• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Karslı Belçika’da Yaşayan İşadamı Gencay Uyan İle Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

Karslı Belçika’da Yaşayan İşadamı Gencay Uyan İle Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı

Karslı Belçika’da Yaşayan İşadamı Gencay Uyan İle Gazeteci Ayson Karabağ Röportajı
Kars Başgedikli Gencay Uyan, ilk ve orta okulunu Kars’ta okumuş. Liseyi Ankara’da, üniversitede ise hotelcilik mezunu olmuş. Gencay Uyan, Antalya’da çalışmaya başlamış daha sonra okul daveti nedeniyle Hollanda’ya gitmiş. Hollanda’da uzun süre kaldıktan sonra Belçika’ya yerleşmiş. Üç çocuğu olan, girişken Karslı Gencay Uyan’ın macerası, önüne çıkan engelleri, becerilerini, mücadelelerini, nereden nereye geliş noktasını siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istedik. İçinizde ışık olacak, cesaret verecek bilgiler bulacaksınız. Birilerinin tecrübesi sizlere ışık olur, yol gösterir umudu içindeyim.
Gencay Uyan Biyografisi
24.07.1977 Kars Başgedik doğumluyum. Eğitim hayatımda ilk orta okulu Kars’ta tamamladım. Liseyi Ankara’da okudum. Üniversiteyi Van’da Hotelcilik bölümünü tamamlayarak iş hayatına atıldım. Mesleğim olan hotelcilik sektöründe Türkiye’nin yıldızı olan Antalya’da 7 yıl çalıştıktan sonra okulum tarafından Hollanda’ya davet edildim. Hollanda’dan da Belçika’ya yerleştim. Yabancı bir hanım ile evlendim. 3 çocuğum var.
Antalya’da İş Hayatına Nasıl Başladınız?
Eğitim sürecinde gerek Ankara’da gerekse Van’da okula devam ederken hafta sonları hotellerde çalışarak deneyim ve beceri kazanmak için çalışıyordum. Antalya’da hotelde çalıştığım zaman hotel kültürü almış biri olarak, hem işim de, hem görevimde güzel işler yaptım. Hemde eksikliklerimi tamamlayarak büyük tecrübe sahibi oldum. İletişim konusunda, müşterilerle güzel ilişkiler, güzel dostluklar kurarak tecrübeme tecrübe katmayı başardım. Böylece Antalya bana küçük gelmeye başladı ve daha ileriye gitme zamanımın geldiğinin farkına vardım. 
Sizi Okul mu Hollanda’ya Davet Etti?
Evet. Okul nedeniyle davet aldım ve Antalya’dan Hollanda’ya gittim. Orada çalışma, hotel konusunda eğitimler aldım. Hem güzel iletişimler kurdum bir taraftan da yabancı dilimi geliştirdim. Böylece hayallerimin üstüne çıkmak için çalışıyordum.
Hollanda’da Size Kim El Verdi, Kim Size Sahip Çıktı?
Hollanda’da ablam vardı. Anne yarısı. Ablamın orada olması beni cesaretlendirdi. Bana el verdi, omuz verdi. Benim için Kars kalesi gibiydi. Ablamın varlığı benim için her zaman büyük güç oldu.

Hedefiniz Nedir?

Varılacak yer yok, bitmeyen yolculuklar var. Hayatı anlamıyla, kaliteli yaşamak ve yeni nesille model olmak, kendi hikayelerimini çocuklarıma göstermek ve Kars milletine yol göstermek istiyorum. Anılarımı kitaplaştırmak yaptığım işte başarıya kavuşmaktır. Gelecek için yaşayabileceğim standardı hazırlamak istiyorum. Çevreme, ülkeme faydalı olmak istiyorum.

Kars İnsanlarını Bir de Sizin Tarafınızdan Dinlemek İsteriz

Azerbaycan topraklarından kaça kaç zamanında İpek Yolundan gelip, Kars sınırlarına yerleşmiş millettir. Topraktan faydalanmışlar, çalışarak yaşamlarını sürdürmüşler. Zamanlarında yokluk olmasına rağmen, bir taraftan becerilerini geliştirmişler. Arpayı, buğdayı taş ile ezmişler. Un ile hengel yapmışlar, pişi yapmışlar. Şikayet etmemişler, çalışmışlar. Kuyuyu kazmışlar su çıkarmışlar. Bir nesilin evlatları olarak okuma yazmakta zorlanmalarına rağmen, bilginin ne kadar kıymetli olduğunu idrak etmişler. Kars insanları, okuyan, mücadele eden, önünde engellleri aşmasını bilen, kararlı, azimli, çalışkan, kuvvetli, dürüst, büyükle büyük olan, geri vitesleri olmayan, hedeflerine ulaşmasını bilen bir millettir. Sanatçı ruhları, şair ruhları olan, yazmasını bilen, mecliste konuşmasını bilen ve dik duran bir millettir. Bizim insanlarımız doğa dostu ve hayvanların dilinden anlayan bir nesildir. Kadınlara değer veren milletin çocuklarıyız. Kadınlar bizim için değerli ve öğretmendir.

Planladığınız, Hayal Ettiğiniz Yerde misiniz?

Yolun başındayım. Üç evladımı hayata hazırlıyorum. Okutarak, özgüvenleri bir meslek sahibi olmaları ve ileride kariyer edinmelerini arzu ediyorum. Onun için bir taraftan çocuklarımın eğitimi, sporu, müziği ve becerilerini ortaya çıkarmaları için gayret gösterip, kursa gidiyorum. Bunları yaparken iş hayatımda hedefime ulaşmak için zaman ve zeminin olgunlaşmasını bekliyorum.

Sizde Çok Cesaret Var, Evlilikte Yabancı Tercih Etmişsiniz

Evet. Karar verdiğimizde annemiz, babamız, kardeşlerimiz evleneceğimiz kişiyi araştırır, inceler ve büyükler karar verir. Evet sevgi konusunda, aşk konusunda hislerimin sesini dinleyerek Faslı Müslüman olan bir hanımla hayatımı birleştirdim. Üç evladımız var. İleride daha mutlu, daha huzurlu olacağımıza da inanıyorum. 1 kişi ile geldim, şimdi 5 kişiyiz. Cesaretimi, eşimden ve çocuklarımından alıyorum.

Eşinizi Bize Anlatır mısınız?

Eşim okulda aşçı. Bilgiye, kültüre, lezzete, sağlığa önem veren biri. Çok iyi bir insan. İyi bir yol arkadaşı, evimin direği, evimin zeytini, çocuklarımın annesi, çok fedakar bir eş. Benden fazla çocuklarımıza örfü, adeti sevdiriyor. Bizim çocuklara nerelisin dendiğinde, Karslı diyor. Ben eşimi çok seviyorum. Yabancı elde beni sarmalayan, bana sahip çıkan, yalnızlığı yaşatmayan, mütevazi, alçak gönüllü, iletişimi iyi, insana insan değeri veren biri. Şimdi ilk kez Kars’a gidiyoruz. Çocuklarımıza sünnet yaptık. Şimdi köyümüzde annem için, çocuklarımızın anısı için tekrar sünnet yapacağız. Bu güzel fikirde eşimin imzası var.

Kardeş Nedir?
Kardeşe bakması bilen, kardeş gönül aynasıdır. Kardeşi; konuştuğunda açığını kapatan, başarılarını görendir. Benim öyle bir ablam var ki, anne yarısı. Varlığı, eli, gözü, kulağı, ruhu bizi kontrol eden bir güvenlik polisidir.
Abla Nedir?
Kendisinden büyük olan kız kardeşi demektir. Bizde kardeş can demektir, ruh demektir, oksijen demektir, anne yarısı demektir, güven demektir, arkanda bir el demektir, bir ömür demektir. Ben çok şanslıyım. Benim cana yakın, yol gösteren, el veren bir ablam olduğu için çok şanslıyım. İyi ki, Cenab-ı Allah bana bir abla nasip etmiş. Ablam benim suyum, vitaminim, ışığım.
(Yusuf Ekinci )  Enişteniz Hakkında Ne Düşünüyorsun?
Benim eniştem Kars balıdır, hürmetkardır, misafirperverdir, cana yakındır, yardıma koşandır, lokmasını paylaşandır. Onun için eniştem bana arkamda kale gibi durdu, güç verdi, destek oldu, sıcak yuva oldu, suyum oldu, ilacım oldu, vitamin oldu. Bizim gurbet ellerde bizim büyüğümüz oldu. Bir baba gibi, bir abi gibi bizi sardı, sarmaladı, kucakladı. Çok şanslıyım. Böyle eniştem olduğu için gurur duyuyorum. Yabancı yerde, arkanda eniştemin olması ve kaya gibi durması bana cesaret verdi, güç verdi.
Gurbet Nedir?
Gurbet insana şiir yazdırır. Gurbet duygulandırır, gurbet sevgi bağı arar. Gurbet; yemeği, lezzeti, havayı, özletir. Onun için
gurbet ellerinde içimiz başka söylüyor, dışımız ise oraya uyum sağlamak için mücadele ediyor. Aslına bakarsanız, bizi hem içten hem de dıştan iyi pişiriyor, iyi yetiştiriyor, sağlamlaştırıyor. Her şeyin kıymetini daha iyi öğreten, daha iyi bir değer olduğunu anlatıyor. Gurbet elleri iyi metin yazdırıyor. Özlemi, hasret duygusunu bizlere yaşatıyor. Gözyaşlarımızı akıtarak gurbetteki günlerimizi yaşıyoruz. 
Gurbet eller bana bir mesken oldu
Annede babadan  ayrı kaldım gençliğim soldu
Bağlandı yollarım dilim lal oldu
Ben şimdi  Belçika’dan ağlar, gezerim
Her yerde doğduğum yeri hep arar özlerim
Bülbül olsam gelsem dalına konsam
Ben razıyım Kars, aşkınla yansam.

Anne Nedir? 

Anne Cennet kapısıdır. Girmesini bilene; annesiyle vakit geçirene, annesini dinleyene, annesiyle tat alana ne mutlu. Onun için annem burnumda tütüyor. Onun kokusunu almak, elinden yemek yemek için Belçika’dan çocuklarımla doğduğum yere gidiyorum. Hasretimi almak, şefkat duygumu doldurmak için Kars’a gidiyorum. Annem melektir, benim ilk öğretmenimdir. Annem benim yaşam lezzetimdir.

Baba Nedir? Babanızı Bize Anlatır mısınız?

Baba rızık kapısıdır. Güven ve sevgi kapısıdır. Babam tam bir Karslı. Misafirperver, örf ve adetine bağlı, insana değer veren, çalışkan, cesaretli, özgüvenli biri. Onun için babam benim arkamda kalemdir, evimin direğidir, varlığı bana cesaret veriyor. 13 yaşında babamı kaybettim. Çok özlem duyuyorum. Kardeşlerime en büyük desteği bana verdiler. Babamla yaşamak isterdim, babamın torunlarını görmesini, kucaklamasını, balam demesini isterdim. Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun. Babama hayırlı bir evlat olma yolunda ilerlemek ve ilime, ülkeme faydalı olmayı şiar edinen biriyim.

Kitaplar, Şehrin Aydınlığıdır Derler Katılıyor musunuz?

Kars milleti, öğrenmeye aç, okumayı seven, şairliği olan, müziğe düşkün insanlardan oluşur. Biz bilginin ışık olduğunu biliyoruz. Aydın insanların arasında olmak harika. Kendimi okuldaymış gibi hissediyorum. Şehrin kültürü, temizliği, iletişimi, paylaşımı için bilinçli olmak gerekir, aydın olunması gerekir. Empati kurmak gerekir. Okuyan bir şehrin etrafı da insanları da güzel olur. Bilgili insanların arasında yaşamak, bilgili insanların etkili kullandığı cümleler, sizi de daha etkili cümle kurmaya zorlar. Onun için kitap şehrini aydınlatan, sıcak tutan bir köprüdür. Kitap şehre ruh veriyor, can veriyor. Kalite kazandırıyor, mutluluk yaşatıyor. Atatürk’ün dediği gibi ‘‘Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini kitaba vermeseydim bugün yaptığım işlerin hiçbirini yapamazdım’’

Sevgi Nedir? 

Sevgi kötülüğü yok eder. İyilikleri yayar. Katı kalpleri yumuşatır. Sevgi iki yönlüdür. Sevgisini veren için mutluluk kaynağı, sevilen kalbinde şefkat duygusudur.İnsanı insan yapan varlık sebebidir. İçimizdeki ateşi ortaya çıkaran sevgidir. Hırs sevginin önüne geçmemelidir.

Bilgili İnsan Nasıl olur?

Bilgi ve kültürün sevenler içinde  konuşmak harikadır ve duyguları kabartır. Büyük keyif alırsınız, bilgi çıtanız yükselir. Duygunu ve bilgini dök, içini boşaltmaktan korkma. Bilgili insan sizin yolunuzda ışıktır ve rehberdir. Yolunuza, işinize aydınlık kazandırır. Onun için bilgili insanlardan zarar gelmez. Farklı düşüncelerden zarar gelmez, aynı düşünceli olandan zarar görebilme ihtimali daha fazladır. Düşmanı uzakta arama diye atasözümüz vardır. Belçika’da her türlü insan var, değer var. Her kişi görevini yapıyor orada torpile gerek kalmıyor. Ama Türkiye’de doktora gideceksin, bir tanıdık lazım oluyor. Belçika’da böyle bir durum yok. Doktorlar aynı gözle bakıyorlar sizlere, ikramda bulunuyor ve sizi kapıya kadar uğurluyorlar. İnsan odaklı olmak, fikirlere, görüşlere saygılı olmak sizin hayatınızdaki kaliteyi her daim artırıyor.

Bize Hatırlatacağınız Bir Konu Var mı?

Annemin  nasihatini hatırlatmak isterim. Kulaklarımıza küpe olmuş. Sizlerle de paylaşmak isterim.

1.  Emanete ihanet etmeyin.

2.  Halinizden şikâyet etmeyin.

3.  Büyüğünüze emretmeyin.

4.  Boş şeylerde ısrar etmeyin.

5.  Cahillerle sohbet etmeyin.

6.  Nefesinizi boşa tüketmeyin.

Başarınızın En Önemli Faktörleri  Nelerdir?

İlk faktör  kesinlikle huzurdur. Bir aile ortamıdır. Evinde mutlu olamayan bir işadamının dışarıda bu kadar olumsuzluklarla mücadele etmesi mümkün değil. İkincisi ise başarıya kenetlenmiş bir ekip oluşturmak.  Ben değil biz diyen, şirket kar ettiğinde sevinen, zarar ettiğinde kendi işiymiş gibi üzülen ve sorumluluk almayı bilen bir ekiptir.

İyi Bir Eğitim ve Çalışma Azmi Başarıyı Getirir mi?Kişi önce kendisine bir idol belirlemeli, mükemmelliği örnek almalı, ahlaki değerlere önem vermeli, açık sözlü ve dürüst olmalı, insanlara ilham veren çalışmalara imza atmalı, dernek etkinliklerine katılmalı ve sosyal yaşamı olmalı kişi eğer bunları yapabiliyorsa başarı onun için kaçınılmaz olur.

Başarının Altın Kuralı Nedir?

Her şeyden önce kendinizi sevin, kendinize inanın, hedef belirleyin ve başaracağınıza inanın. İnandığınız yolda çalışmaktan usanmayın. İş hayatınızla özel hayatınızın dengesini iyi kurmaya çalışın.

İnsanların Övülmesini Nasıl Buluyorsunuz?

İnsanların sürekli sizi övmesini beklemek ve övülmekten hoşlanmak gözleri kör, kulakları sağır eder.

Gönül Dili ÖnemliAğızdan çıkan kelimeler nereden geldiği önemlidir, kelimeler keskin, kırıcı olabilir. O kelimelerin ifade ettiği anlama göre değişir.  Kelimeler gönül telinden geliyorsa tesiri de algılaması da farklı olur. Gönülden çıkan gönüle ulaşır unutmayın.

Yemeklerinizi Özlediniz mi?
Abi; keteyi, çeçili, kaşarı, hengeli, pişiyi çok özledim. Bunları eşimde yapmaya çalışıyor. Ama bunları uzmanının elinden, annemin elinden yemek için gün sayıyoruz.
Gençlere Tavsiyede Bulunursanız, Ne Demek İstersiniz?
Cesaretli olun. Dışarıda engel yok. İç engelinizden kurtulun. Özgüven sahibi olun. Okuyun, insan tanıyın, nerede ve nasıl davranılması gerektiğini öğrenin. İyiyi, kötüyü ayırt etmesini bilin. Bu da bilginizle, bakış açınızla size daha çok cesaret verecektir. Onun için okuyun, her gün okuyun. Bilgi ile beslenmesini bilin. Bir mesleğiniz olsun. Mesleğinizi sevin, işinize, görevinize odaklanın. Hayallerinizi kimseyle paylaşmayın. 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM