ın 10 yıldır Kütahya için yaptıklarını, Taşköprü için yaptıklarını gördüm. Bir Tokatlı olarak kıskandım. Tokat’a götüreyim dedim o da olmadı. Sürekli düşünüyordum, nasıl çalışalım dediğimde benim için insan olsun, bölgesi için çalışan, bölgesini pazarlayan olsun. O kişi için kapıları çalarım dedi. Başkandan ilham almalıyım dedi. Başkanların çevresinde gazeteci var, onlardan değil, yazar var onlardan hiç değil, onun için bir ortam oluşur o zaman ilham alır çalışırız ve nasip olursa demişti.

Hocam Nasıl Planladınız?

Evet ben bunu 5 yıldır nasıl yapayım diyordum. Düşünürken 3 gün önce aradım. Cumartesi gününe el koyuyorum dedim. Hocam sizin hocalık hakkınız var. % 50 Tokat hakkınız var demiştim. O gün Kadıköy’den geliyorum. Sende Yenikapı’ya gel orada buluşalım demedim. Gittim Bakırköy ofisinden aldım, getirdim. Yenikapı Fuar Alanını dolaşmaya başladık. Tokat Belediye Başkanı konuşuyor, dinledik. Gençliği, mesajı, güler yüzlülüğü, cana yakınlığı, sıcaklı Ayson Karabağ’ı etkiledi. İçeri girdik, dolaştık. Başkanlar ile tanıştırdım. Hepsi sağolsun, beni tanıyan, ilgilendi, tanıştı, resim çektirdi. Tokat Belediye Başkanı ile karşılaştık, tanıştırdım, çok ilgilendi. Ürün satış yapan bölgeyi gezdirdim. Ürün fiyatlarına baktı. Tokat’tan gelen esnaf olsaydı, biraz ucuz satardı dedi. Zar-zor pekmez, ekmek ve sarma bal hediye ettim. Yemek bölümüne geçtik. Dolaştık, kavurmayı lavaş arasında ikram ettim. Tokat bölgemizin insanlarını, başkanlarını nasıl buldun dedim? Çok etkilendim, size verilen değeri gördüm, göz göze geldiğiniz başkanın sizle ilgilenmesi çok hoşuma gitti. Değer vermesi çok önemli. İlk kendi milletine değer veren, her insana değer verir düşüncesindeydim. Tam kafama göre bir başkan. Siyasi görüşleri ne olursa olsun, iline faydalı işlerin peşinde koşan, el vermeye, omuz vermeye başlarız dedi. Başkanlar sizi görüyor, size yaklaşıyor. Size sarılmadan geçmedi, ilgi, alaka gösterdi. Bazı belediye başkanları diyor ki; sen bizdensin, yabancı değilsin, sarılmıyor, el sıkılmıyor, bu yönleri beni çok mutlu etti. Size verdiği değer, Karabağ, Azerbaycan kökenli olması benim misafirim olması önemliydi. Azerbaycan ile Tokat arasında köprü olsun. 130 ülkede tanıdıklarımız ve yatırımcılarımızın Tokat’a getirmesine vesile olmasını istedim. İlçelerimiz ve ilimizin başkanlarıyla tek tek tanıştırdım, konuşturdum. O sıcaklığı, o sevgiyi

vermeye çalıştırdım. Tokat kebabının lezzetini, size kendimi yaşatmak istiyorum dedim. Tokat lezzetlerini, Tokat ürünlerini birlikte gidelim görelim dedi ve tek tek dolaştırdım.

Başkanları Tek Tek Ziyaret Ettik

Tokat Belediye Başkanı Sn. Eyüp Eroğlu,

Zile Belediye Başkanı Sn. Şükrü Sargın,

Almus Belediye Başkanı Sn. Bekir Özer,

Yeşilyurt Belediye Başkanı Sn. Muhsin Yılmaz,

Pazar Belediye Başkanı Sn. Erdoğan Yılmaz,

Sulusaray Belediye Başkanı Sn. Necmettin Coruk,

Turhan Belediye Başkanı Sn. İlker Beker,

Artova Belediye Başkan Lütfu Yalçin

Pazar Belediye Başkan Erdoğan Yılmaz

Raşediye Belediye Başkan Mustafa Yılmaz

Erbaa Belediye Başkan Ertuğrul Karagol

Yazarlarımızdan Ayten Turan, Yazar Sadettin Turhan, Metin Ergün gibi yazarlar ve şairlerimizle Karacaoğlan Güzeller Durağı Tokat demiş. Ayson Karabağ 130 ülkede yatırımcılarımız var, iş adamlarımız var, yardımseverlerimiz var. Gazeteci yönünde kalemi sihirlidir. Mesaj veren, yazıyı okutan, bir gazeteyi aldırandır. Tokat’a bir haber yaptırmak var. Bu sebepten dolayı tüm belediye başkanlarımızla tanıştırdım. İnşallah Tokat’a haberleri ile çalışmaları ile, ilçeme, ilimize faydası olacak bir kardeşimdir. Başka ilçeler için yaptıklarını bildiğim için, bizim il ve ilçeye de insanları çekebiliriz düşüncesi hasıl oldu. Belediye başkanlarımızın, benim dostuma, kardeşime gösterdikleri ilgiye, saygıya teşekkür ederim.

Karabağ, Tokat İnsanlarını Nasıl Buldunuz?

Hepsi cana yakın, güler yüzlü, tatlı dilli. İnsanları bana çok şirin çok da tatlı geldi. İçten, samimi ve misafirperver. Cana yakın çok sıcak geldiler. Tokatlılar adam gibi adamlar. Misafirperverlikleri, cana yakınlıkları % 50 Tokatlıyım. Kalanı da belediye başkanlarımızla çalışarak kazanmak isterim. Tokat’a dünyayı ve 130 ülke insanını taşımak, vizyonlarına katkıda bulunmak ve yatırımcılarımızı Tokat’a taşımak isterim.

Sayın Karabağ, Belediye Başkanları Nasıldı?

Hz. Ali’nin bir sözü var. Zenginliğin en iyisi akıl zenginliğidir. Ben Tokat insanlarını çok zeki, kültürlü, misafirperver bilirim. Zile’de Karabağlı ailelerimiz var. Onlar bizim kardeşlerimiz, onlar bizim köklerimiz. Zile’de Karabağlı ailelerin çocukları, gençleri için Tokatlılar için elimizden ne gelirse yapmaya hazırım. Belediye başkanlarımızın derdi, ilçeleri için ne yapabilirim? Hepsi birbirinden güzel, birbirinden değerli ama Almus içindeyim. Tokat insanlarını izlerken, belediye başkanlarını dinlerken çevreme baktığımda siyasi görüşümüz farklı, tarzımız farklı, yetişme şeklimiz farklı, hayallerimiz farklı ama tek bir ortak tarafımız var. İnsana insan değeri vermek için aynı noktadaydık. Bu ilgileri, bu sıcaklığı, bu misafirperverlikleri beni % 50 Tokatlı yaptı. Biz de bundan sonra yapacaklarımızla, yatırımcıları Tokat’a taşırsak, Tokat’ta farklı işlere imza atarsak o zaman Tokat kimliğini kazanmak bizlere de nasip olur.

Siz Bir Gazeteci Olarak, Yönetmen Olarak Bu Fuar Daha Nasıl Olabilirdi?

Fuar alanı küçük olmuş, daha büyük olmalıydı. İnsanlar sıkışmadan, birbirlerini itmeden, konuşmadan tadını çıkarması için tokalaşmanın lezzetini almak iyi olurdu. Onun için alan küçük olmuş. Burası üç kat daha büyük olmalıydı. Tokat belediye başkanı, fuarda satış yapanlar için Tokat torbası kullanmalıydı. Oradan ayrılanların ellerinde poşetlerde Tokat olsaydı, Marmaray’da, Metroda belediyenin poşetiyle insanları evlerine kadar gitmesini isterdim. Fuar alanının girişlerinde Tokatlılara ikram edecek giyimli bayanların olmasını isterdim. Fuar alanında Tokat belediye görevlilerinin olmasını isterdim. Güvenlik içinde, yardımcı olmak içinde olsalardı iyi olurdu. Vatandaş güvenilir bir ortam olduğunu daha da iyi hissederdi. Yöresel sanatçılarımız için uygun yer olmalıydı. Eğlence ile sohbet birbirine geçmemeliydi.

Belediye Başkanlarımıza Mesajınız Ne Olabilir?

Tüm belediyede çalışan sekreterlerimiz var, santral sekreterimiz var, asistan sekreterimiz var. Başkan misafirperver olacak. Bende bu kardeşlerimize ücretsiz eğitim verelim. Bu sektörün kıymetini, değer yapanları ve öğrencileri gösterelim.

Tokat esnafı ve yöneticileri, belediye başkanları öncülüğünde Süper Patron Nasıl olmalı, dünya malımızı nasıl satmalıyız, bölgeyi nasıl temsil etmeliyiz? Bunun eğitimini vererek sertifikasını vermek isterim.

 

Kadın kooperatifleri pazarının önünü açabilirim.

Kadınlara Tokat Örgü Evi açarak, kadınlarımıza el verebilir, omuz verebilirim. Kadınlarımızın ürettiklerini iş adamlarımıza, dernek başkanlarımıza, yabancılara sattırabiliriz. Eski eşyalarınızı geri dönüşüme kazandırabilmek için Tokat’a eskicileri getirebiliriz. Tokat’ın kent müzesi ihtiyacı var. Bölgenin geçmişteki kullanılan ürünlerini sergilemek gerekir. Eski eşyaları toplayarak müze yapılırsa gelecek nesiller için daha faydalı olacaktır. Yabancı yatırımcıları

Tokat’ta buluşturabiliriz. Konsolosluklarımızı özellikle Pakistan, Azerbaycan, Sudan, Etiyopya, Pakistan, Nijer gibi Tokat’ta ağırlayabiliriz. Yazarları Tokatlılar ile buluşturabiliriz. Kitabı sevdirmek, kitap okumayı aşılamanın yolunu açabiliriz. Türk film sanatçılarını özellikle Serdar Gökhan, Engin Çağlar, İsmail Hazar, Hakkı Bulut, Gökhan Güney gibi isimleri Tokat halkıyla buluşturabiliriz. Film yapımcılarını Tokat’a taşıyabiliriz. Tokat’ın bir filmi olmalı. Hem Tokat’ı bu şekilde 130 ülkeye pazarlayabiliriz. Spor konusunda hareketli bisiklet sporlarını gençlere aşılamak gerekir. Motor yarışlarını Tokat’a taşıyabiliriz.

Resim yapan gençlerin önünü açabiliriz.

Yöresel ürünleri dünyaya pazarlayabiliriz.

Yaşlılarımızı gezi olarak, termala getirerek gruplar halinde yapabiliriz.

Öğrencilerimizi Tokat’a taşıyabiliriz.

130 ülkenin öğrencilerini Tokat’ta ağırlayabiliriz.

Değerli ürünleri hediyelik şekilde iş adamlarımız adına yaptırabiliriz.

Tokat’ta yaşlı bakım evi açtıralım. Havası ayrı, güzelliği ayrı, insan sevgisini nakşedebiliriz. Yabancı emeklilerimizi Tokat’ta ağırlayalım. Yaşlılarımıza el verelim, omuz verelim. O insanlar bizden sevgi bekliyor, ilgi bekliyor. Engelli bakım evi açmak veya açtırmak önemli. Hayırseverlerimiz var. Köylere çeşme yaptıracak insanların arasında köprü olmak isterim.

Tokat İçin Gelenlere Bir Gazeteci Olarak Ne Söylemek İstersiniz?

Tokat’a geldim, gördüm, yedim, hediyeleştim dönüyorum. Tokat’a geldiğinizde görmeden, gezmeden gitmeyin.

Ayson Karabağ’dan Tokat’ta Bunları Yapmadan Dönmeyin!

Tokat Kalesini gezmeden,

Atatürk Evi’ni dolaşmadan,

Hıdır Köprüsüne bakmadan,

Mağaraları dolaşmadan,

Pastırmasını almadan,

Termal şifa suyunu kullanmadan,

Ulu Camisini görmeden,

Tekstil ürünlerini almadan,

Yokatı Leblebisini tatmadan,

Niksar Yağ Basan Medresesini görmeden,,

Yayla turizmine katılmadan,

Peynirini, patatesini tatmadan,

Kayak merkezine uğramadan,

Reşadiye kaplıcalarına bakmadan,

Sulusaray Kaplıcalarını görmeden,

Sebastipolis Tarihi yerleri keşfetmeden,

Yeşilyurt şeker pancarını tatmadan,

Ballıca Mağarasına uğramadan,

Pekmezini almadan,

Keşkeğini ve kebabını yemeden,

Hamamına gitmeden,

Tokat Belediye Başkanını ziyaret etmeden,

Kaplıcalarda kalmadan,

Şifalı sularını içmeden,

Şeker pancarı almadan,

Yazmalık hediyeli ürünler almadan,

Tokat şehirlerini, sokaklarının resimlerini çekmeden,

Almus’u gezmeden,

Almus göl kenarında balık yemeden,

Almus belediye başkanı ile resim çektirmeden, çay içmeden,

Zile ilçesini dolaşmadan, başkanıyla tanışmadan,

Annesine yazma almadan,

Gaz gölünü gezmeden, resim çektirmeden,

Taksiye binmeden,

Tokat’ta yöresel gazeteciler ile kahvaltı yapmadan,

Yeşil gölü gezmeden, resim çektirmeden

Tokat’ı bitirmeyin, Tokat’ı keşfetmek için bunları yapmayı unutmayı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM