• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Yapay Zeka İle İçtihat Arama Haziranda Faaliyete Geçecek?

Yapay Zeka İle İçtihat Arama Haziranda Faaliyete Geçecek?

Yapay Zeka İle İçtihat Arama Haziranda Faaliyete Geçecek?

Emsal içithatlar o kadar önemli ki aynı olay belki binlerce kez tekerrür ediyor. Aynı olay olduğunda nasıl kararlar verildiğini eğer bir içtihatla bulup mahkemeye bu emsal içtihatı sunduğunuzda davayı bu içtihat doğrultusunda kazandınız demektir. Anglo sakson denilen hukuk sistemi İngiltere ve Amerikada uygulanmakta olup, nerdeyse tamamen içtihat tabanlıdır. Mevzuattan ziyade geçmişte bu olaya ne karar verilmiş diye emsal kararlarla yargı ilerler. Mesela bir olay oldu, 1705 yılında böyle bir olay yaşanmış şu şekilde karar verilmiş diyerek aynı şekilde karar kuruyorlar. Yüzyıllara dayanan bir hukuk sistemleri var.

Bizde de emsal içtihatlar nerdeyse bu kadar önemlidir. Bu emsal içtihatlara nasıl ulaşılır bu önemli. Bugüne kadar ücretli programlar vardı, bu programlardan hukukçular birçok karara ulaşıp bunları kullanıyordu. Yargıtay ücretsiz ve yapay zeka ile içtihat bulmayı sağlayacak. Yargıtay gerekçeli kararları ile konuşur. Temyiz mahkemeleri bakımından gerekçe; hukuki güvenliği ve öngörülebilirliği sağlar, gereksiz davalar açılmasını veya kanun yollarına başvurulmasını önler, halkın yargıya duyduğu güveni korur ve artırır. Tutarlı ve istikrarlı gerekçeli kararlar, uyuşmazlıkların nasıl çözüleceği konusunda somut ve detaylı bir rehberlik sunarak kanun önünde eşitliği ve içtihat birliğini güçlendirir. Sonuç olarak, kaliteli gerekçeli karar, kaliteli adalettir.

Yargıtay Başkanı Akarca, yakın gelecekte iş süreçlerinin, rapor kağıtlarının, ilk derece ve bölge adliye mahkemesi karar özetlerinin, ilam taslaklarının da yapay zeka destekli olarak yapılmasının planlandığını söyledi. Akarca, “Planlanan bu teknolojik yeniliklerin hayata geçirilebilmesi için de Yargıtay kararlarının belli standartlara sahip olması gerekmektedir. Çalışmalarımıza standartlar getirilmesi halkın güvenini sarsan farklı ya da keyfi uygulamaları önleyerek yargı hizmetinin kalitesini de artıracaktır,  bireysel olarak kullanıcıyı tanıyan, kısa sürede ve kolay şekilde aradığı kararı bulmasına imkan verecek yapay zeka destekli Yargıtay İçtihat Merkezi’nin en geç haziran ayında faaliyete geçeceğini söyledi.

Av. EkremÇatalkaya

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM